مسجد کبود گنبد

 مسجد کبود گنبد

مسجد کبود گنبد

مسجد کبود گنبد، یا مسجد جامع بنای مذهبی است که مورد احترام و توجه اقوام مختلف در طول تاریخ شهرستان کلات نادر بوده است و به همین علت، کاملترین هنر هنرمندان در خدمت معماری و تزئین نقوش این بنا بکار رفته است.

عکس های بیشتر

مسجد کبود گنبد، یا مسجد جامع بنای مذهبی است که مورد احترام و توجه اقوام مختلف در طول تاریخ شهرستان کلات نادر بوده است و به همین علت، کاملترین هنر هنرمندان در خدمت معماری و تزئین نقوش این بنا بکار رفته است.این مسجد چهار ایوانه، دارای گنبدی دو پوشه و نیلگون، صحن و طاق می باشد و ساقه گنبد استوانه ای شکل و فضای زیر گنبد یک هشت ضلعی منظم است و طول هر ضلع آن حدود 4 متر می باشد. صحن مسجد مستطیل شکل با عرض 19 متر و طول 27 متر است. استفاده از کاشی هفت رنگ، مهمترین عامل تزئین در بنای مسجد کبود گنبد شهرستان کلات نادربوده، که با استفاده از نقوش اسلیمی و گل و بوته در لچکی های بالای ایوان و رواق ها به کار رفته است.بنای اصلی مسجد را از کارهای دوره سلجوقی می دانند که نادرشاه افشار نیز به نوبه خود، بیوتات و ایوان های اطراف آن را ساخته است. در اطراف پیشخوان مدخل مسجد، کتیبه ای سنگی به خط نستعلیق مربوط به دوره قاجار نصب شده است که حکایت از تعمیر مسجد در این دوره توسط یلنگ توش خان ابن فتحعلی، حاکم کلات به سال 1250 هجری قمری است.

مسجد کبود گنبد، یا مسجد جامع بنای مذهبی است که مورد احترام و توجه اقوام مختلف در طول تاریخ شهرستان کلات نادر بوده‌است و به همین علت، کاملترین هنر هنرمندان در خدمت معماری و تزئین نقوش این بنا بکار رفته‌است. این اثر در تاریخ ۲۳ فروردین ۱۳۴۶ با شمارهٔ ثبت ۶۶۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

معماری مسجد کبود گنبد

معماری مسجد کبود گنبد از ویژگی‌های خاصی برخوردار است. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از مصالح باکیفیت: مسجد کبود گنبد از مصالح باکیفیتی مانند آجر ساخته شده‌است. این مصالح باعث شده‌اند که این مسجد در طول سالیان متمادی در برابر عوامل طبیعی آسیب زیادی نبیند.
  • استفاده از طرح‌های هندسی: در معماری مسجد کبود گنبد از طرح‌های هندسی مختلفی استفاده شده‌است. این طرح‌ها زیبایی خاصی به این مسجد بخشیده‌اند.
  • وجود کاشی‌کاری‌های زیبا: مسجد کبود گنبد دارای کاشی‌کاری‌های زیبا و هنرمندانه‌ای است. این کاشی‌کاری‌ها شامل نقوش اسلیمی، هندسی و مذهبی هستند.

تاریخچه مسجد کبود گنبد

تاریخ دقیق ساخت مسجد کبود گنبد مشخص نیست. با این حال، شواهد و قرائن نشان می‌دهند که این مسجد در سده هشتم هجری ساخته شده‌است.

در این دوران، این منطقه تحت کنترل حکومت صفویان بود. در این دوران، زیارتگاه‌ها و بناهای مذهبی زیادی در این منطقه ساخته شد که مسجد کبود گنبد یکی از آن‌ها است.

مسجد کبود گنبد در طول تاریخ مرمت‌های زیادی شده‌است. آخرین مرمت این مسجد در سال ۱۳۸۸ انجام شده‌است.

اهمیت مسجد کبود گنبد

مسجد کبود گنبد یکی از آثار تاریخی ارزشمند ایران است. این مسجد از اهمیت تاریخی و فرهنگی زیادی برخوردار است و یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم در شهرستان کلات است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید