گنبد کبود مراغه

 گنبد کبود مراغه

گنبد کبود مراغه

یکی از مکان های زیبا و دیدنی که در استان آذربایجان شرقی وجود دارد، گنبد کبود است که از دوران سلجوقیان برای ما به جا مانده است. این بنای زیبا در شهر مراغه قرار دارد. شیوه تزییناتی در این گنبد استفاده شده با مقایسه با بقیه مکان و بنا و.. ای که از دوران سلجوقی و همینطور ایلخانی به کار رفته است خیلی نادر است.

عکس های بیشتر

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب گنبد کبود مراغه حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی، با من همراه شو تا بیشتر راجب گنبد کبود مراغه اطلاعات کسب کنیم.

یکی از مکان های زیبا و دیدنی که در استان آذربایجان شرقی وجود دارد، گنبد کبود است که از دوران سلجوقیان برای ما به جا مانده است. این بنای زیبا در شهر مراغه قرار دارد. شیوه تزییناتی در این گنبد استفاده شده با مقایسه با بقیه مکان و بنا و.. ای که از  دوران  سلجوقی و همینطور ایلخانی به کار رفته است خیلی نادر است. این گنبد زیبا بین مردم آنجا به نام مقبره مادر هولاکو خان مشهور است و شناخته میشود. این بنا مابین سال‌های ۵۸۲ تا ۶۵۶ (ه ق) ساخته شده. گنبد کبود درتاریخ  ۱۵ دی ماه ۱۳۱۰ (ه ش) در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

معرفی گنبد کبود مراغه

در اصل گنبد کبود مراغه یک مقبره است به دلیل اینکه گفته شده که، قبر مادر هلاکوخان درون این مکان قرار دارد. این مکان در تاریخ  ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ (ه ش)بود که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد، البته ناگفته نماند که این گنبد بخاطر اینکه در مرکز شهر قرار دارد شناخته شده تر و توجه زیادی را نسبت به بقیه گنبد هایی که در مراغه وجود دارد به خود جلب کند.در نزدیکی گنبد کبود حدودا میتوان گفت که در فاصله چند متری، یک برج تاریخی و قدیمی قرار دارد که به نام  برج مدور شناخته میشود و همانطور که از اسمش پیداست ساختارش مانند استوانه است. البته خب از این هم نمیتوان چشم پوشی کرد که وقتی یک فرد عادی یا گردشگر از این گنبد ها بازدید کندبرایش گنبد کبود زیبایی بیشتری نسبت به برج مدور دارد و افراد بیشتر محو زیبایی گنبد کبود میشوند.و خب تزیینات به‌ کار رفته در گنبد کبودبسیار چشم‌نوازتر است. و حتی از لحاظ مرمت و بازسازی گنبد کبود وضعیت بهتری دارد.دراین چند سال گذشته خیلی ها تلاش کردند تا بتوانند این بنا را بازسازی و مرمت کنند ولی خیلی از این تلاش ها جواب گو و بی فایده بوده در سال 1395 بود که بازسازی و مرمت این مکان شروع شد ولی هنوز که هنوز است بازسازی این مکان به پایاین نرسیده وبه دلایل مخطلف به عقب میوفتد و تمام نمیشود. و بخاطر اینکه این مکان هنوز در حال مرمت است هیچ بازدید کننده و گردشگری حق و اجازه ورود و دیدن داخل این گنبد را ندارد.

اطلاعات کلی

نام                     آرامگاه مادر هلاکوخان (گنبد کبود)

کشور                 ایران

استان                 استان آذربایجان شرقی

شهرستان             مراغه

کاربری               آرامگاه، گنبد

شمارهٔ ثبت          ۱۳۵

تاریخ ثبت ملی       ۱۵ دی ۱۳۱۰

تاریخچه گنبد کبود مراغه

گنبد کبود متعلق به دوران سلجوقیان است و از آن دوره برای ما به جا مانده است. این گنبد از نسبت به بقیه بنا آثار و .... که برای ما از زمان سلجوقیان برای ما به جا مانده است از نظر تزیینات و زیبایی خیلی خیلی جلو تر و زیبا‌تر است.هر چند درباره زمان ساخت این گنبد نظرات مختلفی وجود دارد، بعضی از آن صاحب نظران این بنا را به دوران مغول ها و بعضی از آنها نیز این بنا را به دوران قبل از هلاکوخان مرتبط میکنند.ولی با وجود این همه گفته ها و روایات و داستان هایی که در مورد اینکه قبر مادر هلاکو در همین گنبد وجود دارد، ردو بدل میشود میتوان گفت که تاریخ ساخت این بنا به صورت احتمالی سال‌های ۵۸۲ و ۶۵۲ (ه ق) است.

معماری و تزیینات گنبد کبود مراغه

گر بخواهیم گنبد کبود را به صورت کلی آنالیز کنیم تزییناتی که در آن به کار رفته شبیه بقیه مزارهایی است که در مراغه وجود دارد است. این بنا یک شبستان با ارتفاع زیاد و یک زیربنا که از جنس سنگ که یک سرداب درونش قرار دارد، را دارا میشود. از مسالحی که برای ساختن این گنبد بکار رفته میشود آجر‌های به رنگ سرخ و کاشی‌هایی با رنگ فیروزه‌ای را نام برد و البته در قسمت های دیگر این گنبد سنگ‌های سفید هم به کار رفته است.متاسفانه خیلی اطلاعات زیادی در مورد نوع معماری این گنبد زیبا در دست نیست ولی این گنبد، ساختارش به شکل یک  ۱۰ ضلعی است و کناره های این بنا طاق‌نما و حاشیه‌کاری از نوع دندانه‌ای را دارا است و در کنار این‌ها یکسری پایه‌ به چشم میخورد که یک حال ستون ‌مانند دارد. پایه‌های موجود هم مثل سطح بیرون دارای طاق‌نماها با تزییناتی مرکب شکل از جنس سفال، آجر وکاشی هایی به رنگ فیروزه‌ای است. این مکا پر از تزیین است؛ به صورتی که حتی (آرنولد تالبوت ویلسون) د سفرنامه‌ای که داشت نوشته:((تزیین گنبد کبود بیش از اندازه است و اهمیت تزیین در اینجا بر سبک ساختمان ارجحیت دارد))

تزییناتی که در قسمت بیرونی این گنبد وجود دارد به صورت قطاربندی است و میشود در آن و فرم ‌های هندسی و سه‌ ردیف مقرنس  را دید. این بنا هم مثل بقیه برج های مقبره دار دارای دو طبقه است که قسمت پایینی سرداب برای دفن میت ساخته شده و قسمت بالا، یک اتاق است با تزیینات کاشی کاری و کچبری. و این اتاق یک سقف بلند دارد که گنبدی که بر روی آن قرار دارد فرو ریخته و خراب شده و البته بخش بزرگی از گچبری و تزیینات و حتی نوشته‌هایی که در آنجا وجود داشت هم از بین رفت. داخل برج، دورتادور قسمت زیرین گنبد بر روی حاشیه‌ پهن که از جنس گچ است، با خط نسخ قسمتی از اول سوره ۶۷ قرآن نوشته شده است. روی دیوار های این بنا کلماتی مثل (الله) و (والحمد) به صورت های مختلفی نقش‌ بسته است. قبل از اینکه دیوار های داخلی صدمه ببیند آنها به رنگ فیروزه‌ای بودند ولی حالا چیز زیادی از آنها بعد از آن خرابی ها باقی نمانده.

خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید