معرفی شهر مرند

 معرفی شهر مرند

معرفی شهر مرند

مرند یکی از شهرهای زیبا و دلنشین استان آذربایجان شرقی است که در 65کیلومتری شمال غرب تبریز قرار داره.این شهر در محور ارتباط بین اروپا و آسیای میانه قرار گرفته.مرند یکی از شهر های زیبا بزرگ و مهم و دارای پیشینه تاریخی استان آذربایجان شرقی است.

عکس های بیشتر

 

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب شهر زیبای مرند حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی،با من همراه شو تا مرند زیبا رو باهم کشف کنیم.

شهر مرند

مرند یکی از شهرهای زیبا و دلنشین استان آذربایجان شرقی است که در 65کیلومتری شمال غرب تبریز قرار داره.این شهر در محور ارتباط بین اروپا و آسیای میانه قرار گرفته.مرند یکی از شهر های زیبا بزرگ و مهم و دارای پیشینه تاریخی استان آذربایجان شرقی است.
شهر مرند در دوران پادشاهی مادها پیشرفت زیادی داشته و با نگاه انداختن به اسناد موجود اوراتویی ها قدمت این شهر به میانه هزاره سوم قبل از میلاد برمیگردد.این شهر در دوره آشور و کلده مرکز حکومت اقوامی مهم بوده و همینطور بر اساس نوشته هایی که در کتاب تورات وجود دارد،مادر نوح در مرند دفن شده و بر همین اساس و روایاتی که گفته شده احتمال دفن نوح نیز در این شهر در نظر گرفته شده. همانطور که گفتم برا اساس روایاتی که گفته شده احتمال دفن نوح در این شهر بالا رفته حالا اون روایات از کجا اومده، روایات موجود متعلق به ارامنه است.در روایات باستانی ارامنه گفته شده که نوح نیز در مرند مدفون شده ولی ارامنه امروزی بر این باورن که نوح در نخجوان بر زمین نشسته و در همان جا هم دفن شده.

شهر مرند

شهر زیبای مرند

اطلاعات کلی

کشور :ایران
استان:آذربایجان شرقی
شهرستان:مرند
بخش:مرکزی
نام(های) قدیمی: ماریانا، مانداگارا، مروند
مردم
جمعیت ۱۱۴٬۱۶۵ نفر (تا سال1391)
رشد جمعیت ۱٫۹ درصد
زبان‌ گفتاری:ترکی آذربایجانی
مذهب:شیعه
جغرافیای طبیعی
مساحت ۲۰ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا ۱٬۳۳۴ متر
اطلاعات شهری
پیش‌شماره تلفنی: 0491

تاریخچه

شهر مرند

مرند زیبا

شهر مرند قبلا آباد و زیبا بوده طبق گفته های بطلیموس که جغرافی دانی اهل یونان بود و در دوره قبل از میلاد زندگی میکرده،اسم شهر مرند را ((ماندگار))گفته و این شهر را یکی از آبادترین شهرها در تاریخ نام برده.
همونطور که در قبل هم گفتم بر اساس نوشته های تورات مادر نوح در در این شهر درون مسجد بازار مرند دفن شده و بعضی از مردم هم بر این باورند که شهر مرند بنا به دستور دختر ترسائی که اسمش ماریا بود ساخته شده. و همینطور هم گفته شده که مسجد جامع فعلی الان قبلا یک کلیسا بوده ماریا دستور ساخت ساختمان آن کلیسا رو داده و این را هم بازگو میکنند که نا مرند نیز از نام ماریا برگرفته شده و با تغییرات کمی به مرند در آمده،کلمه مرند از یک فعل لغت ارمنیکه به معنی تدفین اشتقاق یافته است. 

