معرفی شهر چرام

 معرفی شهر چرام

معرفی شهر چرام

چرام، یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد در ایران و مرکز شهرستان چرام است. چرام، در حد فاصل دو نوع آب و هوای گرم و خشک، در غرب و کوهستانی در شرق جای گرفته است. چرام در حد فاصل شهرهای دهدشت، گچساران و باشت بوده و تقریباً در مرکز استان واقع شده است. بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت شهر چرام حدود ۱۲٬۹۱۶ نفر بوده است. مردم چرام ﺷﯿﻌﻪ ﺩﻭﺍﺯﺩﻩ ﺍﻣﺎﻣﯽﺍﻧﺪ و به زبان لری سخن ﻣﯽﮔﻮﯾﻨﺪ.

عکس های بیشتر

چرام، یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد در ایران و مرکز شهرستان چرام است. چرام، در حد فاصل دو نوع آب و هوای گرم و خشک، در غرب و کوهستانی در شرق جای گرفته است. چرام در حد فاصل شهرهای دهدشت، گچساران و باشت بوده و تقریباً در مرکز استان واقع شده است. بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت شهر چرام حدود ۱۲٬۹۱۶ نفر بوده است. مردم چرام ﺷﯿﻌﻪ ﺩﻭﺍﺯﺩﻩ ﺍﻣﺎﻣﯽﺍﻧﺪ و به زبان لری سخن ﻣﯽﮔﻮﯾﻨﺪ.

 پیشینهٔ تاریخی

نام چرام برگرفته از "چه رامه" میباشد که به معنای جای سرسبز است و نشان از وجود مراتع فراوان میدهد که بیانگر قدمت دامپروری وکوچنشینی در ازمنه تاریخ است. در دوره اشکانیان وامپراتوری بزرگ هخامنشیان که مردان نام آوری چون کوروش وداریوش بزرگ برایران فرمانروایی میکردند شهر چرام جزیی از بلاد شاپور بوده است. آثار به جا مانده در ضلع غربی شهر در کنار امامزاده امیرولی، قلعه قلات ،قلعه ارند ،ویرانه های کمبوس بناری و ... همه و همه نشان از قدمت این شهر دارد. زمانی که اسکندر مقدونی به بهانه ی انتقام شهر سوخته آتن که به دست پرتوان خشایارشا و برای تادیب یونانیان مهاجم به آتش کشیده شد، روانه ایران گردید در منطقه تنگ تکاب دلاورمردی از ایل لر کهگیلویه و چرام بنام آریوبرزن در مقابل وی ایستادگی نمود ومدتها از کیان این سرزمین دفاع نمود. زمانی که اسکندر به سرزمین چرام رسید و با منطقه ای خوش اب وهواو چمنزار های زیبا و مراتع بزرگ روبرو شد میگوید چه رامه و یا چون رومه که بعدها به چُرام تغییر یافت. مدت زیادی اردوگاه اسکندر در این شهر اطراق نمودند و ازانجا روانه شهر شیراز شده و بزرگترین افختار مشرق زمین یعنی تخت جمشید یا همان پرسپولیس را به اتش کشیدند. .

مختصات جغرافیایی

این شهر در مرکز استان واقع بوده و پر آب ترین و سرسبزترین نقطه ی استان به شمار می رود.

آب و هوا

معتدل ودرفصل تابستان کمی تمایل به گرم وخشک.

صنایع

شهرک صنعتی چرام , معادن ,معدن فسفات چرام

چشمه بلقیس چرام

این باغ در شهر چرام واقع شده و یکی از مهمترین جاذبه‌های توریستی این منطقه است. زمین حاصلخیز آن باعث شده که از هر گونه درخت در این باغ رشد یابد.باغ دارای چندین چشمه است که از دهانه شمالی به باغ می‌ریزند وآب چشمه ها در جویبارهای مشبکی که با اصول معماری قابل توجهی تراس بندی شده‌ اند، به استخر زیبائی سرازیر می‌شود.این باغ به فاصله دو کیلومتری در شرق شهر چرام واقع شده و در تمام فصول سال به خصوص در فروردین ماه آماده پذیرایی از مهمانان و گردشگران است.در کنار اینها نزدیکی این استان به بنادر جنوبی و خلیج نیلگون فارس فرصتی دیگر برای مسافران نوروزی است تا قله‌های دنا و خلیج فارس را با هم در کمتر از نیمروز ببینند.کهگیلویه وبویراحمد در کنار طبیعت زیبای خود، مردمانی مهربان و مهمان‌نواز دارد که دلشان پر از عشق و محبت به ایرانیان است و چشمشان قدمگاه مهمانان و هرچه دارند و ندارند، برای میهمانان خود در طبق اخلاص می‌گذارند.

روستای آرند

آرند نام یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین روستاهای شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه وبویراحمد است.وجه تسمیه نام این روستابه دلیل آن است که در زمان ساسانیان شاهزاده‌ای به نام اورنگ (orang) شاه در اینجا زندگی می‌کرده که بعد از هجوم اعراب به این سرزمین نام این منطقه را اورند(orand) گذاشتند و بعدها به آرند تغییر کرد.این روستا در 8 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان چرام در استان کهگیلویه و بویر احمد واقع شده و دارای قدمت تاریخی فراوانی است.از مهمترین ویژگیهای این روستا طبیعت بکر، محصور شده در بین دو کوه باسیون میلک، چشمه سارهای فراوان و محصول معروف آن میوه انار است.روستای ارند که قدمت تاریخی آن براساس منابع تاریخی به دوره حکومت هخامنشیان برمی‌گردد؛ زمانی که کوروش و داریوش کبیر بر این سرزمین فرمانروایی می‌کردند.برخی حتی قدمت آن را به دوران افسانه ای پادشاهی اورند شاه در شاهنامه فردوسی می‌رسانند که نام این ده برگرفته از همین نام می‌باشد.وجود آثار باستانی متعدد، قبرهای قدیمی که رو به سمت بیت المقدس می‌باشد، وجود آسیاب های متعدد، قلاع بزرگ، دژهای بلند، همه و همه نشان از قدمت این سرزمین دارد.در وسط روستا جاده ای قدیمی از شمال تا جنوب کشیده شده است که روستا را به یکی از بزرگترین باغات انگور دیم در کنار کوه بزرگ درنا متصل می‌کند و هنوز اثار و بقایای این جاده قدیمی وجود دارد.درضلع شرقی روستا و در حدود پنج کیلومتری آن مکانی به نام روماهندون وجود دارد که برخی می‌گویند دولت ساسانی زمانی که با رومیان درگیر بود رومیان از ترس به این ناحیه سوق الجیشی پناهنده شدند.وجود آثار کشف شده مثل سکه ها وکوزها نشان از قدمت این روستا دارد.این روستا دارای باغ های انار وانگور می باشد که در فصل بهار جلوه دل انگیز دارد. این روستا همچنین دارای مردمی سختکوش و مهربان است. زبان این روستا لری و مذهبشان شیعه می‌باشد.

 

منطقه گردشگری طسوج

منطقه طسوج در سردسیرترین نقطه شهرستان چرام و در۷۰ کیلومتری شهر دهدشت قرار دارد.این منطقه گردشگری در قسمت جنوب شرقی شهرستان کهگیلویه واقع گردیده است منطقه گردشگری طسوج دارای طبیعت کوهستانی و زیباست همچنین دارای منابع آب فراوان، چشم انداز زیبا، طبیعتی بکر و بسیار منحصر به فرد می‌باشد.مردم کهگیلویه، یاسوج را ”یاسیچ“ و طسوج را ”طسیگ“یا ”تسیگ“ می‌گویند. ”ایج“ و ”ایگ“ به معنی جا، مکان، شهر و محل سکونت است. پس طسوج یا تسیگ به معنای محل استقرار ”تش“ها است. ”تش“ واحدهای خاندانی طوایف بویراحمدی هستند.منطقه طسوج دارای آب و هوای بسیار مطبوع در بهار و تابستان و همچنین دارای آبی گوارا و شفاف بوده و در تمام طول سال پذیرای گردشگران بسیار زیادی می‌باشد. که به عنوان یکی از قطب‌های مهم گردشگری در شهرستان و حتی استان محسوب می‌گردد و یکی از مناطق مهم گردشگری استان از لحاظ طبیعت و اکوتوریسم می‌باشد.این منطقه زیبا دارای باغات سیب‌، گردو و درختان کهنسالی است که زندگی کوچ نشینی ایلات وعشایر در این طبیعت‌، زیبایی آن را دو چندان کرده است.وجود باغ‌های زیبا و درختان قد برافراشته بلوط همراه با آب گوارای آبشار که در کنار سایه سار دلنشین چنار و سکوهای نشیمن می‌گذرد، حال و هوای هر بیننده‌ای را دگرگون می‌کند و دل هر بیننده‌ای را به خود معطوف می‌دارد.

نقاط دیدنی منطقه طسوج

۱-چشمه سرکوته طسوج ۲-آبشار طسوج ۳-امامزاده گلبهار اشاره نمود.وجود درختان کهن سال گردو، بلوط، و چنار موج‌های بلندقامت در کنار رودخانه پرآب که از میان دو دره با صدای گوش نوازی، موسیقی ملایمی را برای هر رهگذری به ارمغان می‌آورد.گستردگی دره طسوج و تنوع اکولوژیکی آن بر میزان جاذبه‌های زیست محیطی و اکوتوریستی منطقه افزوده است.رودخانه طسوج و آبراهه‌های متعدد آن و رویش لاله‌های واژگون در کناره‌های دره طسوج و جنگل‌های پوشیده از بلوط در سطح منطقه و تنوع چشم اندازهای طبیعی و ناهمواری‌های موجود، منطقه را به عنوان یک مکان زیبا و جذاب جهت بازدید گردشگران نوروزی قرار داده است.همچنین این منطقه به واسطه تاریخی از ارزش قابل ملاحظه ای نیز برخوردار می‌باشد آنچنانکه آثار تاریخی ساختمان زندان در مجاورت چشمه کورته و همچنین سنگ نوشته متعلق به دوره ناصرالدین شاه قاجار در جوار آبشار طسوج بسیار مورد توجه می‌باشد.اما به دلیل دور افتادگی و فقدان راه و همچنین فقدان اطلاع رسانی کمتر مورد بازدید قرار گرفته اند.آبشار و چشمه طسوج به همراه منطقه زیبای شراب گرو که در فاصله ۱۰ کیلومتری آن قرار دارد، می‌توانند مکانی چشم نواز برای گردشگران نوروزی باشد.آبشار زیبای طسوج منطقه‌ای زیبا و بکر آماده بازدید گردشگران نوروزی است.

عمده‌ترین قابلیت‌های گردشگری طسوج

1برخورداری از جلوه‌های ویژه مناظر و چشم انداز طبیعی همانند چشم اندازهای کوهستانی مزارع و باغات و پوشش گیاهی 2-برخورداری از چشم اندازهای فرهنگی-طبیعی همچون چشم انداز عشایری و روستایی ۳-برخورداری از منابع آب فراوان و در دسترس ۴-وجود جاذبه‌های زیبای آبی، چشمه ها، آبشار، کوهستان، رودخانه ۵-وجود جاذبه‌های زیبای و با اهمیت تاریخی همچون سنگ نوشته دوران قاجاریه 6-قابلیت گردشگری اکوتوریسم 7-بکر بودن منطقه 8 -توانایی ایجاد یک مسیر زیبای گردشگری از امامزاده گلبهار به چشمه و آبشار طسوج و منطقه شراب گرو.آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد این است که منطقه گردشگری طسوج می‌تواند به عنوان یکی از مقاصد جدید گردشگری استان قلمداد گردد اگر به سطح رشد و ارتقاء قابل توجهی در زمینه گردشگری دست یابد. چشمه و آبشار طسوج به همراه منطقه زیبای شراب گرو که در فاصله ۱۰ کیلومتری این مقاصد جدید گردشگری و قطب آینده گردشگری استان قرار گرفته است در صورت مدیریت صحیح می‌تواند به عنوان منطقه هدف با قابلیت‌های فراوان گردشگری زمینه رشد و توسعه همه جانبه شهرستان و استان، اشتغال جوانان و سرمایه گذاری فراران و درآمدزایی را به همراه داشته باشد.

