آبشارهای ایران
کشور عزیزمان ایران حدود 400 آبشار زیبا دارد که حدود 300 عدد آبشار فصلی هستند.حال شهرمجازی 44 آبشار معروف ایران را به شما هموطنان و علاقمندان به جاذبه های گردشگری ایران معرفی می کند.
عکس های بیشتر
1)آبشار آسیاب خرابه(آذربایجان شرقی)
آسیاب خرابه یکى از زیباترین مناظر دیدنى آذربایجان شرقى است و در حدود ۲۷ کیلومترى هادر آسیابخرابه آبشارهای کوچک و بزرگ بسیاری پدید آمدهاست که از بالای آسیاب به سمت پایین سرازیر میشوند. آب این آبشارها از چشمههای متعدد موجود در بالای آسیاب که از کوه کیامکی سرچشمه میگیرند، تأمین میگردد.آبشار آسیاب خرابه یکى از زیباترین مناطق دیدنى آذربایجان شرقى است و این آبشار به علت وجود ویرانههاى یک آسیاب آبى به آسیاب خرابه معروف است.براى رسیدن به این مکان بسیار دلانگیز باید از جادهٔ مرند - جلفا به هادی شهر (علمدار - گرگر) رفت و با عبور از یک جاده خاکى در نوار مرزى ایران و جمهورى آذربایجان و گذشتن از یک جادهٔ فرعى، به درهاى باصفا رسید که محل آسیاب خرابه است.از تبریز تا جادهٔ فرعى جلفا به علمدار ۱۰۶ کیلومتر است. از علمدار تا آسیاب خرابه ۲۷ کیلومتر راه خاکى است. در سمت راست ته دره آبشارهاى فراوانى به وجود آمده است. تمام سطح دیوارهها پوشیده از خزه و گیاهان آبزى است.صدها آبشار کوچک و بزرگ و صداى یکنواخت ریزش آب، چشمانداز بدیع و هواى خنک، از جاذبههاى دلپذیر آن است. ارتفاع آبشار اصلى آسیاب خرابه حدود ۱۰ متر و مساحت محوطه آن ۲۰۰ مترمربع است.آب این چشمه زیبا و زلال از کوه کیامکی، یکی از کوههای بلند منطقه دیزمار غربی ارسباران وشهرستان مرند و بخش زنوز سرچشمه می گیرد، در مظهر چشمه درختان انجیر بسیار روییده است و آب پس از آبشار زیبا که شاید در ایران کم نظیر باشد به صورت یک رشته جویبار به هم پیوسته به سمت درّه جریان می یابد .تمام سطوح دیواره آبشار پوشیده از خزه و گیاهان آبزی است و مناظر دل انگیزی را پدید آورده است.دى شهر و در نوار مرزى ایران و جمهورى آذربایجان در ۵ کیلومترى روستاى منجن آباد در حاشیه رود ارس واقع شده است.
2)آبشار اسکندر(آذربایجان شرقی)
آبشار اسکندر تبریزدر موقعیت جغرافیایی E4631 N3804 در استان آذربایجان شرقی، در نزدیکی شهر تبریز و در مسیر جاده تبریز اهر واقع شده است.آبشار اسکندر در دامنه های شمالی کوه سهند و در نزدیکی روستای طویقون واقع شده است. مسیر دسترسی به آن از طریق جاده تبریز به اهر، جاده فرعی روستای طویقون امکانپذیر است .ارتفاع آبشار در حدود سی متر است. رولکوبی مناسبی در بالای آبشار جهت صعود کوهنوردان تهیه شده است. رولکوبی مناسبی در بالای آبشار جهت صعود کوهنوردان تهیه شده است. آبشار در فصول سرد سال یخ زده و مناظر بسیار زیبایی ایجاد می نماید.این مکان در فصل زمستان مکان مناسبی جهت تمرینات یخنوردی است و هرساله کوهنوردان و یخنوردان زیادی برای صعود های زمستانی از این مکان استفاده می نمایند.
3)آبشار ماهاران (آذربایجان شرقی)
در شهرستان جلفا استان آذربایجان شرقی، در موقعیت ۳۸°۴۵′ شمالی و ۴۵°۴۵′ شرقی، کناره رود ارس در منطقه حفاظتشده کیامکی در نزدیکی روستای قشلاق در دامنه شمالی کیامکی داغ و در جنوب شرقی لیوارجان واقع شده است. این آبشار بیش از ۱۵ متر ارتفاع دارد. علاقمندان طبيعت، گردشگران و کوهنوردان به سوی این آبشار می آیند.
4)آبشار شلماش (آذربایجان غربی)
از مهمترین آبشارهایی است که در سطح استان آذربایجان غربی و در شهر سردشت جاری است. آبشار شلماش با درهای سرسبز در کنار جنگلهای پراکنده، در نزدیکی شهر سردشت واقع شده و از شاخههای رودخانه زاب کوچک محسوب میشود.این آبشار که در واقع از سه آبشار تشکیل شده هم اکنون به صورت منطقهای تفریحی درآمده که همه ساله به خصوص در فصل گرما هزاران نفر از مناطق مختلف و به خصوص از شهرهای کردنشین برای دیدن آن عازم سردشت میشوند. سه آبشار به ترتیب و پشت سر هم قرار گرفتهاند که اولین آنها در نزدیکی محل توقف و پارکینگ قرار گرفتهاست. برای دیدن دو آبشار بعدی باید مسافتی نسبتاً زیاد را پایین رفته و وارد درهای عمیق شوید. در حال حاضر با احداث پله و حصارهایی بالا و پایین رفتن از دره راحت تر و کم خطر تر شدهاست.در فصل بهار این آبشار پر آبترین روزهای خود را میگذراند. آب و هوای منطقه تا اواسط اردیبهشت هم سرد است ولی از اول خرداد ماه به بعد تا اواسط پاییز میتواند موقع مناسبی برای سفر به این منطقه باشد.مسیر سردشت به آبشار شلماش مسیر زیبا و پر درختی است. جاده مذکور آسفالت و مناسب بوده و تا آبشار مدت ۲۰ دقیقه میباشد.
5)آبشار گورگور آلورس(اردبیل)
آبشار گورگور آلورس نير در موقعیت جغرافیایی E475329 N381038 در استان اردبیل واقع است. اين آبشار در يکي از زيباترين نقاط طبيعي استان يعني کوه سبلان قرار دارد و همراه با ديگر عناصر زيبا و بديع طبيعي مانند يخچال هاي دايمي، چشمه هاي آب گرم و آب هاي معدني، فضايي مناسب و دلپذير براي علاقه مندان به زيبايي هاي طبيعت پديد آورده است. ین آبشار با جمع شدن آبهای جاری از برفها وچشمه های ییلاقات آیقار، عربلو، اجیرلو، گورگور و جلودارلو در دره گورگور رودخانه کرکری را تشکیل میدهد. در اين منطقه، آب چشمه هاي منطقه سبلان به هم پيوسته و در شيب تندي به پايين سرازير مي شود.چشمه گورگور از جمله چشمه هاي مشهور منطقه سبلان مي باشد. اين چشمه در دره آلوارس يا قزل گوللر که يکي از عريض ترين و باصفاترين دره هاي سبلان است، در ارتفاع 2420 متري از سطح دريا واقع شده است. آبدهي اين چشمه بسيار بالا بوده و آب از خلل و فرج ديواره صخره اي مشرف به دره با فشار بيرون مي آيد. نظر به شيب تند مسير تا رسيدن به رودخانه بستر آبشار مانندي را طي مي کند و با توجه به موقعيت تفريحي و تفرجي و ورزشي دره قزل گوللر و احداث پيست اسکي روي برف آلوارس در آن چشمه و آبشار گورگور نيز با دارا بودن آب و چشم انداز و فضاي سبز جالب از نظر گردشگري را دارد. این منطقه در 20 کیلومتری شهرستان نیر واقع است.
6)آبشار سردابه (اردبیل)
آبشار سردابه در ۲۸ کیلومتری غرب شهر اردبیل واقع شده است.این آبشار از جاذبههای گردشگری استان اردبیل است .این آبشار در نزدیکی آبگرم معدنی سردابه قرار دارد. دمای آبشار سردابه در حدود ۳۵ درجه سانتی گراد است. این مکان یک منطقه طبیعی در دامنه های سبلان و از سالیان دراز در این منطقه موجود می باشد. چشمه سردابه در ۲۵ کیلومتری شمال غرب شهر اردبیل، در روستای سردابه واقع شده است. ارتفاع چشمه از سطح دریا ۱۸۴۰ متر است و چشمه در روی دامنه قرار دارد. ظاهر آب شفاف، کمی ترش مزه و بیرنگ میباشد. از کاتیون های آن سدیم و کلسیم و از آنیون های آن سولفات و بی کربنات است.
7)آبشار خفر(سمیرم)
آبشار خفر در ۵ کیلومتری روستای خفر در ۷۵ کیلومتری جنوب شهرستان سمیرم استان اصفهان قرار دارد. ارتفاع این آبشار در حدود ۳۰ متر است و بر روی دامنههای پرشیب دنا در محدودهای تحت عنوان دره قاش مستان واقع گردیده است. دسترسی به آبشار از روستای خفر مستلزم صرف یک ساعت پیادهروی سبک است. آب این آبشار بلند و پرآب از قلههای مرتفع دنا تأمین میشود. بهترین زمان بازدید از این منطقه اردیبهشت تا شهریور ماه است.
8)آبشار کردعلیا(اصفهان)
آبشار کرد علیا در ۹۵ کیلومتری غرب اصفهان و شمال روستای کرد علیا (یا کرد بالا از توابع شهرستان تیران و کرون) در ارتفاعات دالانکوه قرار دارد. این آبشار که از آب شدن چالبرفهای دالانکوه جریان مییابد، در اوایل بهار آبریزی بیشتری دارد و در تابستان خشک میشود. ارتفاع این آبشار حدود ۵۰ متر میباشد.
9)آبشار تخت سلیمان(سمیرم)
آبشار آب ملخ در ۶۰ کیلومتری شهر سمیرم و در مجاورت روستای آب ملخ قرار دارد. آبشار آب ملخ از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اول آن سرچشمه آبشار است که از دل کوه بیرون میآید و بخش دیگر که در زیر سرچشمه آن قرار گرفته، طاقدیسی سبز رنگ است که همچون پلی روی رودخانه ماربر خم شده است. وجه تسمیه آبشار به آب ملخ به این دلیل است که در آب این آبشار ترکیبات خاصی وجود دارد که موجب از بین رفتن ملخها شده و همچون یک آفتکش طبیعی برای آبیاری مزارع استفاده میشود.این آبشار به آبشار تخت سلیمان نیز معروف است و دلیل آن این است که در این منطقه یک قطعه سنگ بزرگ و طبیعی وجود دارد که مانند یک پل روی رودخانه آب ملخ قرار گرفته و دو دره را به یکدیگر متصل میسازد. برخی از اهالی منطقه نیز اعتقاد دارد که این پل مانند یک تخت، محل استراحتگاه حضرت سلیمان بوده است.پشت آبشار پرتگاه خطرناک و زیبایی وجود دارد که آب ملخ را به یکی از خطرناکترین آبشارهای ایران تبدیل نموده است. بهترین زمان بازدید از آبشار آب ملخ فصل بهار و تابستان است. از محل روستای آب ملخ تا روستا در حدود یک ساعت پیادهروی است
10)آبشار بی بی سیدان(سمیرم)
آبشار بی بی سیدان در ۴۸ کیلومتری جنوب غربی سمیرم در مجاورت روستای بی بی سیدان و رودخانه سمیرم در ورودی تنگهای به نام تنگه نازی قرار دارد.
11)آبشار سمیرم (اصفهان)
آبشار سمیرم در ۴ کیلومتری شرق شهرستان سمیرم در اعماق تنگهای با دیوارهای سنگی قرار دارد. این آبشار در گذشته در حدود ۷۰ متر ارتفاع داشته است که در اثر فرسایش، از ارتفاع آن کاسته شده و در حال حاضر به حدود ۳۵ متر رسیده است. آب آبشار در نهایت به حوضچههای مصنوعی میریزد که در اطراف آبشار و برای برای استراحت بازدیدکنندگان احداث شده است.آبشار سمیرم یک آبشار دائمی است اما با توجه به وجود باغهای سیب در بالادست و استفاده از آب آن برای آبیاری باغها و مزارع، میزان آب آن در تابستان به نحو چشمگیری کاهش مییابد بنابراین پرآبترین و باشکوهترین زمان برای بازدید از آبشار، اوایل فصل بهار است.
12)آبشار چم آو (ایلام)
این آبشار در دامنه کوه برآسمان و در امتداد رود زیبای چم او، یکی از زیبایی های طبیعت ایلام است. در مسیر ایلام به صالح آباد و بعد از گذشتن از تونلی بزرگ در سمت راست جاده، یک مسیر فرعی پانزده کیلومتری شما را به روستای چم او راهنمایی می کند. قبل از روستای چم او و در میان کوه های زیبای منطقه، آبشار چم او از ارتفاع بلندی به پایین سرازیر می شود که دسترسی به آن با یک پیاده روی نیم ساعته امکان پذیر است. آب این آبشار پس از طی مسافتی کوتاه به رودخانه گدارخوش می ریزد. نکته قابل ذکر این است که به علت آلوده شدن آب رودخانه های این ناحیه با پساب های صنعتی و خانگی خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست منطقه وارد شده است. در ادامه مسیر چم او و پس از گذشتن از روستا نیز آبشاری فصلی از فراز صخره ای هلالی شکل و بزرگ به پایین سرازیر می شود که در فصول مناسب سال منظره جالبی را به وجود می آورد. این آبشار سه پله ای در فصل تابستان به مرور خشک می شود. یادی از طبیعت بسیار زیبا و کم نظیر غار زینگان در صالح آباد نیز خالی از لطف نیست. طبیعتی متنوع که نیاز به حراست و محافظت دارد.
13)آبشار سنگان(تهران)
آبشار سنگان در شمال غرب روستای سنگان از توابع بخش کن و در حدود 20 کیلومتری شمال غرب تهران و در دامنههای قله پهنه حصار در ارتفاع 2575 متری از سطح دریا قرار دارد. آبشار سنگان در ماههای فروردین و اردیبهشت به اوج شکوه و زیبایی میرسد و در زمستان با یخ زدن شکلی بسیار بدیع و زیبا مییابد.برای دسترسی به آبشار سنگان از سمت کرج و غرب تهران پس از میدان دهکده المپیک به سمت شرق در اتوبان همت حدود 3 کیلومتر طی مسیر می نمایید و از محل میدان دوم شهران به سمت کن وارد می شوید. در ادامه از طریق خیابان کوهسار به سمت امامزاده داوود و پس از حدود 10 کیلومتر در سه راهی به سمت چپ جاده که تابلو جهت سنگان را نشان می دهد حرکت کرده و در مسیر روستای سنگان پایین و آنگاه به روستای سنگان بالا می رسید.فاصله تهران تا سنگان با اتومبیل حدود یک ساعت است. شیب مسیر پس از عبور از باغ ها، به تدریج زیاد شده و بر روی یال های متعددی امتداد می یابد که دیواره ای سنگی تمام این یال ها را نصف کرده است. این دیواره بلند باعث به وجود آمدن آبشار معروف سنگان شده است که بر بالای این دره خودنمایی می کند. آبشار زیبای سنگان با بلندی حدود 30 متر دارای محوطه ای مسطح و مناسب برای اتراق و استراحت است. در طرف چپ آبشار هم با کمی فاصله غارهایی دیده می شوند.اگر در ماه های پایانی سال و بویژه اسفند ماه به منطقه بروید، یکی از زیباترین صحنه های طبیعت را خواهید دید. قندیل های بزرگی از یخ و برف که سرتاسر آبشار را پوشانده است. در فصل زمستان قطره های آبی که از آبشار فرو می ریزند، به محض برخورد به زمین یخ می زنند و به مرور زمان، تپه ای از قطرات یخ زده زیر آبشار درست می شود که شبیه تونلی توخالی است.رودخانه فصلی سنگان به طول دوازده کیلومتر از دامنه های شرقی کوه کرکو در 35 کیلومتری شمال غربی تهران سرچشمه گرفته و پس از سیراب نمودن روستاهای سنگان بالا، سنگان پایین و ده باغ به رود کن یا سولقان می ریزد.
14)آبشار امامزاده داوود(تهران)
آبشار امامزاده داوود کن و سولقان در موقعیت جغرافیایی E5121 N3552 در استان تهران واقع است. امام زاده داوود يكی از مشهورترين امام زاده های اطراف تهران است که در كوهستان های شمال غربی تهران واقع شده است. این بنا در 15 کیلومتری فرحزاد قرار داشته و از لحاظ جغرافیایی منطقه ای سردسیر است. بیشتر شهرت امام زاده داوود به خاطر مسیر منتهی به امام زاده است که از میان دره های زیبا و سرسبز می گذرد و در تمام فصول، به خصوص در ایام خنک سال مسافران و گردشگران بسیاری از این مناظر دیدن می کنند.با وجود آستانه مقدس امامزاده داوود در کوه هاي شمال غربي تهران شايد آبشار زيبا و بلند اين منطقه کمتر مورد توجه قرار مي گيرد. اين آبشار دقيقا در ابتداي مدخل ورودي روستا و در ميان يک دره عميق در جنوب امامزاده واقع شده و مسير خاصي جهت بازديد از آن وجود ندارد. در فصل بهار با کمي دقت در ميان جاده منتهي به امامزاده نيز اين آبشار زيبا قابل رويت است. با کمي توجه بيشتر و جلوگيري از انتقال و ريزش نخاله و زباله در اطراف اين آبشار مي توان به توسعه فضاهاي تفريحي اين منطقه کمک کرد. منطقه کن و سولقان و در انتهاي آن کيگاه و داووديه در فصل بهار داراي طبيعتي بسيار بکر و زيبا و چشمه ساران سرازير شده بر دامنه کوه هستند ولي با شروع فصل گرما، اين کوه هاي سرسبز و چشمه سارها به ناگاه خشک شده و تنها آي سرد و زلال حاصل از آنها در کف دره و با نام رودخانه سولقان جاري مي شود که مهمترين رودخانه اين منطقه محسوب مي شود. اين رودخانه به طول 33 کيلومتر از ارتفاعات شمال شرقي امامزاده داوود سرچشمه گرفته و پس از سيراب کردن مناطق کيگاه، سولقان و کن در دامنه جنوبي کوه مزرا و اراضي جنوبي کن به مصرف رسيده و خشک مي شود.در طول اين مسير ريزابه هايي مانند آب سنگان نيز به آن اضافه مي شود. يکي ديگر از مسيرهاي دسترسي به آبشار امامزاده داوود از انتهاي دره فرحزاد است که يک خودرو مناسب را طلب مي کند. از امامزاده داوود به روستاهاي طالون، سنگان، امامزاده عقيل و حتي شهرستانک راه هاي پاکوب وجود دارد. آبشار فصلي سيامان نيز از جمله محل هايي است که در مسير جاده امامزاده داوود، نمي توان بي تفاوت از کنار آن گذشت. اين آبشار بعد از سولقان به طرف امامزاده داوود، در کنار يک قهوه خانه سنتي، حال و هواي خوشي را به مسافران عبوري مي دهد. از نکات جالب توجه در منطقه کن و سولقان، عبور آزادراه جديد تهران به شمال از اين منطقه است. اين آزادراه گذشته از مسائل زيست محيطي، مسير قبلي تهران به چالوس را بسيار کوتاهتر مي کند. بزرگترين تونل ارتباطي کشور، اين منطقه را به تنگه لانيز و منطقه شهرستانک در دامنه هاي مرکزي البرز متصل مي کند. اين تونل دوقلو، سهم عمده اي در ارتباطات مناطق شمالي و مرکزي ايران خواهد داشت. به اميد آنکه تاثيرات مثبت اين طرح بزرگ، از عواقب زيست محيطي منفي آن، بيشتر باشد. شهرستانک يکي از زيباترين ييلاقات شمال تهران است که اگرچه داراي آبشار بلند و مطرحي نيست ولي از طبيعتي کم نظير برخوردار است. دره زيباي شهرستانک در ميان کوه هاي بلند البرز مرکزي به آشيانه خورشيد معروف گشته است زيرا مدت تابش نور خورشيد در اين دره شرقي-غربي، زياد بوده و باعث تنوع گياهي فوق العاده اي در اين منطقه شده است.رودخانه اي زلال، که از چشمه سارهاي کم نظير اين منطقه جريان يافته، زمين هاي کشاورزي و باغات اين ديار را آبياري مي کند. آب اين رودخانه به قدري سرد است که حتي در تابستان نيز مناسب شنا و آبتني نيست. وجود ماهي قزل آلا در اين رودخانه نشان از خلوص آب آن دارد. شهرستانک محل استراحت و شکار شاهان قاجار بوده است و هنوز نيز بقاياي کاخ بزرگ ناصرالدين شاه در انتهاي دره شهرستانک و در کنار تخت شرقي ديده مي شود که قسمتي از آن به پناهگاه کوهنوردان اختصاص داده شده است. کوهنوردان و عاشقان طبيعت از طريق کوه توچال در شمال تهران و منطقه آهار در فشم نيز مبادرت به راهپيمايي يک روزه به اين منطقه مي کنند و از زيبايي هاي طبيعت آن بهره مي برند. قدمت اين منطقه بسيار زيبا به دوران قبل از اسلام برمي گردد.
15)آبشار اوسون دربند(تهران)
آبشار اوسون شميران-دربند در موقعیت جغرافیایی E512454 N355111 در استان تهران واقع است. منطقه زیبای اوسون که در ناحیه دربند و حد فاصل پس قلعه و شیرپلا و ایستگاه 5 توچال واقع شده، از زیباترین مناطق ارتفاعات شمال تهران است که آبشار زیبا و رودخانه طبیعی آن شکوه و جلال خاصی به کوههای شکیل و راهواری مناسب آن داده است . هتل زیبای اوسون با امکانات رفاهی بالایی که دارد چون نگینی بر تارک آن منطقه می درخشد. دیدن این منطقه هم بسیار سهل و آسان بوده و همه خانواده ها با طی 2-3 ساعت راهپیمایی تفریحی به این منطقه می رسند. این آبشار نیز از ذوب برف های ارتفاعات شمالی شهر تهران پدید آمده است و علاوه بر چشم انداز زیبایی خاص خود همواره گردشگران و کوهپیمایان بی شماری را به سوی خود جذب می کند. کمي بالاتر از پس قلعه و پس از گذشتن از محل تنگه، در کنار هتل اوسون يک دوراهي است که شما را به آبشار اوسون، دره ارس، اسپيدکمر و ايستگاه پنج تله کابين توچال راهنمايي مي کند. اين مسير کمي دشوار بوده و تجربه کوهنوردي مي خواهد.
16)آبشار دوقلو(تهران)
آبشاری است در شمال تهران و در مسیر کوهنوردی دربند به توچال. دلیل نامگذاری آن، دوشاخهشدن آب هنگام ریزش از ارتفاع است. این آبشار همچون سایر آبشارهای فصلی استان تهران مانند آبشار فصلی پیچ آدران در کیلومتر ۱۵ جادّه کرج - چالوس، آبشار سنگان در مسیر امامزاده داوود و آبشار منظریه در ناحیه شمیرانات از ذوب برفها در بهار و تابستان پدید میآید.
17)آبشار فصلی پیچ آدران(تهران)
از آبشارهای فصلی استان البرز است که از ذوب برف ها در بهار و تابستان پدید می آید. این آبشار در کیلومتر ۱۵ چاده کرج – چالوس قرار دارد که از صخره ای کوچک بیرون آمده و به رودخانه کرج می ریزد.
18)آبشار چشمه کوهرنگ(چهارمحال بختیاری)
این چشمه بسیار زیبا از جاذبه های گردشگری استان چهار محال و بختیاری و شهرستان کوهرنگ می باشد. سرازیر شدن شدن آب تونل اول کوهرنگ در منطقه کوهرنگ آبشار مصنوعی را تشکیل و ریزش آب به سرعت و به صورت کف سفید ، زیبایی خاصی را پدید آورده است. این تونل جهت انتقال آب چشمه کوهرنگ و دیگر چشمه های اطراف به زاینده رود در سال 1332 به دستور رضا شاه پهلوی در منطقه ی کوهرنگ جائیکه اکنون شهر کوچک و توریستی چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ قرار دارد،ایجاد گردیده است. تلاش برای انتقال این آب به شهر اصفهان به زمانهای بسیار دور بر می گردد.در زمان صفویه تلاش زیادی برای ایجاد شکاف در کوه کارکنان و انتقال آب به زاینده رود شد لیکن راه به جایی نبرد. این شکاف که در نزدیکی تونل است خود یکی از دیدنی های منطقه است و تاریخی نیز می باشد.آبشار تونل کوهرنگ و فضاهای بسیار نادر اطراف آن مناظر بسیار زیبایی را برای هر بیننده ای ایجاد کرده است.
19)آبشار آتشگاه(شهرکرد)
این آبشار زیبا از جاذبه های گردشگری شهرکرد و استان چهارمحال و بختیاری می باشد. آبشار آتشگاه در فاصله ی چهل کیلومتری شهر لردگان از توابع استان چهار محال و بختیاری بعد از روستا های میلاس و سردشت در روستای اتشگاه واقع شده است. مسیر این آبشار از محل چشمه تا اتصال به رودخانه خرسان را فضای سرسبز از انواع درختان و گیاهان جنگلی فراگرفته است. شیب زیاد و پستی و بلندیهای دره، آبشارهای کوچک متعددی را ایجاد کرده است. رودخانه خرسان یکی از سرچشمههای اصلی رودخانه بزرگ کارون و از ارتفاعات برفگیر دنا و زاگرس مرکزی در جنوب استان اصفهان و شمال کهگیلویه و بویر احمد سرچشمه میگیرد و پس از الحاق چندین رود و چشمه دیگر در استان چهار محال بختیاری وارد استان خوزستان میشود. جاده آسفالته، نشیمنگاه، آلاچیق، سرویس بهداشتی و دسترسی به روستاهای اطراف از امکانات موجود درآبشار آتشگاه لردگان است.روستاى آتشگاه که خاطرات سرداران عیلامى را به یاد مىآورد، درهاى تنگ و زیبا با خصوصیات بکر و طبیعى است. در میان دره، نهر خروشانى جارى است و سنگهاى آهکى و گچى و درختان کهنسال گردو، چنار، بلوط و زبانگنجشک پیرامون آن را فرا گرفتهاند و شیب زیاد و پستى و بلندىهاى جابجاى آن آبشارهاى کوچک متعددى را در طول ۳ کیلومتر ایجاد کرده است. روستای آتشگاه که خاطرات سرداران ایلامی را به یاد می آورد دره ای تنگ و زیبا با خصوصیات بکر و طبیعی است.در میا ن دره نهر خروشانی جاری است و سنگهای آهکی وگچی ودرختان کهنسال گردو،چنار و بلوط و زبان گنجشک پیرامون آن را فراگرفته و شیب زیاد و پستی و بلندهای آن، آبشارهای کوچک متعددی را در طول 3کیلومتر ایجاد کرده است .با آنکه منطقه هوای متعدل متمایل به گرم دارد لیکن در میان دره هوا به شدت خنک و روح افزا است و کمی تامل در آن خستگی راه را از تن آدمی به در می کند. در فاصله ی 200 متری دو آبشار نسبتاً بزرگ که هر هر هفته در ایام تعطیل پذیرای مسافران از راه رسیده ی دور و نزدیک است خودنمایی می کند که در پیوند با عناصر زیبای طبیعی مانند دره،درختان سر سبز و اقلیم مناسب فضای بسیار فرح بخشی را جهت گذراندن اوقات فراغت و تفرج فراهم می آورند.
20)آبشار دره عشق (چهارمحال و بختیاری)
آبشار دره عشق اردل در موقعیت جغرافیایی E504713 N314549 در استان چهارمحال و بختیاری واقع است. دره عشق یکی از زیباترین دره های استان چهارمحال و بختیاری است که در بخش جنوب غربی استان و دربخش ناغان واقع گردیده است. این دره محل گذر مهمترین رودخانه استان یعنی کارونگ شمالی است. روستاهای مهم این دره عبارتند ( از شمال غرب به سوی جنوب غرب) از گل سفید ، جوزستان ، پوراز، برنجگان ، دورک ، دره عشق ، سرکون بالا و سرکون پایین، دره بید ، دره یاس، سررک ، گل کله و معدن .دره عشق منطبق بر گسه اصلی زاگرس می باشد و در واقع این دره محل برخورد دو صفحه بزرگ تکتونیکی (ایران و عربستان ) در گذشته زمین شناسی است. کوه های سبزکوه و لجی به صورت دیواره ای سترگ در بخش شمال شرقی دره و کوه بزمنی ، کرمان و کرکنجی نیز به صورت دامنه های تند به همراه صخره ها و پرتگاه های فراوان در جنوب غرب جلوه گری می کنند. ارتفاع کم کناره های رودخانه و تغییر بسیار زیاد بلندی در فاصله خیلی کم سبب تنوع میکرو کلیماهای (آب و هوای ریز یا خرد) گوناگون شده و به همین خاطر از آب و هوای گرم تا تا آب و هوای سرد را فاصله حدود دو تا سه هزار متری می توان دید. این تنوع و گوناگونی را در جنس سنگها ، شیب دامنه ها ، شکل دامنه ها ( پرتگاه ها ، دیواره ها ، صخره ها ، دره های کوچک و..) پوشش گیاهی و غیره می توان دید. در حقیقت ترکیب شکل ها و تنوع آنها چشم اندازهای بسیار شگفت انگیز و رویایی را بوجود آورده به ویژه در آغاز فصل بهار که انسان را به وجد می آورد و عاشق این همه زیبایی می کند و نام " دره عشق" چه بسیار مناسب به آن می آید.آبشار زیبای دره عشق در نزدیکی روستای دره عشق در استان چهارمحال وبختیاری قرار دارد. این آبشار در دل جنگلهای منطقه ی حفاظت شده ی هلن و در منطقه مشایخ قرار داشته و منظره ای زیبا و دیدنی را برای علاقه مندان به طبیعت رقم زده است . این آبشار با سرعت زیاد از دل كوه بیرون می جهد و بیش از یكصد متر ارتفاع دارد. در كنار این آبشار رود كارون به آرامی جاری است و در تركیب با انارستان ها و شالیزارهای روستاهای دره عشق و دورك شاهپوری، فضای شگفت انگیزی را به وجود آورده است. در اكثر فصول سال و بويژه در فصل بهار، بازديد از اين آبشار ، مناسب و دلنشین است.
21)آبشار شوی (خوزستان)
یا تَلِهْزَنگ، یکی از بزرگترین و زیباترین آبشارهای ایران است که در رشتهکوههای زاگرس و در منطقه سپیدشت بخش پاپی واقع در استان لرستان و در بین کوههای سَرتنگ شوی در ۱۰ کیلومتری ایستگاه راه آهن تلهزنگ و در مسیر راه آهن سراسری تهران - جنوب واقع شدهاست.این آبشار در تاریخ ۲۹ دی ۱۳۹۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.آبشار شوی که در درهای بین کوه چهلویک و سالنکوه قرار دارد، دارای طبیعتی سبز و زیبا در فصل بهار میباشد. بهترین زمان بازدید از این آبشار در اوایل فصل بهار و خصوصاً ماه فروردین میباشد که هوای بهاری طراوات و سرسبزی بیشتری به ابن منطقه بخشیده است.
22)آبشار اخلمد (خراسان رضوی)
از آبشارهای استان خراسان رضوی، شمال شرقی ایران در شهرستان چناران در ۸۵ کیلومتری شمال غرب مشهد و ۲۴ کیلومتری چناران روبه کوههای بینالود و در دو کیلومتری روستای اخلمد قرار دارد. این آبشار از دو آبشار بلند کنار هم تشکیل شده است که هر کدام بالای ۴۰ متر ارتفاع دارند.اخلمد که از گردشگاههای طبیعی اطراف مشهد میباشد و قدمتی چند هزار ساله دارد، در درهای در میان کوه بینالود واقع شده است که در ابتدای دره، انواع گلها و گیاهان زیبا و درختان انبوه به همراه باغات فراوان میوه به چشم میخورد و پس از طی مسیری آبشار اول که دارای ۲۳ متر ارتفاع است مشاهده میشود و با گذر از میان این آبشار و در یک کیلومتری آن، آبشار اصلی اخلمد با ارتفاعی حدوداً ۴۰ متری مشاهده میشود و آبشار سوم و چهارم نیز در بالای این آبشارها قرار دارد.این آبشار در ۲ کیلومتری روستای قدیمی اخلمد (اخلومد) جریان دارد.آهکی بودن جنس کوههای اخلمد باعث پیدایش حفرههای ژرف مدور در زیر این آبشار شدهاست.این دره دارای دیوارههای صخرهای با ارتفاع حدود ۲۰۰–۳۰۰ متر میباشد که یکی از بزرگترین مناطق برای ورزش مفرح سنگنوردی در ایران میباشد از دیوارههای معروف ان میتوان به (دیواره سفید - الله اکبر -عقاب و...)نام برد. این دره دارای چندین آبشار میباشد که ۴ تای آنها دایمی و چندین آبشار فصلی دارد. آبشار اصلی اخلمد حدود ۴۰ متر ارتفاع دارد. بند اخلمد و غار اخلمد از دیگر جاذبههای این منطقه گردشگری است که هر ساله گروه زیادی از گردشگران مشهد و شهرهای دیگر را برای دیدار از طبیعت اخلمد و آبشارهای زیبای آن به این منطقه جذب میکنند.
23)آبشار مارگون (فارس)
آبشار مارگون یکی از زیباترین آبشارهای کشور ایران میباشد و در مجاورت شهر سپیدان، در مرز استان فارس و استان کهگیلویه و بویراحمد واقع گردیده است. این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه هیچ رودخانهای نیست، بلکه از بدنه دیواره صخرهای کوه، بیش از چند هزار چشمه وجود دارد که آب از آنها به بیرون ریخته میشود. از این حیث این آبشار هم بزرگترین و هم مرتفعترین آبشار چشمهای در جهان است.مسیر دسترسی به آبشار تا نزدیکی آبشار ماشین رو بوده و در ادامه مسیری آسان برای پیادهروی است. مسیر منتهی به آبشار که از مجاورت روستاهای اطراف میگذرد، در فصل زمستان برف گیر بوده و گاهی راههای ارتباطی کاملاً قطع میشود. رسیدن به این آبشار از استان فارس، شهرستان سپیدان، شهرستان مارگون یا از یاسوج، شهرستان کاکان، شهرستان مارگون میسر است.اطراف این آبشار در فصل بهار بسیار سرسبز و دیدنی است
24)آبشار بل (کردستان)
آبشار بل اورامان در موقعیت جغرافیایی E462108 N351008 قرار دارد. در یکی از روستاهای منطقه اورامان و در مرز استان کرمانشاه، روستایی به نام"بل" واقع است. در کنار این روستا، در جاده ای که به"کوسه هجیج" منتهی میشود، آبشاری زیبا وجود دارد که به عقیده کارشناسان دارای آب عالی برای شرب است. این آب با فشار زیاد و حجم بسیار از شکاف کوهی بیرون می ریزد و عظمت و شکوه طبیعت را جلوه گر می سازد. این آب در مسیر خود به رودخانه سیروان میریزد و سپس وارد خاک عراق میشود.این آبشار آب خود را از جشمه ای به نام بل در بالادست خود تامین میکند. چشمه كه در محل و زبان كردي به نام كاني بل معروف است و احتمالا نام خود را از خداي آب بابليان باستان كه بل نام داشت گرفته است، در دو كيلومتري هجيج و در فاصله كمي از رودخانه سيروان واقع شده و آب آن پس از خروج از دل كوه، تشكيل آبشاري پر خروش داده و به رودخانه ميريزد. محل خروج آب اين چشمه از دل كوه شباهت بسياري به دهانه يك غار كه به علت ريزش مسدود شده باشد دارد. چشمه آب معدنی بل با آبدهی بیش از 1100 لیتر در ثانیه یکی از پر آبترین چشمههای غرب کشور است. آب چشمه مذکور که از لحاظ کیفی جزء بهترین آبهای معدنی دنیا بوده و املاح آن از جمله نیترات، کلراید، فلوراید و سختی در حد استاندارد میباشد بدلیل قرار گرفتن در موقعیتی خاص و در میان بافتی سنگی و در ارتفاع حدود هشت متری، در هنگام خروج از دهانه چشمه، مناظر جذاب و بسیار دیدنی را خلق مینماید.در گذشته استفاده از آب اين چشمه عليرغم گوارايي و پر آبي آن (در بهار سالهاي پر آب تا ۴۰۰۰ ليتر در ثانيه)، به علت فاصله كم آن با رودخانه سيروان مقدور نبوده و تنها به ساخت آسيابي بر آن خلاصه ميشد ولي در سالهاي اخير ۳ واحد توليد آب معدني و يك مزرعه پرورش ماهيان سردآبي با استفاده از آب آن احداث شده اند. همچنين طرحي براي انتقال آب اين چشمه براي مصارف آشاميدني روستاهاي اطراف در دست بررسي ميباشد.براي رفتن به آبشار بل دو راه وجود دارد؛ يكي آن كه وارد سنندج شويد و سپس به سمت مريوان برويد و از سهراه حزبالله و از مسير دزلي به اين منطقه برسيد و ديگر آن كه از پاوه به روستاي هجيج برويد و در راه هم از ديدن جنگلهاي طبيعي بلوط لذت ببريد.
25)آبشار بهرام بیگی(کهگیلویه و بویراحمد)
آبشار بهرام بيگي دنا در موقعیت جغرافیایی E510843 N305952 در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. روستای دلی بهرام بیگی (سمندی) از توابع بخش مرکزی شهرستان دنا است که در ۵۰ کیلومتری شمال غرب سیسخت و ۷۰ کیلومتری مرکز استان (یاسوج) قرار دارد . ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۵۵۰ متر است . آب و هوای روستای دلی بهرام بیگی در فصول بهار و تابستان مطبوع و دلپذیر و در زمستان سرد است . روستای دلی بهرام بیگی از دیرباز ییلاق عشایر بویراحمدی بوده است و براساس برخی منابع محلی ، یکی از کانونهای پرورش اسبهای خوانین عشایری به شمار میرفته است . مردم روستای دلی بهرام بیگی به زبان لری سخن میگویند ، مسلمان و پیرو مذهبی شیعه جعفری هستند . از مهمترین صنایع دستی این روستا که به دست هنرمندانه زنان و دختران تولید میشود میتوان به قالی ، قالیچه ، گبه ، گلیم و خورجین اشاره داشت . عسل، گردو، خشکبار، صنایع دستی و انواع فرآوردههای لبنی مانند کشک، کره و روغن حیوانی، سوغات روستای دلی بهرام بیگی به شمار میروند .آبشار زیبای بهرام بیگی در ناحیه جنوبی رشته کوه دنا ، در حد فاصل روستاهای پاتاوه و لوداب واقع شده است . ارتفاع تقریبی آبشار ۳۰ متر میباشد . تفرجگاه پیرامونی این آبشار در ایام مختلف سال نظر گردشگران بسیاری را به سوی خود جلب میکند . آبشار بهرام بیگی ، در یک کیلومتری روستا قرار دارد . در پایین این آبشار حوضچه ای کوچک پدید آمده که در اطراف آن مکان مناسبی برای نشستن مهیاست. گياهان دارويي در دامنه کوه هاي منطقه به وفور يافت مي شوند.دسترسی به آبشار : استان کهگیلویه و بویراحمد , یاسوج , جاده ی یاسوج به اصفهان , شهر پاتاوه , در سمت غرب جاده وارد جاده ی پاتاوه به مارگون می شویم. آبشار در کیلومتر 15 این جاده, در کنار جاده قرار گرفته است و از درون جاده کاملا قابل رویت است . تمام مسیر آسفالت است و با هر نوع ماشینی می توان بدان جا رسید. بعد از پارک خودرو می توان با یک ربع پیاده روی به زیر آبشار رسید.
26)آبشار کنج بنار(گچساران)
آبشار گنج بنار گچساران در موقعیت جغرافیایی E5050 N3024 در استان کهگیلویه و بویراحمد واقع است. اين آبشار در هفت کيلومتري شمال گچساران و در دامنه کوه خاييز واقع شده است . اين آبشار 30 متر ارتفاع دارد و آب آن از چندين چشمه تأمين ميشود . با وجود هواي بسيار گرم شهرستان گچساران ، هواي اين منطقه بسيار خنک و مطبوع است . در روستاي بنار ، درحوالي اين آبشار آرامگاه امام زاده اي نيز وجود دارد که توسط ساکنین منطقه زیارت میگردد. شهرستان گچساران در قسمت جنوبي استان و در منطقه گرمسير قشلاقي واقع شده است و داراي دو نوع آب و هواي معتدل در نيمه شرقي و گرمسري در نيمه غربي مي باشد. از منابع آبي مهم اين شهرستان مي توان به رودخانه زهره اشاره کرد که مهمترين رودخانه اين شهرستان بوده و در بيست کيلومتري جنوب گچساران جاري است. ديگري رودخانه باشت است که از کوه خامي و دره تنگ شير سرچشمه مي گيرد. همچنين رودخانه خربل نيز يکي ديگر از رودخانه هاي اين شهرستان است که در جنوب شرقي گچساران جاري است و پس از طي مسافتي به رودخانه زهره مي پيوندد.
28)آبشار کمردوغ (کهگیلویه و بویراحمد)
آبشار کمردوغ کهگيلويه در موقعیت جغرافیایی E503257 و N310950 در استان کهگیلویه و بویر احمد واقع است. آبشار زیبای کمردوغ در شهر قلعه رئیسی از توابع شهرستان کهگیلویه در زمره زیبایی های طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد به شمار می رود این آبشار دیدنی که نزدیک به ۱۰۰ متر ارتفاع و بیش از ۶۰ متر عرضه دارد پس از عبور از جاده های پرپیچ و خم زیبا و درختان و جنگل های رویایی بلوط پس از عبور از شهر دهدشت ،مرکز شهرستان کهگیلویه نمایان می شود.این آبشار در تمام طول سال دارای آب است، ارتعاشات بلورین زرین و معلق آب آن در بلندا، رنگین کمان هفت رنگ را به طور واضح به تصویر کشیده است. این آبشار از ضلع شرقی کوههای قلعه رئیسی با ترکیب چشمه های متعدد سرچشمه می گیرد. آبشار کمر دوغ در فاصله۸۰ کیلومتری شهر دهدشت ،مرکز شهرستان کهگیلویه ، ۱۵ کیلومتری شرق شهر قلعه رییسی و در کنار روستای کمر دوغ واقع شده که بواسطه آب سفید رنگش به کمر دوغ (کمردو) معروف شده و در طول سال بخصوص در فصل بهار و تابستان پذیرای گردشگران و مسافرانی از سراسر ایران است.کمر در اصطلاح مردم محلي همان ديوار سخت و صاف است. شباهت آب آبشار به دوغ باعث نامگذاري آن به کمردوغ شده است. از ويژگي هاي منحصربفرد اين آبشار، نمکي بودن آب اين چشمه است، زيرا در مناطق کوهستاني کهگيلويه و بويراحمد به ندرت چشمه اي نمکي يافت مي شود. در سرچشمه آبشار کمردوغ، اجراي يک طرح پرورش ماهي قزل آلا باعث پهن شدن سرريز آب و وسعت يافتن طول آبشار شده و آبشاري مصنوعي را در جنوب آبشار طبيعي آن ايجاد کرده است. واقع شدن يک تنگه زيبا در مسير جريان آب بر زيبايي آبشار افزوده است.
29)آبشار مینودشت( گلستان)
آبشار لوه مينودشت در موقعیت جغرافیایی E553959 N372120 در استان گلستان واقع است. آبشار لوه در 20 کیلومتری گالیکش و در 5 کیلومتری جاده اصلی گلستان - مشهد و در کنار روستایی به همین نام و در جنگلی انبوه با درختان پهن برگ واقع شده است . همجواری آبشار با پارک جنگلی گلستان ارزش ویژه ای به آن بخشیده است .گالیکش آبشارهای متعددی دارد که در این میان آبشار لوه با 75 متر ارتفاع از آبشارهای دیدنی و کم نظیر استان گلستان و در روستای لوه است.طبيعت زيباي گلستان ديدني هاي بسياري دارد ولي جنگل زيباي لوه و آبشار آن چيز ديگري است که تنها با حضو و لمس آن مي توان لذت واقعي طبيعت اين منطقه را درک کرد. اين آبشار در روستايي به همين نام در بيست کيلومتري شرق گاليکش واقع شده و هرساله بازديد کنندگان بيشماري دارد. آبشار لوه در امتداد يک شيب پلکاني به صورت طبيعي از صخره ها فرو مي ريزد و داراي پنج طبقه ست که در داخل دره اي به عمق 35 متر و پوشيده از درختان جنگلي از قبيل ممرز، افرا توسکا واقع شده و در فصول بهار و تابستان، محيط زيبايي براي استراحت مشتاقان طبيعت فراهم مي کند. همجواري اين آبشار با پارک ملي گلستان و بزرگراه ارتباطي مشهد مقدس، ارزش توريستي ويژه اي به آن بخشيده است.
30)آبشار شیرآباد(گلستان)
دره شیرآباد، دره ای منتهی به روستای شیرآباد در استان گلستان است که متشکل از تعدادی آبشار بزرگ و کوچک است. برای دیدن این دره باید از شهر خان ببین و سپس روستای شیرآباد گذشت و وارد دره شد. ابتدای دره به راحتی قابل دیدن برای عموم است اما به تدریج پس از عبور از میانه راه مسیر مشکل و مشکل تر می شود. البته مسیر معمول تردد از میان دره نیست بلکه از حاشیه دره و به صورت تراورس می باشد. بزرگترین آبشارهای دره، دو آبشار انتهایی است که با ارتفاعی حدود 30 متر بیشترین آب را در مقایسه با بقیه آبشارها دارند. برای دیدن دره و آبشارها نیازی به ابزار فنی نیست اما برای عبور از میان دره حداقل 70 متر طناب و ابزارهای کامل دره نوردی نیاز است.