معرفی شهر بهار
شهرستان بهار یکی از شهرستانهای هشتگانهٔ استان همدان با وسعتی معادل ۱۳۳۴ کیلومترمربع، حدود هفتدرصد از وسعت استان را شامل میشود. این شهرستان دارای سه بخش بخش مرکزی، لالجین و صالحآباد و شش دهستان و چهار شهر بهار، لالجین، مهاجران و صالحآباد و هفتاد روستای دارای سکنه است. این شهرستان از نظر طبیعی دارای آب و هوای خشک بوده، رژیم بارندگی آن از تیپ اقلیم مدیترانهای است.
عکس های بیشتر
بهار
شهرستان بهار يکي از شهرستانهاي هشتگانه استان همدان با وسعتي معادل 1334 کيلومترمربع، حدود هفتدرصد از وسعت استان را شامل ميشود. اين شهرستان داراي سه بخش مرکزي، لالجين و صالحآباد و شش دهستان و سه شهر بهار، لالجين و صالحآباد و هفتاد روستاي داراي سكنه است.شهرستان بهار از نظر طبيعي داراي آب و هواي خشك بوده، رژيم بارندگي آن از تيپ اقليم مديترانهاي است.اكثر اهالي اين شهرستان به زبان تركي و تعدادي از روستاهاي غربي آن به زبان كردي صحبت ميكنند. همه اهالي اين شهرستان بر مذهب شيعهاند.شهر بهار مرکز بخش بهار يا سيمينهرود شهرستان همدان است. اين شهر در نوزده کيلومتري شمال غرب همدان واقع است. اين بخش از دو دهستان سيمينهرود و خدابندهلو تشکيل يافته و مجموعاً داراي 311 آبادي است. جمعيت اين شهر در سال 1365شمسي 21678 نفر بودهاست.مهاجران (ماران) مرکز دهستان مهاجران بخش لالجين، بزرگترين روستاي اين فرمانداري است که به رغم جمعيتي بالغ بر هشتهزار تن هنوز رسماً شهر نشدهاست.
مردم
دين مردم اين شهرستان اسلام و مذهب شيعهاست. زبان عموم مردم ترکي است و عده قليلي نيز به لري و کردي تکلم ميکنند. از دوره صفوي طايفه قراگوزلوها نيز در منطقه حضور داشتند که اراضي بهار را بين خود به صورت اربابي تقسيم کرده بودند.
ويژگيهاي طبيعي
از ويژگيهاي طبيعي بهار ميتوان به تنوع آبرفتهاي حاصلخيز که از فرسايش رسوبات سطحي ارتفاعات الوند به وجود آمده و نيز به نفوذ پذيري عمق خاک آن اشاره کرد. بهار به علت دارا بودن زمستانها و يخبندانهاي طولاني از مناطق سردسير کشور محسوب ميشود. تابستانهايش معتدل و گرمترين ماههاي سال آن، تير و مرداد با حداکثر گرماي 6/39+ درجه سانتيگراد و سردترين ماهها دي و بهمن با حداقل درجه حرارت 33- سانتيگراد است.ميانگين بارش سالانه در حدود 315 ميلي متر و حداقل بارش سال در اواخر خرداد و حداکثر آن در فروردين ماه به ثبت رسيدهاست. اين شهر به دليل اختلاف ارتفاع بين بهار و ارتفاعات الوند، منطقهاي بادخيز است.
پيشينه تاريخي
در اوايل قرن پنجم شهر بهار مرغزار يکي از امراي سلجوقي به نام قراتکين بودهاست. در سال 800 هجري که اميرتيمور گورکاني آسياي صغير و شام را به تصرف درآورد، هفت ايل بزرگ را به نواحي مختلف ايران کوچاند. در اين بين، ايل بهارلو (از جمله ايلات قراقويونلو) مرغزار بهار (قُرُق) را ييلاق خود قرار دادند. اين ايل در زمان صفويه در قراتکين ساکن شدند و به سبب غلبه بهارلوها اين منطقه به بهار موسوم شد.بهار در گذشتههاي بسيار دور از منظرههاي زيبا و از نعمتهاي خدادادي و طبيعي زيادي بهره مند بودهاست به روايت تاريخ زين العابدين شيرواني در سنه 1253 ه ق، سپاهيان هلاکوخان و مغول، آن را ويران و قلعه شهر را با خاک يکسان کردند. در سال 800 ه ق امير تيمور گورکاني، هفت ايل ترک زبان که يکي از آنان ايل بهارلو بود به نواحي کردستان و همدان کوچانده و ييلاق خود را همچون قراتکين (يکي از امراي سلجوقي به سال 308 هق) مرغزار و چمنهاي بهار قرارداد.
آرامگاه شیخ محمد بهاری
این آرامگاه در گلزار شهدای شهر بهار می باشد. حکیم عارف شیخ محمد بهاری متولد ۱۲۶۵ (ه.ق) در شهر بهار فرزند حاج میرزا احمد ار عالمان و عرفای طراز اول و از ستارگان تابناک آسمان علم و فضیلت و عرفان بوده و زیر نظر استادانی چون مرحوم ملا عباس علی، ملاجعفر و آیت الله حاج میرزا بروجردی به فراگیری علم پرداخت و در حالی که ۳۲ سال بیشتر نداشت با اخذ درجه اجتهاد به نجف اشرف عازم شد.ایشان در نجف درس آخوند نلاحسین قلی شوندی را فرا گرفت و پیوسته ملازم وی بود به طوری که آن مرحوم در مورد ایشان می فرمودند: شیخ محمد بهاری حکیم اصحاب من است.هم اکنون مزار آن عالم وارسته در میان شهدای شهرستان بهار در گلزار شهدای اینشهر زیارتگاه عارفان و عاشقان از سراسر کشور است.ایشان در سال ۱۳۲۵ (ه.ق) در سن ۶۰ سالگی و پس از بازگشت از پابوس امام رضا (ع) در شهر بهار چشم از جهان فروبست.از فرزندان و نوادگان ایشان اطلاع چندانی در دست نیست به جز اینکه احتمالا نوادگان ایشان در تهران یا کرج ساکن هستند. از تالیفات مهم ایشان کتاب تذکره المتقین و منشات می باشد که کتاب تذکره المتقین حاوی رهنمودهایی از علمای ربانی و عارفان است.
امامزاده عسگر
ایشان از مهمترین امامزاده های شهرستان بهار و از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) می باشند، بنای این امامزاده کاملا تاریخی بوده و در بخش مرکزی و بالای تپه ای در مجاورت روستاهای چوتاش، سنگ سفید، گوشلان، حصارقره باغی، نورآباد و فسیجان قرار دارد که اهالی ین روستاها مراسمات مذهبی خود و مراسم ایام محرم را در این مکان مقدس برگزار می نمایند.علت استفاده از مصالح آجر در بنای این امامزاد به جهت قابلیت اجرای آسان طرح هندسی و سقف گنبدی آن می باشد. شیوه و سبک این بنا به طور کامل اصیل و ایرانی است و هیچگونه سبک دیگری در آن دیده نمی شود. ساخت این بنا به فرم چهار ایوانی، جهت استراحت زائران و مسافران می باشد.
کاروانسرای تاج آباد
این بنای تاریخی در بخش مرکزی و در روستای تاج آباد (رسول آباد سفلی)، در کنار جاده همدان- کرمانشاه و بر سر راه زائران اباعبدالله الحسین (ع) قرار گرفته و از کاروانسراهای مهم استان و مربوط به عهد قاجار می باشد.این کاروانسرا با طرح پلان مدور و اتاق های متعدد برای استراحت مسافران و خرید و فروش اجناس بوده، از دیگر امکانات آن چاه آب برای شرب، شستشو و همچنین سیراب نمودن چارپایان می باشد.این کاروانسرا توسط خیرین آن دوره به نام های بانو جهان قاجار و میرزا علی نقی ساخته شده و چندی پیش توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بهسازی گردیده است.کاروانسرای تاج آباد در تاریخ ۲۱/۲/۷۶ و به شماره ۱۸۷۲ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.کوهنوردانی که قصد فتح قله آلموقولاخ از مسیر این روستا را دارند از این بنای زیبا نیز دیدن می نمایند. این کاروانسرا در حال تبدیل شدن به یک مکان گردشگری در استان می باشد.
امامزاده ابراهیم و عقیل
این امامزاده در بخش مرکزی، دهستان مهاجران و روستای دستجرد واقع گردیده است. ایشان از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) می باشند و به دلیل نزدیکی به روستا و مراقبت توسط اهالی آن سالم باقی مانده است.بنای این امامزاده حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد، طرح اصلی آن ۸ ضلعی، دارای زیر بنای وسیع در حدود ۳۵۰ متر مربع، نورپردازی از چهار دیوار و ساق گنبد بوده و همچنین این دو امامزاده در داخل یک ضریح چوبی آرمیده اند.
مسجد جامع مهاجران
این مسجد در بخش لالجین و بافت قدیمی روستای مهاجران واقع و قدمت آن به دوره قاجار بر می گردد، دارای ستون های نتعدد سنگی، سقف گنبدی شکل و دارای حیاط بزرگ می باشد.این مسجد از سه قسمت تشکیل شده است که دو قسمت تشکیل شده است که دو قسمت آن قدیمی بوده و در ضلع جنوبی و شمالی درب ورودی مسجد ساخته شده اند.مسجد ضلع شمالی از سطح زمین در حدود یک متر پائین تر از کف حیاط در نظر گرفته شده و همچنین دارای محراب ساده ای است که با کاشی فیروزه ای تزئین شده است.از امتیازات مسجد ضلع جنوبی نیز ستون های سنگی است که از مسجد ضلع شمالی دارای حجم بیشتری می باشد.مسجد ضلع غربی که بنای آن تازه می باشد دارای ارتفاع بیشتر و همچنین زیر بنای بیشتری نسبت به دو بنای قدیمی می باشد
پل تاریخی خانم کرپی
این پل یکی از زیباترین و قدیمی ترین پل های شهرستان بهار و استان همدان بوده که قدمت آن اواخر عهد صفویان و اوایل عهد قاجار می باشد.این پل در بخش لالجین و ورودی روستای مهاجران و بر روی رودخانه فصلی قره چای بنا گردیده است و همچنین ارتباط بین روستاهای کوشک آباد، مهاجران، راه هموار، رایکان سفلی و رایکان علیا را ممکن می سازد. دارای هفت دهانه آب رو و پایه هائی که با سنگ های رودخانه ای و قلوه سنگ ساخته شده است. پوشش طاق ها توسط آجرها ۲۰ در ۲۰ در ۵ سانتی متری اجرا گردیده است.از مشخصات بارز آن طول زیاد آن ( در حدود ۵۵ متر) و تنوع در مصالح به کار رفته در آن است. به گفته اهالی منطقه سازنده و بانی این پل یک زن خیر بوده است و به همین دلیل به خانم کرپی مشهور است.