روستای رودخانه سادات

روستای رودخانه سادات از روستاهای سردسیری و خوش آب و هوای استان کهگیلویه و بویراحمد است که دارای مناظر جذاب و طبیعی فراوانی است.روستای رودخانه سادات یکی از روستاهای سردسیری و خوش آب و هوای شهرستان چرام است که در ۷۵ کیلومتری دهدشت و در مسیر جاده دهدشت به باغچه جلیل قرار دارد. وجه تسمیه این روستا برگرفته از رودخانه‌ای است که از کنار آن می‌گذرد، رودخانه‌ای که از دامنه‌های کوه ساورز سرچشمه می‌گیرد و بعد از گذر از کنار چندین روستا و پاره ده که ساکنان آن از اهالی سادات امامزاده علی (ع) هستند از حاشیه روستای رودخانه سادات نیز می‌گذرد و پس از تلاقی با رود غارون در لوداب به رودخانه مارون می‌ریزد.این روستا از شمال به منطقه لوداب و کوه نیر، از جنوب به کوه ساورز و روستای قریه آخوند، از شرق به کوه دمه و میان تنگان و از غرب به منطقه جوی خانه و کوه چالخاگک منتهی می‌شود.روستای رودخانه سادات یکی از روستاهای تنگ سادات است که قدمت آن به بیش از ۴۰ سال می‌رسد و تا قبل از آن، این منطقه به عنوان یکی از مناطق ییلاقی ایل سادات امامزاده علی (ع) به شمار می‌آمد.هم‌اکنون بیش از ۴۰ خانوار در روستای رودخانه سادات سکنی دارند که به دامداری و باغداری مشغول هستند.محصول اصلی باغداران این روستا گردو است که به خاطر وفور آب و زمین حاصلخیز از کیفیت بالایی نیز برخوردار است و به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید گردو در استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می‌شود.زردآلو، هلو، انواع سیب و نیز پیاز و گوجه فرنگی از دیگر محصولات کشاورزان این روستا است.خانه‌های این روستا همگی به شیوه سنتی بنا شده‌اند و با توجه به اقلیم منطقه نوع مصالح به کار رفته در خانه‌ها از نوع گچ، سنگ و چوب است.یکی از جاذبه‌های اصلی روستای رودخانه سادات وجود درختان سپیدار فراوان و سربه فلک کشیده است که شکوهی خاص و مثال‌زدنی را در این دیار به‌وجود آورده‌اند.خوشبختانه به علت وفور آب و نیز به برکت وجود زمین‌های مستعد باغ‌های گردوی این روستا پرمحصول هستند و سالانه مقدار زیادی گردو از این منطقه به شهرها و استان‌های مجاور صادر می‌شود.انبوه درختان گردو و سپیدار در این روستا جاذبه‌های سحرآمیزی را به‌وجود آورده‌اند که هر رهگذری را مسحور خود می‌کند.رقص سپیداران و خنکای درختان گردوی رودخانه سادات به همراه جوی‌های پر آب و نوای دلنشین پرندگان در این روستا آدمی را به وجد می‌آورد.

جاذبه های طبیعی

باغ چشمه بلقیس چرام , شالیزار های وسیع , باغ عمران , چشمه کورسا , باغهای زیبای طسوج , چشمه سیاه , باغ و آبشار المون , چاسخار , روستای تاریخی آرند , دریاچه ی سد کوثر

جاذبه های مذهبی

بی بی رشیده خاتون (خواهر امام رضا(ع)) , امامزاده امیر یوسف ـ تنگ آرند , امام زاده گلبهار , امام زاده امیر ولی , امامزاده سیدمحمد آرند ,

جاذبه های تاریخی و باستانی

قلعهٔ قدیمی شهر(اسکندرخان چرامی) , قلعه و آسیاب قدیمی تل بابونه(کی فرج الله عزیزی بویراحمدی)

 

 

گردآوری و بازنشر:گروه بازرگانی آرین

منبع:ویکی پدیا

 

 

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید