معرفی شهر رزن
خلاصه: شهرستان رَزَن یکی از شهرستانهای استان همدان ایران است.شهرستان رزن در ۸۵ کیلومتری شمال شرقی همدان قرار دارد.جمعیت آن در سال ۱۳۹۰ بالغ بر ١١۶،۴٣٧ تن بوده است.بیشتر اهالی به ترکی آذربایجانی سخن میگویند ولی زبان فارسی نیز دربین آنها رایج است
عکس های بیشتر
رزن
رزن مرکز شهرستان رزن در استان همدان و بزرگترین شهر این شهرستان میباشد که در مسیر جاده اصلی همدان به تهران قرار گرفته. علاوه بر شهر رزن دو شهر قروه درجزین و دمق و ۳ بخش: مرکزی، سردرود و قروه در جزین در مجموعهٔ شهرستان رزن قرار دارند. شهر رزن تقریبآ در مرکز شهرستان قرار دارد که از ناحیه شمال و شمال شرقی به استان قزوین از جنوب به شهرستان فامنین از مشرق به استان مرکزی و از مغرب به شهرستان کبودرآهنگ محدود میباشد. در شمال شرقی این شهرستان رشته کوه خرقان قرار گرفته که بلندترین نقطه آن در محدوده شهرستان رزن دارای ارتفاع ۲۷۹۹ متر از سطح دریاست. به لحاظ اینکه رزن در شمالی ترین نقطه استان واقع شده است، هوای آن نسبتاً سردتر از سایر نقاط استان است و در تابستانها از آب و هوای معتدلی برخوردار است. در سال۱۳۹۰با تلاشهای مهندس مفتح دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه بوعلی سینا در مرکز شهرستان افتتاح گردید.
آب و هوا
آب و هوای رزن سردسیر میباشد و نسبت به شهرهای دیگر استان هوای سرد تری دارد. لیکن در تابستانها از آب و هوای معتدلی برخوردار است و میانگین درجه حرارت سالیانه آن به طور متوسط ۱۱ درجه سانتی گراد است. متوسط بارندگی سالیانه این شهرستان نیز حدود ۳۰۰ میلیمتر محاسبه شده است و در مجموع با توجه به تقسیم بندی آب و هوایی آب و هوای شهرستان رزن سردو معتدل کوهستانی محسوب میشود.
جمعیت
طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن جمعیت شهر ۱۴۳۵۲ نفر بوده است که نسبت تراکم جمعیت ۷/۶ نفر بر کیلومتر مربع میباشد.
زبان و گویش
اکثریت مردمان شهر رزن به زبان ترکی آذربایجانی سخن میگویند اما زبان فارسی نیز در بین اهالی این شهر رایج است و از آن به عنوان رسمی و مخصوصا در مدارس استفاده می شود.
حمام نظام آباد
اين حمام در روستاي نظام آباد در فاصله 10 کيلومتري از رزن در مرکز روستا واقع شده است. داراي 4 ستون اصلي از جنس ساروج در رختکن و طاق ضربي مي باشد.مساحت بنا حدود 500 متر مربع مي باشد.مصالح به کار رفته در آن آجر،خشت،گل و سيمان مي باشد. در سال 86 بازسازي آن صورت گرفته و اکنون نيز در حال استفاده عمومي با کاربري حمام ميباشد.
مسجد شوند
اين بنا در روستاي شوند در فاصله 32 کيلومتري رزن واقع شده است.بنا بر روي 19 ستون اصلي قرار گرفته و داراي طاق ضربي مي باشد.حدود 150 متر مربع مساحت و در قسمت تحتاني مسجد علي ابن ابيطالب(ع)روستا که در سالهاي گذشته بناي جديد احداث شده و ستونهاي فلزي در کف مسجد قديمي به کار گذاشته شده است.روي طاقها گچ کاري شده و نماي آجر کاري در زير آن قرار گرفته است.
امامزاده اظهر
امامزاده اظهر بن علی در روستای درجزین در 5 کیلومتری شرق شهر رزن واقع شده و از آثار دوره مغول (قرن هفتم قجری قمری) است.بنای این امامزاده به شکل برجی استوانهای شکل است که 20 متر ارتفاع و 19 ترک دارد و قطر داخلی آن بیش از 7 متر است. گنبد این بقعه مخروطی شکل میباشد و پوشش خارجی آن با آجرهای خفته و راسته ساده ساخته شده است.ورودی بنا در سمت شرقی بقعه واقع شده است. در سمت جنوبی داخل حرم صندوق چوبی قرار گرفته که دارای کتیبه و آیاتی از قرآن مجید است. این صندوق در سال 1056 هجری قمری به فرمان شاه عباس دوم صفوی ساخته شد و در سال 1350 هجری قمری قسمتهایی از آن ویران شد و به سرقت رفت ولی بعدها تعمیر شد. طول صندوق مانند بسیاری از صندوقهای عصر صفوی در قسمت پایین 279 سانتیمتر و در بالا 270 سانتیمتر و عرض آن در پایین 127 سانتیمتر و در بالا 116 سانتیمتر است. ارتفاع صندوق نیز 142 سانتیمتر است که 50 سانتیمتر پایینی آن به شکل سکو مانند است. بر روی کتیبههای صندوق سوره فتح به خط ثلث برجسته درج شده است.در زیر کف بقعه، مرقد اصلی قرار دارد که با دری در قسمت جنوب بقعه میتوان به آن وارد شد. محوطه سرداب مربع شکل است.این امامزاده تا چند دهه پیش از چشم جغرافینویسان و جهانگردان دور مانده بود و به همین دلیل اطلاعات کاملی از این بنا در دست نیست. آندره گدار؛ معمار فرانسوی نخستین محققی است که از این بنا یاد میکند و پس از آن مصطفوی به طور جامع به بررسی و وصف این بنا پرداخته است.
امامزاده هود
امامزاده هود در روستای ینگی قلعه از توابع بخش درجزین در 3 کیلومتری رزن واقع شده و از بناهای دوره ایلخانیان (قرن هشتم) به شمار میآید.بنای این امامزاده به شکل 12ضلعی است و از آجر ساخته شده است. این بنا دارای دو درِ شمالی و جنوبی میباشد که درِ جنوبی آن بسته شده است. این امامزاده دارای گنبد مخروطی شکلی بوده که بر اثر سوانح طبیعی و غیرطبیعی تخریب شده و بر بالای آن گنبد گردی بنا گردیده است. کف بقعه با تیرهای چوبی پوشیده شده و در زیر آن سرداب قرار دارد. این بنا در زمان آبادانی دارای ظاهر زیبایی بوده ولی از تزئینات آن فقط آثار اندکی از تزئینات کاشیهای لاجوردی مشهود است.
منطقه نمونه گردشگری بقراطی
این منطقه بکر طبیعی در فاصله 50 کیلومتری رزن در جوار روستای بابانظر واقع شده است.دارای پتانسیل و جاذبه های طبیعی،گیاهان دارویی و محل زیست جانوران وحشی و پرندگان می باشد.زیستگاه پرندگانی مانند: کبک،تیحوو باقرقره و حیواناتی مانند : قوچ و میش وحشی و پستاندارانی چون گرگ،کفتار،رودک،شغال و خرگوش در این منطقه یافت می شود.در کنار منطقه گردشگری سد خاکی وجود دارد که از آب شدن برفها و جاری شدن سیلاب از ارتفاعات تأمین می شود.دارای جاده دسترسی است و لازم به ذکر است که بلندترین قله این ارتفاعات 2288 متر از سطح دریاست که در تمام فصول سال در آنجا برف دیده می شود.
خانه آيت ا…ملاعلي معصومي وفسي
اين خانه در روستاي وفس در فاصله 15 کيلومتري از رزن واقع شده است.داراي ديوارهاي خشت و سقف تير پوش مي باشد.در تاريخ 29/1/1388 به شماره 28201 در فهرست آثار ملي به عنوان خانه مشاهير و مفاخر شهرستان به ثبت رسيده است.داراي يک اطاق اصلي و يک گنجينه(انبار مواد غذايي)که به وسيله درب کوچکي به همديگر متصل مي باشند.