معرفی استان خراسان جنوبی
استان خراسان جنوبی یکی از استانهای ایران است. این استان در شرق ایران واقع شده و مرکز آن، شهر بیرجند است. استان خراسان جنوبی، با مصوبه مجلس شورای اسلامی و پس از تقسیم استان خراسان به سه استان، در سال ۱۳۸۲ ایجاد شد.
عکس های بیشتر
استان خراسان جنوبی، یکی از استانهای ایران است. این استان، در جنوب شرقی ایران واقع شدهاست. خراسان جنوبی، با کشورهای افغانستان و پاکستان همسایه است.خراسان جنوبی، در منطقهای کوهستانی و بیابانی واقع شدهاست. این استان، دارای آب و هوایی گرم و خشک است.وسعت استان خراسان جنوبی، ۲۸۲٬۳۲۰ کیلومتر مربع است. جمعیت این استان، بالغ بر ۸۶۱٬۹۰۴ نفر است.استان خراسان جنوبی، دارای ۹ شهرستان، ۲۹ بخش، ۱۴۴ دهستان و ۲٬۵۵۵ آبادی است.
اقتصاد
اقتصاد استان خراسان جنوبی، بر پایه کشاورزی، دامداری و صنایع دستی استوار است. محصولات کشاورزی مهم این استان عبارتند از: زرشک، عناب، زعفران، گندم، جو، انگور، هلو و زردآلو. محصولات دامی مهم این استان عبارتند از: گوشت، شیر، پشم و پوست. صنایع دستی مهم این استان عبارتند از: قالیبافی، گلیمبافی، جاجیمبافی و سفالگری.
جاذبههای گردشگری
استان خراسان جنوبی، دارای جاذبههای گردشگری متعددی است. از جمله این جاذبهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کویر طبس
- روستای اصفهک
- چشمه مرتضی علی
- روستای خرو
- مسجد جامع طبس
- قلعه طبس
- مجموعه آب انبار طبس
- سد قوسی گزو
کویر طبس، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری استان خراسان جنوبی است. این کویر، یکی از بزرگترین کویرهای ایران است. کویر طبس، دارای چشماندازهای طبیعی زیبا و منحصربهفردی است. از جمله این چشماندازهای طبیعی میتوان به رملهای روان، تپههای ماسهای، گنبدهای نمکی، اشکال مختلف سنگی و... اشاره کرد.روستای اصفهک، یکی از زیباترین روستاهای پلکانی ایران است. این روستا، در دامنههای کویر طبس واقع شدهاست. روستای اصفهک، دارای خانههای تاریخی، قلعه و حمام تاریخی است.چشمه مرتضی علی، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری استان خراسان جنوبی است. این چشمه، دارای خواص درمانی است. چشمه مرتضی علی، در دامنههای کوه باقران واقع شدهاست.روستای خرو، یکی از زیباترین روستاهای ایران است. این روستا، در دامنههای کویر طبس واقع شدهاست. روستای خرو، دارای خانههای تاریخی، قلعه و حمام تاریخی است.مسجد جامع طبس، یکی از مهمترین آثار تاریخی استان خراسان جنوبی است. این مسجد، در دوران ساسانیان ساخته شدهاست.قلعه طبس، یکی از مهمترین آثار تاریخی استان خراسان جنوبی است. این قلعه، در دوران ساسانیان ساخته شدهاست.مجموعه آب انبار طبس، یکی از مهمترین آثار تاریخی استان خراسان جنوبی است. این مجموعه، در دوران ساسانیان ساخته شدهاست.سد قوسی گزو، یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری استان خراسان جنوبی است. این سد، در نزدیکی شهر قائنات واقع شدهاست. سد قوسی گزو، یکی از زیباترین سدهای قوسی ایران است.استان خراسان جنوبی، استانی با تاریخ غنی و جاذبههای گردشگری متعدد است. این استان، یکی از قطبهای گردشگری ایران است.
تاریخچه استان خراسان جنوبی
استان خراسان جنوبی، در گذشته، بخشی از استان خراسان بزرگ بود. این استان، دارای تاریخ غنی و پر فراز و نشیبی است.در دوران پیش از اسلام، خراسان جنوبی، یکی از مراکز مهم تمدنهای ایران باستان بود. از جمله این تمدنها میتوان به تمدن ایلام، تمدن ماد و تمدن پارس اشاره کرد.در دوران اسلام، خراسان جنوبی، یکی از مراکز مهم حکومتهای اسلامی بود. از جمله این حکومتها میتوان به حکومت ساسانیان، حکومت اموی، حکومت عباسی و حکومت صفوی اشاره کرد.در دوران قاجار، خراسان جنوبی، یکی از مراکز مهم تجارت و کشاورزی بود. این استان، دارای محصولات کشاورزی مهمی مانند گندم، جو، انگور و زعفران بود.در دوران پهلوی، خراسان جنوبی، یکی از مراکز مهم گردشگری بود. این استان، دارای جاذبههای گردشگری متعددی مانند کویر طبس، روستای اصفهک و چشمه مرتضی علی بود.در دوران جمهوری اسلامی، خراسان جنوبی، یکی از مراکز مهم کشاورزی و صنعتی بود. این استان، دارای محصولات کشاورزی مهمی مانند زرشک، عناب و زعفران بود.استان خراسان جنوبی، دارای آثار تاریخی متعددی است. از جمله این آثار تاریخی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مسجد جامع طبس
- قلعه طبس
- مجموعه آب انبار طبس
- روستای اصفهک
- روستای خرو
- سد قوسی گزو
- غار یخ مراد
- تخت سلیمان
جمعیت استان خراسان جنوبی
جمعیت استان خراسان جنوبی، بالغ بر ۸۶۱٬۹۰۴ نفر است. این استان، از نظر جمعیت، رتبه ۲۷ را در میان استانهای ایران دارد.
زبان مردم استان خراسان جنوبی
زبان مردم استان خراسان جنوبی، فارسی است. از دیگر زبانهای رایج در این استان میتوان به زبان ترکی، زبان بلوچی و زبان عربی اشاره کرد.
اقتصاد استان خراسان جنوبی
اقتصاد استان خراسان جنوبی، بر پایه کشاورزی، دامداری و صنایع دستی استوار است. محصولات کشاورزی مهم این استان عبارتند از: زرشک، عناب، زعفران، گندم، جو، انگور، هلو و زردآلو. محصولات دامی مهم این استان عبارتند از: گوشت، شیر، پشم و پوست. صنایع دستی مهم این استان عبارتند از: قالیبافی، گلیمبافی، جاجیمبافی و سفالگری.
نتیجهگیری
استان خراسان جنوبی، استانی با تاریخ غنی و جاذبههای گردشگری متعدد است. این استان، یکی از قطبهای گردشگری ایران است.
مردمشناسی استان خراسان جنوبی
استان خراسان جنوبی، استانی با جمعیتی بالغ بر ۸۶۱٬۹۰۴ نفر است. این استان، از نظر جمعیت، رتبه ۲۷ را در میان استانهای ایران دارد.زبان مردم استان خراسان جنوبی، فارسی است. از دیگر زبانهای رایج در این استان میتوان به زبان ترکی، زبان بلوچی و زبان عربی اشاره کرد.دین مردم استان خراسان جنوبی، اسلام است. از نظر مذهب، اکثریت مردم این استان شیعه هستند.پوشش مردم استان خراسان جنوبی، بسته به منطقه و قومیت آنها متفاوت است. اما بهطور کلی، پوشش مردم این استان، متأثر از فرهنگ و سنتهای ایرانی و اسلامی است.آداب و رسوم مردم استان خراسان جنوبی، بسته به منطقه و قومیت آنها متفاوت است. اما بهطور کلی، آداب و رسوم مردم این استان، متأثر از فرهنگ و سنتهای ایرانی و اسلامی است. از جمله آداب و رسوم مهم مردم این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عروسی: مراسم عروسی در استان خراسان جنوبی، با رسوم و آیینهای ویژهای برگزار میشود. از جمله این رسوم میتوان به حنابندان، عقدکنان و عروسبرون اشاره کرد.
- تولد: مراسم تولد در استان خراسان جنوبی، با رسوم و آیینهای ویژهای برگزار میشود. از جمله این رسوم میتوان به ختنهسوران و جشن تولد اشاره کرد.
- مرگ: مراسم مرگ در استان خراسان جنوبی، با رسوم و آیینهای ویژهای برگزار میشود. از جمله این رسوم میتوان به غسل، کفن، نماز میت و تشییع جنازه اشاره کرد.
غذاهای محلی استان خراسان جنوبی
غذاهای محلی استان خراسان جنوبی، متنوع و خوشمزه هستند. از جمله غذاهای محلی مهم این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آش جوشبره: این آش، از جمله غذاهای محلی استان خراسان جنوبی است که با جو، سبزیجات و گوشت تهیه میشود.
- قیمه نثار: این غذا، از جمله غذاهای محلی استان خراسان جنوبی است که با گوشت، زعفران و زرشک تهیه میشود.
- خورش قورمه سبزی: این غذا، از جمله غذاهای محلی استان خراسان جنوبی است که با سبزیجات، گوشت و لوبیا تهیه میشود.
- کله جوش: این غذا، از جمله غذاهای محلی استان خراسان جنوبی است که با ماست، سیر و نعناع تهیه میشود.
صنایع دستی استان خراسان جنوبی
صنایع دستی استان خراسان جنوبی، متنوع و با کیفیت هستند. از جمله صنایع دستی مهم این استان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قالیبافی: قالیبافی، از جمله صنایع دستی مهم استان خراسان جنوبی است. قالیهای این استان، از جمله زیباترین قالیهای ایران هستند.
- گلیمبافی: گلیمبافی، از جمله صنایع دستی مهم استان خراسان جنوبی است. گلیمهای این استان، از جمله مقاومترین گلیمهای ایران هستند.
- جاجیمبافی: جاجیمبافی، از جمله صنایع دستی مهم استان خراسان جنوبی است. جاجیمهای این استان، از جمله رنگارنگترین جاجیمهای ایران هستند.
- سفالگری: سفالگری، از جمله صنایع دستی مهم استان خراسان جنوبی است. سفالهای این استان، از جمله ظریفترین سفالهای ایران هستند.
نتیجهگیری
استان خراسان جنوبی، استانی با مردمی با فرهنگ و سنتهای غنی است. این استان، دارای آداب و رسوم، غذاهای محلی و صنایع دستی متنوع و منحصربهفردی است.محیط طبیعی استان خراسان جنوبی، متنوع و منحصربهفرد است. این استان، دارای کوهستانهای بلند، دشتهای وسیع، کویرهای خشک و بیابانهای وسیع است.
کوهستانهای خراسان جنوبی
کوهستانهای خراسان جنوبی، از مهمترین منابع طبیعی این استان هستند. این کوهستانها، زیستگاه مناسبی برای انواع گیاهان و جانوران است. از جمله کوهستانهای مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کوه باقران: این کوه، بلندترین کوه استان خراسان جنوبی است.
- کوه خضر: این کوه، در نزدیکی شهر طبس واقع شدهاست.
- کوه بیرجند: این کوه، در نزدیکی شهر بیرجند واقع شدهاست.
دشتهای خراسان جنوبی
دشتهای خراسان جنوبی، از دیگر منابع طبیعی مهم این استان هستند. این دشتها، برای کشاورزی و دامداری اهمیت زیادی دارند. از جمله دشتهای مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دشت طبس: این دشت، یکی از بزرگترین دشتهای استان خراسان جنوبی است.
- دشت بیرجند: این دشت، در نزدیکی شهر بیرجند واقع شدهاست.
- دشت سرایان: این دشت، در نزدیکی شهر سرایان واقع شدهاست.
کویرهای خراسان جنوبی
کویرهای خراسان جنوبی، از دیگر منابع طبیعی مهم این استان هستند. این کویرها، زیستگاه مناسبی برای انواع گیاهان و جانوران است. از جمله کویرهای مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کویر طبس: این کویر، یکی از بزرگترین کویرهای ایران است.
- کویر سرایان: این کویر، در نزدیکی شهر سرایان واقع شدهاست.
- کویر نهبندان: این کویر، در نزدیکی شهر نهبندان واقع شدهاست.
بیابانهای خراسان جنوبی
بیابانهای خراسان جنوبی، از دیگر منابع طبیعی مهم این استان هستند. این بیابانها، برای پرورش دام اهمیت زیادی دارند. از جمله بیابانهای مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیابان طبس: این بیابان، در نزدیکی شهر طبس واقع شدهاست.
- بیابان نهبندان: این بیابان، در نزدیکی شهر نهبندان واقع شدهاست.
- بیابان بیرجند: این بیابان، در نزدیکی شهر بیرجند واقع شدهاست.
تنوع گیاهی و جانوری خراسان جنوبی
تنوع گیاهی و جانوری استان خراسان جنوبی، بسیار زیاد است. این استان، زیستگاه مناسبی برای انواع گیاهان و جانوران است. از جمله گیاهان مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گز: این درخت، در بیابانهای استان خراسان جنوبی به وفور یافت میشود.
- خارشتر: این گیاه، در بیابانهای استان خراسان جنوبی به وفور یافت میشود.
- گزنه: این گیاه، در دشتهای استان خراسان جنوبی به وفور یافت میشود.
از جمله جانوران مهم استان خراسان جنوبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کفتار: این حیوان، در بیابانهای استان خراسان جنوبی یافت میشود.
- شغال: این حیوان، در دشتهای استان خراسان جنوبی یافت میشود.
- گرگ: این حیوان، در کوهستانهای استان خراسان جنوبی یافت میشود.
محیط طبیعی خراسان جنوبی، نیازمند حفاظت است
محیط طبیعی خراسان جنوبی، نیازمند حفاظت است. عواملی مانند آلودگی هوا، آلودگی آب، تخریب مراتع و نابودی گونههای جانوری، به محیط طبیعی این استان آسیب میرسانند.
برای حفاظت از محیط طبیعی خراسان جنوبی، باید اقداماتی انجام شود. این اقدامات شامل موارد زیر است:
- کاهش آلودگی هوا
- کاهش آلودگی آب
- مبارزه با تخریب مراتع
- حفظ گونههای جانوری
با انجام این اقدامات، میتوان از محیط طبیعی خراسان جنوبی محافظت کرد و آن را برای نسلهای آینده حفظ نمود.