منار سلجوقی مسجدجامع سمنان

 منار سلجوقی مسجدجامع سمنان

منار سلجوقی مسجدجامع سمنان

اين بنا قديمي ترين منار جنبان ايران مي باشد در مركز اين منار محوري چوبي قرار دارد كه با تكان دادن آن كل منار حركت ميكند.مناره مسجد جامع سمنان یکی از منارهای تاریخی ایران متعلق به دوره سلجوقیان به شمار می‌رود که در گوشه شمال شرقی مسجد جامع قرار دارد.

عکس های بیشتر

اين بنا قديمي ترين منار جنبان ايران مي باشد در مركز اين منار محوري چوبي قرار دارد كه با تكان دادن آن كل منار حركت ميكند.مناره مسجد جامع سمنان یکی از منارهای تاریخی ایران متعلق به دوره سلجوقیان به شمار می‌رود که در گوشه شمال شرقی مسجد جامع قرار دارد.همان طورکه گفته شد در گوشه شمال شرقي شبستان شرقي، منار سلجوقي واقع است که يکي از يادگارهاي ارزشمند معماري سلجوقي در ايران به شمار مي آيد و بر طبق مضمون کتيبه خط کوفي آن، در بين سال هاي 417 تا 466 توسط ابوحرب بختيار - حاکم ايالت قومس در دوره غزنوي و ممدوح منوچهر دامغاني - بنا گرديده است . ارتفاع کلي منار، 5/28 متر است که 5/24 متر آن شامل ميله منار تا انتهاي مقرنس ها و قاعده مأذنه و 4 متر ديگر شامل مأذنه و قسمت فوقاني آن است . قسمت تحتاني منار تا نزديک کتيبه زيرين تقريبا استوانه است و از آنجا به بعد تا زير مقرنس هاي مأذنه، به تدريج و با تناسب کامل از قطر آن کاسته مي شود . مأذنه بر روي دو رديف مقرنس پرکار قرار گرفته است . شيوه ساخت مأذنه، آن را به دوره صفوي منتسب مي سازد و احتمال مي رود که در دوره صفويه به جاي مأذنه ويران قديمي ساخته شده باشد . نقشه مأذنه، هشت ضلعي است و اطراف آن با نرده هاي زيبايي مزين به گره بندي هاي سبک صفوي محصور گشته است . سقف بزرگ هشت ضلعي مأذنه با لبه هاي مضرس طرح دار، از نفوذ باران به داخل مأذنه و مناره جلو گيري مي کند . ادامه مناره، از مأذنه خارج شده، به قبه کوچکي ختم مي شود . اين منار اندکي از زاويه قائمه خميدگي پيدا کرده است . قطر منار در قسمت پايين، 6/3 و قطر داخلي آن، 09/2 متر است . ضخامت ديوار منار نيز در پايين ترين قسمت، 75 سانتي متر است که متناسب با کم شدن قطر منار، از ضخامت آن کاسته مي شود . پلکان هاي مارپيچ منار، برعکس حرکت عقربه ساعت و حول محور آجري منار مي پيچند و بالا مي روند . اين منار داراي دو کتيبه به خط کوفي گره دار است که يکي مشتمل بر آيات قرآن و ديگري نام باني بناست . در کتيبه اخير، عبارت " بسم الله امر ببناء هذه المنارة الامير الجليل السيد ابوحرب بختيار بن محمد مولي اميرالمومنين" خوانده مي شود . از ويژگي هاي خاص اين منار، تزيينات آجري آن است که به شيوه هاي مختلف هندسي و ريزه کاري هاي جالب و چشمگيري اجرا شده است . همچنين در تعميرات دوره صفوي، از قطعات کاشي هاي فيروزه اي در مقرنس ها به شيوه معلقي استفاده شده که به زيبايي آن هرچه بيشتر افزوده است . مسجد جامع سمنان به شماره 163 و مناره سلجوقي به شماره 162 به ثبت تاريخي رسيده اند .

منار سلجوقی مسجد جامع سمنان یکی از بناهای تاریخی و قدیمی شهر سمنان است که قدمت آن به دوره سلجوقی برمی‌گردد. این منار در گوشه شمال شرقی مسجد جامع سمنان قرار دارد و در سال ۴۱۷ هجری قمری به دستور امیر اجل بختیار، حاکم ایالت قومس، ساخته شده‌است.منار سلجوقی مسجد جامع سمنان دارای ارتفاعی ۳۱.۲۰ متری است و از آجر ساخته شده‌است. این منار دارای دو کتیبه است که یکی از آن‌ها به خط کوفی بر بدنه منار قرار دارد و دیگری در بالای منار قرار دارد.کتیبه بالای منار شامل آیاتی از قرآن کریم است و کتیبه بدنه منار حاوی نام بانی منار، امیر اجل بختیار، است.منار سلجوقی مسجد جامع سمنان یکی از قدیمی‌ترین منارهای جنبان ایران است. این منار دارای یک محور چوبی در مرکز خود است که با تکان دادن آن کل منار حرکت می‌کند.منار سلجوقی مسجد جامع سمنان یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم شهر سمنان است و هر ساله گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند.

در مورد ویژگی‌های معماری منار سلجوقی مسجد جامع سمنان می‌توان به این نکات اشاره کرد:

  • این منار دارای پلان هشت ضلعی است.
  • بدنه منار از آجر ساخته شده‌است و دارای تزئینات آجری زیبایی است.
  • منار دارای دو کتیبه است که یکی از آن‌ها به خط کوفی بر بدنه منار قرار دارد و دیگری در بالای منار قرار دارد.
  • منار دارای یک محور چوبی در مرکز خود است که با تکان دادن آن کل منار حرکت می‌کند.

منار سلجوقی مسجد جامع سمنان یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر سمنان است و نشان‌دهنده شکوه و عظمت دوره سلجوقی است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید