گنبد سرخ مراغه
گنبد سرخ مراغه در سال ۵۴۲ هجری قمری، در دوران سلجوقی است. سبک معماری که در این بنا به کار رفته است به سبک رازی است. گنبد سرخ مراغه از دسته بنا های تاریخی و قدیمی ترین بناهای دوره اسلامی در استان تاریخی آذربایجان شرقی است که در شهر مراغه قرار دارد.
عکس های بیشتر
سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب گنبد سرخ مراغه حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی، با من همراه شو تا بیشتر راجب گنبد سرخ مراغه اطلاعات کسب کنیم.
گنبد سرخ مراغه در سال ۵۴۲ هجری قمری، در دوران سلجوقی است. سبک معماری که در این بنا به کار رفته است به سبک رازی است. گنبد سرخ مراغه از دسته بنا های تاریخی و قدیمی ترین بناهای دوره اسلامی در استان تاریخی آذربایجان شرقی است که در شهر مراغه قرار دارد. در کتیبه قسمت شمالی میتوانید نام بانی این بنا و تاریخ احداث را ببنید و در کتیبه قسمت غربی میتوانیدنام سازنده این مکان را ببینید.
نام گنبد سرخ
کشور ایران
کاربری گنبد
شمارهٔ ثبت ۱۳۴
تاریخ ثبت ملی ۱۵ دی ۱۳۱۰
از پنج مزار بزرگی که در مراغه وجود دارد گنبد سرخ از قدیمی ترین آن مزار ها است که البته در استان آذربایجان بیشتر افراد آن را با نام گنبد قرمز میشناسند. حال با اینکه توانسته اند کتیبه های موجود در آنجا را بخوانند ولی هنوز فردی که در آنجا دفن شده شناسایی نشده. با اطلاعات مختلفی که به دست امده و کتیبههایی که در آنجا پیدا شده و آنالیز شده میتوانیم بگوییم که سالی که این بنا احداث شده سال ۵۲۶ هجری شمسی در دوران سلجوقی است. دستور ساخت این گنبد را شخصی به نام (عبدالعزیز بی محمود بین سعدیدیم،) که رئیس آذربایجان بود، داده و وقتی که این بنا در حال ساخت بود فرآيند ساختش به دست (بنیبکر محمد بن بندان بن محسن معمار) نظارت میشد. شاید برایتان جالب باشد که این گنبد به گنبد علویان که در شهر همدان قرار دارد شباهت دارد.
وقتی که این بنا ساختش شروع شد، دوره رازی در معماری ایران به آخر راه خودش رسید و این گنبد زیبا نقطه شروع معماری زیبای آذری است که ترکیب آجر و کاشی و استفاده کردن از کاشی درون تزیینات بناها در کشورمان ایران یکی از ویژگی های این دوره است.ساختمان گنبد سرخ شکلی شبیه مربع دارد و از بخش هایی مثل سردابه و اتاق اصلی که بالای سکوی سنگی قرار دارد و میتوانیم با هفت ردیف پله ای که در آنجا وجود دارد برسیم. ازه آن هفت ردیف پله موجود پنج پله در راستای سکو قرار دارد و دو ردیف دیگر در اول درگاه قرار دارند. گنبد سرخ ۴ ضلعی است که شکل زیبایی به این بنا داده ، کتیبه ای که در ضلع شمالی این مکان وجود دارد، اسم و لقب های بانی این گنبد و همینطور تاریخ احداث این مکان را به ما نشان میدهد و کتیبه هایی که در ضلع های شرقی و جنوبی اینجا قرار دارند بر رویشان آیه های قرانی نوشته شده و در آخر کتیبه ضلع غربی این مکان نام سازنده این بنا بر رویش نوشته شده. کارشناسان میراث فرهنگی بر این باورند که این ساختمان قبل تر از رصدخانه مراغه ساخته شده بوده و کاربردش تعیین ماهها و ساعت بوده و سوراخهایی که در این بنا است برای این کار بوده است. این بنا در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۳۴ در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید. همینطور علامت سایپا از کتیبههای فیروزهای رنگ که در بالای در این بنا برداشته شده.
خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.