کاروانسرای علی آباد
وقتی سیل راه كاروانسرای حوض سلطان را از میان برد ، راه جدید تهران – قم ساخته شد و در كنارآن مجموعه ی علی آباد شكل گرفت . ساختمان
عکس های بیشتر
کاروانسرای علی آباد قم یکی از بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری شهرستان قم است که در روستای علی آباد واقع شده است. این کاروانسرا مربوط به دوره سلجوقیان است و در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۳۸۲۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.کاروانسرای علی آباد یک بنای چهار ایوانی است که در ضلع جنوبی آن یک ایوان کوچک قرار دارد. این کاروانسرا دارای یک حیاط مرکزی است که در اطراف آن حجره ها و اتاق های متعددی قرار گرفته اند. در ضلع غربی حیاط یک آب انبار قرار دارد که آب مورد نیاز کاروانسرا را تأمین می کرده است.مصالح به کار رفته در ساخت کاروانسرای علی آباد سنگ و آجر است. سنگ در ساخت دیوارها و آجر در ساخت طاق ها و سقف ها استفاده شده است. تزئینات کاروانسرا شامل تزئینات آجر کاری و گچ کاری است.کاروانسرای علی آباد در گذشته محل استراحت و اسکان کاروانیانی بوده است که از مسیر قم به سمت شهرهای دیگر سفر می کرده اند. این کاروانسرا امروزه نیز به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان قم مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد.
از جمله ویژگی های منحصر به فرد کاروانسرای علی آباد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از سنگ به عنوان مصالح اصلی در ساخت کاروانسرا
- وجود ایوان کوچک در ضلع جنوبی کاروانسرا
- وجود آب انبار در ضلع غربی حیاط کاروانسرا
- استفاده از تزئینات آجر کاری و گچ کاری در کاروانسرا
کاروانسرای علی آباد یکی از بناهای تاریخی ارزشمند شهرستان قم است که نشان دهنده اهمیت این شهرستان در دوره سلجوقیان است.
در ادامه به برخی از ویژگی های منحصر به فرد کاروانسرای علی آباد اشاره می کنیم:
- استفاده از سنگ به عنوان مصالح اصلی در ساخت کاروانسرا
کاروانسرای علی آباد یکی از معدود کاروانسراهای تاریخی ایران است که در ساخت آن از سنگ به عنوان مصالح اصلی استفاده شده است. استفاده از سنگ در ساخت این کاروانسرا باعث استحکام و دوام آن در طول زمان شده است.
- وجود ایوان کوچک در ضلع جنوبی کاروانسرا
در ضلع جنوبی کاروانسرای علی آباد یک ایوان کوچک قرار دارد که به سمت حیاط مرکزی باز می شود. این ایوان در گذشته محل تجمع و استراحت کاروانیان بوده است.
- وجود آب انبار در ضلع غربی حیاط کاروانسرا
در ضلع غربی حیاط کاروانسرا یک آب انبار قرار دارد که آب مورد نیاز کاروانسرا را تأمین می کرده است. این آب انبار دارای دو مخزن است که یکی از آنها برای ذخیره آب آشامیدنی و دیگری برای ذخیره آب مورد نیاز برای شستشو و نظافت کاروانسرا استفاده می شده است.
- استفاده از تزئینات آجر کاری و گچ کاری در کاروانسرا
در نمای کاروانسرای علی آباد از تزئینات آجر کاری و گچ کاری استفاده شده است. این تزئینات باعث زیبایی و جلوه بیشتر کاروانسرا شده اند.کاروانسرای علی آباد یکی از بناهای تاریخی ارزشمند شهرستان قم است که نشان دهنده اهمیت این شهرستان در دوره سلجوقیان است. این کاروانسرا امروزه نیز به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان قم مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد.