گنبد غفاریه مراغه

 گنبد غفاریه مراغه

گنبد غفاریه مراغه

گنبد غفاریه در مابین سال‌ ۷۲۵ تا ۷۲۸ ه ق که البته در زمان حکومت ایلخانیان بود که به دست سلطان (ابوسعید بهادر خان) ساخته شد. دلیل اینکه گنبد غفاریه را اینگونه نام گذاری کرده اند این است که در متن ها و نوشته های تاریخی که موجود است یک شخص عارف که نامش (نظام‌ الدین احمد بن حسین‌ الغفاری) بود در زمانی که (سلطان یعقوب بن حسن‌ بیگ آق‌ قویونلو) فرمانروا بود در موقع ای که از حج باز میگشت، یک عمارت که در نزدیکی همین بنا بود، ساخت و املاک و یک باغ را برای مصرف آن بخشید

عکس های بیشتر

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب گنبد غفاریه مراغه حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی، با من همراه شو تا بیشتر راجب گنبد غفاریه مراغه اطلاعات کسب کنیم.

معرفی گنبد غفاریه مراغه

گنبد غفاریه در مابین سال‌ ۷۲۵ تا ۷۲۸ ه ق که البته در زمان حکومت ایلخانیان بود که به دست سلطان (ابوسعید بهادر خان) ساخته شد. دلیل اینکه گنبد غفاریه را اینگونه نام گذاری کرده اند این است که در متن ها و نوشته های تاریخی که موجود است یک شخص عارف که نامش (نظام‌ الدین احمد بن حسین‌ الغفاری) بود در زمانی که (سلطان یعقوب بن حسن‌ بیگ آق‌ قویونلو) فرمانروا بود  در موقع ای که از حج باز میگشت، یک عمارت که در نزدیکی همین بنا بود، ساخت و املاک و یک باغ را برای مصرف آن بخشید. به‌ این دلیل بود که این بنا و بناها و ساختمان و باغ های نزدیک و البته همین برج به نام غفاریه مهروف شدند و با همین نام نیز شناخته میشوند. این گنبد زیبا در تاریخ 7 مرداد سال ۱۳۱۲ هجری شمسی با شماره ثبت ۱۳۷ در آثار ملی ایران ثبت شد.

اطلاعات کلی

نام                            گنبد غفاریه

کشور                        ایران

استان                       استان آذربایجان شرقی

شهرستان                  شهرستان مراغه

بخش                       مرکزی

نوع بنا                      آجری

کاربری                      گنبد

شمارهٔ ثبت                ۱۳۷

تاریخ ثبت ملی         ۹ مرداد ۱۳۱۲

امکان بازدید             دارد

 

معماری گنبد غفاریه مراغه

گنبد غفاریه با مانند گنبد سرخ مراغه که در قبل راجبش صحبت کردیم، شکل مربع ساخته شده که خود بنا بالای یک سکوی سنگی که در روی یک سردابه دخمه‌ای است برقرار شده. این گنبد که از  آجر ساخته شده دو طبقه دارد که یکی در بالا و یکی در پایین است. چهار سمت این گنبد دارای ستون های اجری است که در روی آن ها طرح و نقش هایی به شکل لوزی است که همین باعث بیشتر شدن زیبایی این بنا شده است. ورودی این مکان در جهت شمال است و یک طاق ‌نمای بزرگ و دو طاق‌ نمای باریک و بلند دارد. ازاره این گنبد ارتفاعی نزدیک به  2 متر دارد که از جنس سنگ مرمر سفید است که البته برخی از قطعات آن به اندازه و ابعادی نزدیک به  ۱۵۰ در ۷۰ سانتی‌متر میرسد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این ساختمان گنبدی دو پوش داشته که از بین رفته بود و در چند سال گذشته به دست سازمان میراث فرهنگی مرمت و بازسازی شد.

تزیینات گنبد غفاریه مراغه

کاشی‌هایی در گوشه های این بنا و جود دارند که رنگشان آبی فیروزه‌ای است، کاشی‌کاری به سبک معرق در بین این تزیینات آجری و کتیبه‌ها و کاشی‌کاری به رنگ های آبی فیروزه‌ای و مشکی، یک جلوه و شکل و رنگ و لعاب خاص به این برج مقبره داده است.طاق نمای که در مرکز وجود دارد، تزیینات زیبای معلقی مرکب که از آجر و همینطور کاشی‌های الوان به رنگ های سیاه و سفید و همینطور  فیروزه‌ای و دو کتیبه که با خط ریحان نوشته شده است را دارا است. یک کتیبه‌ که دارای دو سطر است در  بالای در و کتیبه دوم  در بالای  توجه را به خود جلب میکند. کتیبه ای که دارای  سه سطراست و در بالای طاق قرار دارد، صدمات زیادی دیده با این حال متن آن قابل خواندن است که آن متن عبارت اند از :امر بانشاء هذه القبه المبارکه فی ایام مولانا السلطان الاعظم ظل الله فی الارض سلطان سلاطین العرب و العجم ابوسعید بهادر خان خلد الله ملکه.

از کتیبه های دارای دو سطر که در روی در هستند ، چیز زیادی به جا نمانده  و بیشتر آن تخریب شده ولی میتوان از همین یکم چیزی که مانده است متوجه بشیم که توی کتیبه اسم فردی که این آرامگاه برایش ساخته شده آمده. و البته با وجود سه نشان خانوادگی که در بالای پنجره‌ها و جود دارند که به شکل دو عصا که پشت به پشت هستند، گفته می‌شود که آن نشان ها متعلق به خانواده چوگانداران است. البته این نشان در مکان های دیگه ای هم مانند: مدرسه ملکیه که در بیت‌المقدس است و همینطور روی یک چلچراغ مینایی که به موزه قسطنطنیه تعلق دارد که نام ایل ملک چوگاندار را به همراه خود دارد دیده و یافت شده است. قراسنقر در اول یک غلام بود که قلاون، او را خرید و جایگاه و لغب چوگانداری را به او داد. طبق این اطلاعاتی که داریم و نبود هیچ اطلاعات دیگری میتوانیم بگوییم و همینطور بپذیریم که گنبد غفاریه قبر(امیر مملوک شمس الدین قراسنقر الچرکسی المنصوری) است. نوشته هایی که بر روی کتیبه‌ها قرار دارند با رنگ سیاه روی یک زمینه‌ به رنگ سفید نوشته شده اند و با سبک اسلیمی‌ که رنگ آبی فیروزه‌ای داشت تزیین شده است. نماهای جانبی و همینطور نمای پشتی، هرکدام از آنها دارای  دو پنجره در داخل طاق نما هستند. در روی هر کدام از آن پنجره ها  که درون یک چارچوب مستطیلی شکل قرار دارند، با طرح و نقش خیلی  زیبا با آجر و همینطور کاشی مینایی آذین شده اند. در داخل گنبد غفاریه، یک سرداب و همینطور یک  شبستان قرار دارد و شبستان احتمالا مکانی برای عبادت و یا مکانی برای پخش نذری ها بوده است، با یکسری طاق‌ نماهای ساده تزیین شده است.

خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید