معرفی جزیره هنگام
جزیره هِنگام از جزیرههای ایران در خلیج فارس است که با آبادیهای کوچک با وسعت حدود ۵۰ کیلومتر مربع در جنوب جزیرهٔ قشم واقع شده و دارای معادن نمک و خاک و سرب است.
عکس های بیشتر
جزیره هِنگام از جزیرههای ایران در خلیج فارس است که با آبادیهای کوچک با وسعت حدود ۵۰ کیلومتر مربع در جنوب جزیرهٔ قشم واقع شده و دارای معادن نمک و خاک و سرب است. جزیره هنگام در دو کیلومتری جنوب شرقی جزیره قشم بوده و نُه کیلومتر طول و شش کیلومتر عرض دارد. این جزیره ۶/۳۳ کیلومتر مربع مساحت دارد و به شکل مخروط ناقصی است که در کرانههای جنوبی جزیره قشم واقع شدهاست. فاصله آن تا بندرعباس حدود ۴۳ مایل دریایی و تا شهر قشم حدود ۲۹ مایل دریایی میباشد این جزیره ارتفاعات پست آهکی دارد و بلندترین نقطه آن کوه ناکس با ۱۰۶ متر ارتفاع است. طولانیترین قطر آن از «روستای هنگام کهنه» تا «روستای هنگام جدید» ۹ کیلومتر است.جزیره هنگام از نظر تقسیمات سیاسی استان هرمزگان جزو شهرستان قشم و بهعنوان یکی از دهستانهای این شهرستان به مرکزیت روستای ماشی (هنگام جدید) بهشمار میرود دیگر روستاهای جزیره هنگام غیل و هنگام قدیم میباشند نام پیشین این جزیره بهصورت هنجام، هنیام متداول بودهاست. هنگام در پارسی باستان: هنگاما، در ارمنی: انگام، به معنی وقت، زمان و گاه است، ولی این واژه از دو پاره «هن» و «گام» تشکیلشدهاست.فعالیت اقتصادی در جزیره هنگام، که بیشتر اهالی از دیرباز به آن مشغول بودهاند، ماهیگیری بودهاست و هم اکنون فروش صدف و پذیرایی از گردشگران نیز از جمله فعالیتهای مردم محلی است. پرورش ماهی در قفس، پرورش میگو از جمله فعالیتهای آبزی پروری جزیره هنگام است. جزیره هنگام دارای (۱۴۱خانه) و مساحتی به اندازه ۵۰ کیلومتر است که کار اکثر مردم صیادی؛ و همه اهالی با هم فامیل و خویشاوند میباشند طول نوار ساحلی جزیره حدود۵۰ کیلومتر و جمعیت آن ۶۱۵ نفر است جزیره هنگام جاذبههایی شگفتانگیز دارد که عبارت اند از:
دلفینها
آهوها (جبیر)
خاردم مصری (آفتابپرست)
سواحل ناب (ساحل نقره ایی)
کشتی به گل نشسته پرتقالیها
غرفههای سنتی از جمله (رستوران غذاهای محلی و دریایی+صدفهای دریایی و …)
پیشینه
این جزیره به واسطه موقعیت جغرافیایی مهمی که دارد و قرار گرفتن در میانه خلیج فارس و نزدیکی تنگه هرمز و جزیره قشم، از اهمیت راهبردی و نظامی شایانی برخوردار بودهاست. از همین رو، پرتغالیها در عصر صفویه و انگلیسها در دوران قاجاریه، جزیره هنگام را اشغال کردند. البته دولت انگلیس همواره بر مالکیت دولت ایران نسبت به هنگام اذعان داشت ولی در عمل با حضور نظامی در هنگام، مانع از اعمال حاکمیت دولت ایران بر این بخش از کشورش میگردید. افزون بر حضور نظامی انگلیس در هنگام، شیخی عرب و سنی مذهب با گرایش وهابی نیز در هنگام حضور داشت و بر این جزیره حکمفرمایی میکرد. سلطان مسقط نیز بر هنگام ادعا داشت و ضمن بازدید از این جزیره تلاش داشت بر هنگام تسلط یابد. در این میان، دولت انگلیس با وجود اینکه حضور نظامیاش در هنگام با مجوز دولت ایران بود و بر حاکمیت دولت ایران بر هنگام اقرار داشت، اما از نافرمانیهای شیخ هنگام نسبت به دولت ایران و مداخلات سلطان مسقط در هنگام بهطور ضمنی پشتیبانی مینمود. دولت انگلیس به شیوههای گوناگون تلاش کرد تا در مقابل اعمال حاکمیت دولت ایران بر هنگام ایستادگی ورزد.چنین وضعیتی تا سال ۱۳۰۷ خورشیدی پابرجای میماند تا اینکه مدتی پس از آغاز سلطنت رضاشاه و در اردیبهشت ماه ۱۳۰۷، دولت ایران درصدد اعمال حاکمیت بر جزیره هنگام برمیآید. در بیستم اردیبهشت ماه ۱۳۰۷، سه کشتی نظامی ایران به نامهای: گیلان، آذربایجان و پهلوی به فرماندهی ریاست ساخلوی بندرعباس به عزم تصرف هنگام و آزادسازی این جزیره از اشغال نظامیان انگلیسی حرکت مینمایند. در نوزدهم آبان ماه ۱۳۱۱، سفارت انگلیس در تهران طی یادداشتی به وزارت امور خارجه ایران از دولت ایران درخواست میکند از تقاضای تخلیه جزیره هنگام از نظامیان و کشتیهای انگلیسی صرف نظر نماید. البته این درخواست، تأثیرگذار نمیگردد و نظامیان انگلیسی وادار به خروج از جزیره هنگام میگردند و حاکمیت دولت ایران بر این جزیره بهطور کامل اعمال میگردد.
جزیره هنگام، جزیرهای کوچک و زیبا در خلیج فارس است که در نزدیکی جزیره قشم قرار دارد. این جزیره، دارای مساحت ۱۲ کیلومتر مربع است و جمعیتی حدوداً ۱۵۰۰ نفر دارد.جزیره هنگام، دارای سواحلی زیبا و بکر است. این سواحل، مکانی مناسب برای شنا، آفتاب گرفتن و ماهیگیری است.جزیره هنگام، به عنوان زیستگاه انواع مختلف پرندگان و جانوران دریایی شناخته میشود. این جزیره، همچنین، به عنوان یکی از مناطق مهم گردشگری ایران نیز شناخته میشود.
تاریخچه جزیره هنگام
قدمت جزیره هنگام به دوران پیش از اسلام میرسد. در دوران ساسانیان، این جزیره، به عنوان یکی از مراکز مهم تجاری و نظامی ایران بود. در دوران اسلامی، این جزیره، به عنوان یکی از مراکز مهم صید مروارید ایران بود.در دوران ساسانیان، هنگام، یکی از مراکز مهم تجاری و نظامی ایران بود. در این دوران، هنگام، به عنوان یکی از مراکز مهم صادرات مروارید ایران نیز شناخته میشد. در دوران اسلامی، هنگام، همچنان به عنوان یکی از مراکز مهم تجاری ایران بود. در دوران اسلامی، هنگام، به عنوان یکی از مراکز مهم صید مروارید ایران نیز شناخته میشد.در دوران معاصر، هنگام، به عنوان یکی از مناطق مهم گردشگری ایران شناخته میشود. این جزیره، به دلیل سواحل زیبا و بکر خود، به عنوان یکی از مقاصد گردشگری محبوب در ایران شناخته میشود.
جغرافیا جزیره هنگام
جزیره هنگام، در خلیج فارس، در نزدیکی جزیره قشم قرار دارد. این جزیره، در فاصله حدوداً ۴ مایلی (۶ کیلومتری) از جزیره قشم قرار دارد.جزیره هنگام، دارای آب و هوای گرم و مرطوب است. تابستانهای این جزیره، بسیار گرم و مرطوب است و زمستانهای آن، نسبتاً معتدل است.
جاذبههای گردشگری جزیره هنگام
جزیره هنگام، دارای جاذبههای گردشگری متعددی است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سواحل زیبا: جزیره هنگام، دارای سواحلی زیبا و بکر است. این سواحل، مکانی مناسب برای شنا، آفتاب گرفتن و ماهیگیری است.
- صخرههای مرجانی: جزیره هنگام، دارای صخرههای مرجانی زیبایی است. این صخرهها، زیستگاه انواع مختلف ماهیها و جانوران دریایی است.
- پرندگان و جانوران دریایی: جزیره هنگام، به عنوان زیستگاه انواع مختلف پرندگان و جانوران دریایی شناخته میشود.
- زیباییهای طبیعی: جزیره هنگام، دارای زیباییهای طبیعی متعددی است که از جمله آنها میتوان به کوههای هنگام، جنگلهای حرا و آبهای زلال خلیج فارس اشاره کرد.
مواردی که میتوان در سفر به جزیره هنگام انجام داد
- شنا و آفتاب گرفتن در سواحل زیبا: جزیره هنگام، دارای سواحلی زیبا و بکر است. این سواحل، مکانی مناسب برای شنا، آفتاب گرفتن و ماهیگیری است.
- غواصی و تماشای صخرههای مرجانی: جزیره هنگام، دارای صخرههای مرجانی زیبایی است. این صخرهها، زیستگاه انواع مختلف ماهیها و جانوران دریایی است.
- گشت و گذار در طبیعت: جزیره هنگام، دارای زیباییهای طبیعی متعددی است که از جمله آنها میتوان به کوههای هنگام، جنگلهای حرا و آبهای زلال خلیج فارس اشاره کرد.
- بازدید از آثار تاریخی: جزیره هنگام، دارای آثار تاریخی متعددی است که از جمله آنها میتوان به قلعه هنگام، قبرستان تاریخی هنگام و مسجد هنگام اشاره کرد.
جزیره هنگام، جزیرهای زیبا و جذاب است که میتواند مقصدی مناسب برای گردشگران باشد. این جزیره، دارای سواحل زیبا، صخرههای مرجانی و آثار تاریخی متعدد است.
حقایق جالب در مورد جزیره هنگام
- جزیره هنگام، یکی از زیستگاههای مهم دلفینها در ایران است.
- جزیره هنگام، یکی از مقاصد مهم گردشگری خلیج فارس است.
- جزیره هنگام، دارای تاریخ و فرهنگ غنی است.