معرفی شهر ریگان

 معرفی شهر ریگان

معرفی شهر ریگان

شهرستان ریگانیکی از شهرستان‌های استان کرمان در جنوب شرق ایران است. مرکز این شهرستان شهر محمدآباد می‌باشد و در فاصله ۳۰۰ کیلومتری جنوب کرمان واقع شده است. بر اساس آمار موجود این شهرستان با ۹ هزار متر مربع وسعت و ۳۶۰ پارچه آبادی دارای ۹۰ هزار نفر جمعیت می‌باشد. در گذشته شهرستان ریگان،یکی از بخش‌های شهرستان بم بوده است

عکس های بیشتر

ریگان

شهرستان ریگان با وسعت 858400 هکتاربعنوان یکی ازشهرستان استان کرمان درجنوب شرقی این استان واقع شده که ازشمال به شهرستانهای فهرج و نرماشیرازجنوب به رودبار ازشرق به استان سیستان وبلوچستان وازغرب به شهرستانهای بم وعنبر آبادمحدودشده است.این شهرستان دارای دوبخش مرکزی وگنبکی بوده که شامل 1مرکزشهری 2بخش 4دهستان و262روستا با مجموع جمعیت 66325نفر می باشد.ارتفاع ازسطح دریا درشهرستان متفاوت بوده بطوریکه حداقل آن مربوط به دشت های شمال شرق شهرستان با660متروحداکثر آن مربوط به ارتفاعات جبالبارزدرجنوب غرب شهرستان 2800متر می باشد. این شرایط باعث می شود دراکثر ایام سال هجوم شن های روان خانه ، مزارع ، باغات وجاده های شهرستان رامورد تهدید ونابودی قراردهد وتعدادی ازروستا مجبور به سکنه ودرواقع مرگ خاموش شده اند.شهرستان ریگان که به استنادسوابق تاریخی تاقرن هشتم بعنوان یکی ازمراکز تجاری مسیرجاده ابریشم دارای جنگل های انبوه وسرسبز ومنطقه ای آباد وبانشاط بوده است هم اکنون به خاطر عوامل متعدد بامشکلات زیست محیطی ، اقلیمی واجتماعی مواجه گردیده است.اقلیم منطقه براساس روش دومارتن فراخشک می باشد و وجود پتانسیل تبخیربه میزان 3398 میلی متردرسال ، میانگین حداکثر دما45 درجه سانتی گراد و بادهای فرساینده باسرعت 30متردرثانیه و...همگی سبب گردیده اند بخش عمده از سطح شهرستان را بعنوان کانون بحرانی فرسایش بادی  بشناسند.این شرایط باعث می شود دراکثر ایام سال هجوم شن های روان خانه ، مزارع ، باغات وجاده های شهرستان رامورد تهدید ونابودی قراردهد وتعدادی ازروستا مجبور به جابجایییا تخلیه سکنه ودرواقع مرگ خاموش شده اند.شهرستان ریگان که به استنادسوابق تاریخی تاقرن هشتم بعنوان یکی ازمراکز تجاری مسیرجاده ابریشم دارای جنگل های انبوه وسرسبز ومنطقه ای آباد وبانشاط بوده است هم اکنون به خاطر عوامل متعدد بامشکلات زیست محیطی ، اقلیمی واجتماعی مواجه گردیده است.

آثار و بقایای دایناسورها

استان کرمان یکی از معدود نقاطی است که در ایران آثار جانداران خشکی زی دوران‌های گذشته زمین‌شناسی مشاهده شده‌است . وجود منابع عظیم زغال سنگ در شمال استان کرمان بیانگر وجود خشکی وحیات گیاهی وجانوری در این بخش از ایران می‌باشد وهمچنین در این خشکی جانورانی نیززندگی می‌کرده‌اند که فسیل‌های متعدد از این جانوران کشف گردیده و در موزه تاریخ طبیعی کرمان نگهداری می‌شود و همچنین رد پای این حیوانات نیز بر روی رسوبات دورانهای گذشته زمین‌شناسی به ویژه دوران مزوزوئیک در مناطق مختلف دیده شده‌است. رد پای کشف شده در رسوبات دوره تریاس دوران مزوزوئیک در دره نیزار واقع در نزدیکی روستای ده علیرضا در ۲۰ کیلومتری شمال زرند یکی از این نقاط منحصر به‌فرد می‌باشد.در جریان پی جویی دایناسورها توسط تیم مشترک ایران- برزیل در نواحی شمال کرمان نخستین آثار اسکلتی دایناسورها شامل یک دندان دایناسور گوشت خوار و قطعاتی از استخوانهای نا معین در روستاهای اطراف زرند مورد شناسایی قرار گرفت که بخشی از ردپای این دایناسور متعلق به ۱۸۰ میلیون سال پیش در عصر ژوراسیک در شمال شهرستان زرند به دلیل بی توجهی از بین رفته‌است. بررسی ردپاهای دایناسور موجود در ناحیه زرند کرمان مشخص ساخت که این آثار توسط دایناسورهای گوشت خوارتروپود ایجاد شده‌است.. تا کنون آثار دایناسورها در ایران محدود به تعدادی ردپا بوده‌است که در «دره نیزار» در شمال زرند کرمان، «بیدو» در شمال کرمان، یافت شده‌است. در جریان دومین پی جویی دایناسورها در ایران که توسط تیم مشترک ایران - برزیل در اواخر تابستان ۱۳۸۱ در نواحی شمال کرمان صورت پذیرفت نخستین آثار اسکلتی دایناسورها در ایران مورد شناسایی قرار گرفت.قبل از آن هم، نزدیک به ۴۰ سال پیش، محققان فرانسوی مقداری از بقایاییک دایناسور را در حوالی کرمان کشف کردند. البته بقایای آن را بلافاصله به موزه تاریخ طبیعی پاریس منتقل کردند.

تپه های شنی ریگان

مهمترین جاذبه گردشگری ریگان تپه های شنی این شهرستان است که به عنوان بزرگترین تپه های شنی جهان شهرت دارند و مکان مناسبی برای توریست درمانی است.رواج شن درمانی در ریگان- تپه های ریگان 75 متر ارتفاع دارند.یکی از مناظر بدیع و چشم اندازهای طبیعی شهرستان ریگان تپه های شنی در مجاورت است که در روستای علی آباد پشت ریگ با ارتفاع 75 متر وعرض پنج کیلومتر بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می کند.نکته قابل توجه در خصوص این تپه ها خاصیت درمانی تپه های شنی ریگان است بطوریکه بسیاری از گردشگران از استانهای مجاور کرمان برای درمان بیماریهای خود به این تپه ها پناه می آورند و گرمای این تپه های را نسبت به آب گرمهای مختلف ارجح می دانند.گردشگران با حضور در این تپه ها و با کندن چاله و خوابیدن در میان شنها به تدریج گرمای شنهای کویر را جذب بدن خود می کنند.

مقبره شاه خورشید

این بنای تاریخ و کهن که به نام قلعه ی شاه خورشید نیز مشهور است و مربوط به سدهٔ ۸ ه. ق است و در حومه ی شهرستان ریگان و در دل روستای گزان خواص قرار دارد.قدمت این بنا به ۲۵۰۰ سال میرسد و متعلق به دختر بهمن‌ بن اسفندیار است.بنای تاریخی شاه خورشید با ابعاد ۷.۵ در ۷.۵ متر جزو بناهای شاخص شهرستان محروم ریگان محسوب می شود که از اهمیت بسیار بالایی نیز از نظر گردشگری برخوردار است. مقبره تاریخی شاه خورشید  نماد قدمت و سند اصالت و ایستادگی مردم ریگان است.شهر ریگان در قدیم به دلیل اینکه در مسیر جاده ی ابریشم قرار داشته است، هموراه با شهر بم از جمله مهترین مراکز تجاری و بازرگانی جنوب شرق ایران به شمار می رفته است.اگر چه این اثر تاریخی در سال ۱۳۸۱ و به همت مسولان محلی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است اما بی توجهی به آن موجب شده است آسیب های جدی به این بنا وارد شود.در سالهای اخیر چندین پروزه ی مرمت برای احیای این مقبره تعریف شده است که امیدواریم به سر منزل مقصود برسد و از این بنای با ارزش که یادگار دوران کهن تاریخ ایران است محافظت شود.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید