بنای تاریخی معین التجار
شهرستان اهواز يكي از قديمي ترين وبا سابقه ترين شهرهاي استان خوزستان است كه دارا بودن مكانهاي تارخي وگردشگري بسيار مانند نگيني در جنوب كشور مي درخشد .
عکس های بیشتر
اماكن گردشگري ومذهبي شهرستان اهواز:
شهرستان اهواز يكي از قديمي ترين وبا سابقه ترين شهرهاي استان خوزستان است كه دارا بودن مكانهاي تارخي وگردشگري بسيار مانند نگيني در جنوب كشور مي درخشد .از جمله آثار شاخص موجود در اهواز مي توان بناي معين التجار را نام برد اين بنا مربوط به دوره قاجاريه زمان پادشاهي ناصر الدين شاه بوده و يكي از يادگارهاي بازمانده از شهر قديم اهواز است. پس از اعطاي امتياز كشتي راني در رودخانه كارون به دولت انگليس (سال 1266ش) يكي از تجار ايراني نيز كه از اين امتياز برخوردار شد. حاج معين بوشهري معروف به معين التجار از تجار شهر بوشهر بود كه در ابتداي تاسيس بندر ناصري وارد شهر اهواز شدبنای معین التجار (خانه شیخ خزعل) مربوط به دوره قاجار است و در اهواز، خیابان ۲۴ متری، خیابان کاوه غربی، نبش اول واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۵۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این کاروانسرا کنارپل سفید و در بافت قدیمی اهواز قرار گرفته است و در دوره قاجار که کار کشتیرانی تجاری در رودکارون از خرمشهر به اهواز و بالعکس رونق یافته ، شخصی به نام معین التجار که یک بازرگان سر شناس بوشهری بود این کاروانسرا و ساباط را با همکاری شخصی به نام محمد حسن خان سعدوالدوله بنا نمود . ناصرالدین شاه قاجار در سال1306هجری قمری به منظور پیشرفت کار بازرگانی ، کارون جنوبی را که از اهواز تا به دریا راه داشت برای کشتی رانی بیگانگان آزاد ساخت .سرای معین التجار ، یکی از بناهای ارزشمند بافت قدیم اهواز، سرای بازرگان سر شناس بوشهری حاج محمد تقی معین التجاراست که در دوره قاجاریه با همکاری محمد حسن خان سعدوالدوله در ساحل رودخانه کارون بنا شد.معین تاجر بوشهری در ابتدای شکل گیری بندر ناصریه وارد شهر اهواز می شود و در ساحل رود کارون دفتر کار خود را تاسیس کرده در کنارآن حمام، بازار، باغ و مسجدی احداث می نماید که این مسجد از کنار رودخانه تا حدود ) خیابان کاوه و بیمارستان امام« ره »بیمارستان جندی شاپور(امتداد می یافته است.تاجر بوشهری با ساخت این سرا و کشیدن یک رشته خط آهن از کنار رودخانه تا محل مسجد حاج رئیس )معروف به مسجد سر سچه( مال التجاره ای را که از خرمشهـر به وسیله کشتی به بنــدرگاه اهـواز وارد می شود با واگن های اسب کش تا این محل انتقال می داد و سپس با استفاده از خط آهن شرکت نفت تا محل اهوازقدیم حمل کرده و در آنجا پس از تخلیه به وسیله کشتی به محلی به نام شلیلـی در سه فرسنگــی شــوشتــر می رساند.از سال1307 تا سال 1332 کشتـی های تجــاری بــار خود را در سرای تاجر بوشهری تخلیه می کردند.تا چند سال قبل سرا به صورت غرفه-غرفه و یا به عنوان انبار مورد استفاده قرار می گرفت تا اینکه در سال 1374 براثرآتش سوزی بخش اعظم آن از بین رفت و بیشتر ستونها و سقف دچار آسیب دیدگی شدید شد.
بنای تاریخی معین التجار، یکی از بناهای تاریخی شهر اهواز در استان خوزستان است که در دوره قاجار ساخته شده است. این بنا در خیابان کاوه، در کنار رودخانه کارون، واقع شده است.
تاریخچه ساخت بنای تاریخی معین التجار
بنای تاریخی معین التجار در سال ۱۲۹۵ هجری قمری، در زمان ناصرالدین شاه قاجار، توسط حاج محمدتقی معین التجار، یکی از تجار ثروتمند و خیر شهر اهواز، ساخته شد. این بنا در ابتدا به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد.
معماری بنای تاریخی معین التجار
بنای تاریخی معین التجار از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش شمالی که به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد و بخش جنوبی که به عنوان حمام و مسجد مورد استفاده قرار میگرفت.بخش شمالی بنا دارای دو طبقه است. طبقه اول به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد و طبقه دوم به عنوان اتاقهای پذیرایی و نشیمن مورد استفاده قرار میگرفت.بخش جنوبی بنا دارای یک طبقه است. این بخش شامل یک حمام و یک مسجد است. حمام بنا دارای گنبدی بزرگ است و از تزئینات کاشیکاری و گچبری برخوردار است. مسجد بنا نیز دارای یک شبستان بزرگ است.بنای تاریخی معین التجار در سال ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۵۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در حال حاضر به عنوان موزه مردمشناسی اهواز استفاده میشود.بنای تاریخی معین التجار یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر اهواز است. این بنا از نظر تاریخی و فرهنگی دارای اهمیت زیادی است. این بنا همچنین یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر اهواز محسوب میشود.
تاریخچه بنای تاریخی معین التجار اهواز
بنای تاریخی معین التجار، یکی از بناهای تاریخی شهر اهواز در استان خوزستان است که در دوره قاجار ساخته شده است. این بنا در خیابان کاوه، در کنار رودخانه کارون، واقع شده است.بنای تاریخی معین التجار در سال ۱۲۹۵ هجری قمری، در زمان ناصرالدین شاه قاجار، توسط حاج محمدتقی معین التجار، یکی از تجار ثروتمند و خیر شهر اهواز، ساخته شد. این بنا در ابتدا به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد.با توجه به شواهد موجود، حاج محمدتقی معین التجار از اهالی بوشهر بود که در اواخر دوره قاجار به اهواز مهاجرت کرد. او در اهواز به تجارت مشغول شد و به سرعت به یکی از تجار ثروتمند و موفق شهر تبدیل شد. معین التجار فردی خیر و نیکوکار بود و در طول زندگی خود، اقدامات خیرخواهانه زیادی انجام داد.بنای تاریخی معین التجار از دو بخش اصلی تشکیل شده است: بخش شمالی که به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد و بخش جنوبی که به عنوان حمام و مسجد مورد استفاده قرار میگرفت.بخش شمالی بنا دارای دو طبقه است. طبقه اول به عنوان دفتر کار و محل سکونت معین التجار استفاده میشد و طبقه دوم به عنوان اتاقهای پذیرایی و نشیمن مورد استفاده قرار میگرفت.بخش جنوبی بنا دارای یک طبقه است. این بخش شامل یک حمام و یک مسجد است. حمام بنا دارای گنبدی بزرگ است و از تزئینات کاشیکاری و گچبری برخوردار است. مسجد بنا نیز دارای یک شبستان بزرگ است.بنای تاریخی معین التجار در سال ۱۳۷۷ با شماره ۲۱۵۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در حال حاضر به عنوان موزه مردمشناسی اهواز استفاده میشود.بنای تاریخی معین التجار یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر اهواز است. این بنا از نظر تاریخی و فرهنگی دارای اهمیت زیادی است. این بنا همچنین یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر اهواز محسوب میشود.بنای تاریخی معین التجار یکی از بناهای تاریخی مهم شهر اهواز است که به دوره قاجار باز میگردد. این بنا در زمان خود از اهمیت زیادی برخوردار بوده است و به عنوان یکی از نمادهای شهر اهواز شناخته میشده است.بنای تاریخی معین التجار همچنین از نظر تاریخی اهمیت زیادی دارد. این بنا نشاندهنده وضعیت اقتصادی و فرهنگی شهر اهواز در دوره قاجار است. این بنا همچنین نشاندهنده ثروت و قدرت حاج محمدتقی معین التجار است.بنای تاریخی معین التجار از نظر فرهنگی نیز دارای اهمیت زیادی است. این بنا از جمله بناهای تاریخی است که فرهنگ و تمدن مردم شهر اهواز را به نمایش میگذارد.بنای تاریخی معین التجار همچنین از جمله بناهایی است که در گسترش گردشگری شهر اهواز نقش داشته است. این بنا یکی از جاذبههای گردشگری مهم شهر اهواز محسوب میشود و هر ساله گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند.بنای تاریخی معین التجار یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر اهواز است که از نظر تاریخی، فرهنگی و گردشگری دارای اهمیت زیادی است. این بنا یکی از نمادهای شهر اهواز محسوب میشود و نقش مهمی در گسترش گردشگری شهر اهواز ایفا کرده است.