پیش از اسلام 

خب همونطور که گفتم با نگاه انداختن به اسناد باقی مانده اورارتویی میتونیم بفهمیم که سابقه زندگی در شهر مرند به دوره میانه هزاره سوم پیش از میلاد میرسد،ولی با این حال ما وسایلی مانند ظرف ها سفالی و ابزارهایی را در تپه های تاریخی (گرگر) پیدا کردیم که قدمت آنها به هزاره پنجم قبل از میلاد میرسد.و همینطور اثر هایی از هزاره چهارم قبل از میلاد در تبه خاکستری به دست آمده.ولادیمیر مینورسکی با کمک باستان شناسان این قلعه که فروپاشیده را متعلق به سلسله قلاع خاکیاورارتویی میدانند.با توجه به نظرات و مدارک باستان شناسان شهر مرند اهمیت خاصی در ایالت آذربایجان داشته و مورد توجه حکومت مرکزی بوده.این شهر در دوران پادشاهی مادها رونق چشم گیر و زیادی داشته و همچنین در دائرةالمعارف اسلامی نوشته شده که در دوره (کلده)و (آشور)شهر مرند مرکز حکومت اقوامی مهم بوده.
پس از اسلام
آنچه که از مدارک تاریخی بر می‌آید، فتح آذربایجان به دست اعراب در سال‌های ۱۸ تا ۲۲ هجری قمری صورت گرفته‌است، اما مورخین اسلامی از مرند برای نخستین بار در سال ۱۶۰ هجری نام برده‌اند. بنا به نوشتهٔ بلاذری، مرند در هنگام فتح آذربایجان، قریهٔ کوچکی بود که «ابوالبیعت حلبس» به‌آبادی آن‌جا همت گماشت و پس از او پسرش محمدبن‌بعیث در سال ۲۰۰ هجری، حاکم مرند شد و برای توسعهٔ شهر کوشش بسیار کرد. این مرد فرهنگ دوست، دلیر و شجاع بود و بنا به نوشتهٔ طبری، او شعرهایی به زبان فارسی داشته که در آذربایجان معروف بوده‌است.

پس از اسلام 

با زیر و رو کردن و خواندن مدارک تاریخی خواهیم فهمید که آذربایجان در سال های 18تا22هجری قمری به دست اعراب فتح شده بود ولی برخی از تاریخدانان برای اولین بار از مرند در سال 160 نام برده اند.با توجه به نوشته های بلاذری متوجه شدیم که مرند در موقع ای که آذربایجان فتح شد روستایی کوچکی بیشتر نبوده و این (ابوالبیعت حلبس)بود که سعی در آباد کردن این آبادی داشت،بعد از ابوالبعیت پسرش که نام او (محمدبن بعیث) بود که در سال200هجری حاکمیت مرند را به دست گرفت و مانند پدرش برای پیشرفت و آبادی مرند تلاش های زیادی کرد.این مرد خیلی شجاع و فرهنگ دوست بود و طبق نوشته های طبری ، او شعر سرایی هم میکرده ،شعر هایش به زبان فارسی بود و در آذربایجان خیلی معروف بوده.
در  روز هایی که بابک خرمدین قیام کرده بود که حدود سال 201 هجری بود، شهر مرند یکی از مناطق تحت نفوذ  خرمدین بود.همنطور چند سلسله محلی و مهم هم در این زمان بر مرند حکومت میکردند و از آنها میشود به (سالاریان)،(شدادیان)،(روادیان) اشاره کرد.در آخر های قرن چهارم هجری،در دو کتاب به نام های (صورة الارض)و(حدودالعالم) نوشته اند که مرند شهری آباد بده و ابوعبدالله مقدسی هم از مرند به عنوان شهری مستحکم یاد کرده و حمدالله مستوفی در کتابش که نامش(نزهةالقلوب) است نوشته:شهر مرند خیلی بزرگ است که دور دیوار هایش به 800گام میرسد و و باغ هایش پر از میوه است.(بالاخره شاردن)که جهانگر و نویسنده اهل فرانسه است در نوشته هایش گفته :شهر مرند جای خوبی است و حدودا 2500خانه و باغچه دارد و باغ ها و زمین های سر سبزش بیشتر از روستاها و عمارت هایش است.و ما نویسنده های اسلامی زیادی هم داشتیم که در کتاب هایی که مینوشتند از مرند نام برده اند و راجب آن نوشته اند نویسندگانی مانند:ابن خردادیه، یحیی بلاذری،ناصر خسرو قبادیانی،ابن واضح یعقوبی،الفداء قزوینی،حمدالله مستوفی قزوینی،یاقوت حموی،ابراهیم اصطخری،حوقل بغدادی و...
در حدود سال 6020هجری قمری،ارمنیان به سمت مرند حمله کردند و مرند پس از آن یورش سنگین تخریب شد و صدمات زیادی دید.سلطان جلال الدین خوارزمشاه در سال 622در مرند ساکن شد. در دوره ایلخانان بود که به رونق و آبادی مرند اضافه شد این رونق به طوری بود که بنای کاروانسرای آیراندیبی و قلعهٔ هلاکو در شمال مرند که از بناهای اخر دوره ایلخانی یا همان زمان ابوسعید بهادرخان در سال 731است که کتیبهٔ محراب مسجد جامع مرند میتواند این ادعا را ثابت کند.

شهر مرند

شهر مرند

حالا کمی وارد جزئیات بشیم و تاریخ مرند ریز بینانه تر برسی کنیم.در زمان حکم فرمایی حکومت های محلی که نامشان قراقویونلوها بود،محل جنگ های مختلفی شد.در سال 807هجری بود که سپاهیان(میرزا ابوبکر کرد) به مرند یورش برد و این شهر غارت شد.بعد از آن در سال 809هجری قرایوسف بعد از جنگی در مرند با ابوبکر داشت زمستان رو در آنجا اتراق کرد.شهر مرند بعد از جنگ های پیاپی و طولانی مابین آق‌قویونلوها و تیموریان در  سال837 به دست آق‌قویونلوها فتح شد.در جنگ بین شاه تهماسب صفوی با عثمانیان که در دوره صفویه بود، مرکز فرماندهی سپاه ایران شهر مرند بود. در سال 1011هجری بود که حاکم مرند عوض شد،شاه عباس صفوی حکومت مرند را به دستان جمشید سلطان دنبلی سپرد. در جنگ بین صفویه و عثمانیان که مابین سال های  1014 تا 1016 بود، شاه عباس مدت کوتاهی داخل مرند ساکن شد.مرند در جنگ‌های بین ایران و عثمانی که در مابین سال‌های ۱۰۴۵ و ۱۱۳۵ هجری بود بار دیگر مورد غارت و قتل قرار گرفت. وقتی که دولت صفویه ضعیف بود و حکومت دست نادر شاه افشار بود، مرند به دست حکام خاندان دنبلی اداره می‌شد. در سال 1205هجری در دوره زندیه، کریم خان زند توانست آذربایجان که مرند هم جزء آن بود را ز چنگ حاکمان محلی در بیاره.در دوره قاجاریه هم حکومت دست حسین خان دنبلی بود و او از فتحعلی شاه قاجار پذیرائی کرد.در زمان قرارداد ترکمانچایکه به سال1243برمیگردد،نماینده عباس میرزا با فرمانده روسی ملاقاتی در مرند داشتند.در دوران مشروط،سالیان زیادی سردار ملی با (میرزا حسین خان یکانی) و (رضاقلی سرتیپ یکانی) که فرزند(زال خان) بود رابطه نزدیکی داشت.در آن دوره مجاهدین و آزادی خواه های دیگری هم بودند که میشود :  (میرزا عیسی حکیم‌زاده)، (اسماعیل یکانی)، (نورالله یکانی)، (حبیب‌الله شاملوی مرندی)، (حاج ابراهیم ذوالفقارزاده)، (محمدولی صراف)، (حاج حسین صراف)، (میرزا محمود)، برادران (میرزا صابر مرندی) معروف به مکافات، صاحب روزنامهٔ مکافات به سال ۱۳۲۷ هجری در خوی، (حاج جلال مرندی)، (محسن خان)، (مصطفی خان اسفندیاری)، (حاج ملاعباس واعظ قره‌آغاجی)، (حاج علی‌اکبر صدیقی)، (میرزا کریم‌زاده) و (میرزا نصیر رئیس‌السادات) و پسرش (میرزا احمد رئیس‌السادات)، (موسی خان پاشا) و پسرش (شیخعلی‌پاشایی) را نام برد.

مردم

شهر مرند بیشتر جنبه تجارتی دارد نسبت به بقیه شهر های این استان ولی مردم بیشتر به تجارت های خورد مشغول هستن به همین دلیل بازار ها و مراکز خرید زیاد و پر رونقی در این شهر وجود دارد. مردمان شهر مرند نیز مانند بقیه مردمی که در بقیه مناطق استان آذربایجان شرقی ،آذری هستند و همینطور به زبان ترکی آذربایجانی و لهجه محلی خود حرف میزنند.جمعیت این شهر در سال 1385 نزدیک به 114.165نفر بوده که از این جمعیت 57.151نفر از آنها مرد و57.014نفر از آنها زن بوده اند.

آب و هوا 

در این شهرستان در مناطق مختلف میزان بارندگی متفاوتی وجود دارد بریم و باهم چند تا از دما های مخطلف از جای جای مرند رو ببینیم:
373میلی متر در حومه مرند،220میلیمتر در هرزندات .حداقل درجه حرارت مطلق 22درجه سانتی گراد و حداکثر آن 37 درجه سانتی گراد است و تعداد روز هایی که این شهر در یخبندان است تقریبا109 روز است.

صنایع دستی 

شهر مند هم مثل تمامی شهر های ایران و  خود آذربایجان دارای صنایع دستی خودش است حالا بریم تا با تعدادی از این صنایع دستی آشنا بشیم.

قالی بافی 

قالی بافی مرند

قالی بافی مرند

همینطور که میدونید آذر بایجان و شهرهایش یکی از مرکز های مهم قالی بافی در ایران است شهر مرند هم از این موضوع استثنا نیست در شهر مرند و روستا و شهر های داخلش میتوان کارگاه های بافت قالی و قالیچه زیادی چه بزرگ و چه کوچیک پیدا کنیم.با نگاه کردن به مدارک و اسناد تاریخی به این پی میبریم که این صنعت قرن هاست که توی این منطقه انجام میشده و هنوز که هنوز است این صنعت یکی از منابع بزرگ درآمد مردم آنجا است.

سبدبافی 

بافت سبد یکی دیگر از صنایع دستی شهر مرند است ،انواع سبد هایی که با ساقه گندم برای حمل نان و میوه و... ساخته میشد که خیلی هم معروف هستن.

سبد بافی مرند

سبد دستبافت مرند 

سفالگری و سرامیک سازی

سفالگری مرند

سفالگری مرند

در چند تا از کارگاه های زنوز محصولات سرامیکی تولید میشود .استادکارانی که در زنوز سرامیک سازی میکنند ، از نوعی خاک مرغو استفاده میکنند و آنها را برای فروش صادر میکنند و جدا از گارگاه های ساخت سرامیک،کارگاه های ساخت سفال و سفالگری نیز در برخی گوشه کناره های روستا ها و شهر مرند هم پیدا میشود.


مکان های دیدنی مرند


مسجد جامع مرند

مسجد جامع مرند

مسجد جامع مرند 


مسجد بازار 

مسجد بازارمرند

مسجد بازار مرند


گردنه پیام

گردنه پیام

گردن پیام


کاروانسرای مرند

کروانسرای مرند

کاروانسرای مرند


قلعه مانداگارانا

قلعه مانداگارانا

قلعه زیبای مانداگارانا


روستای ملایوسف

روستای ملایوسف

روستای زیبای ملایوسف


روستای کندلج

روستای کندلج

روستای کندلج


خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا ما من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.
 

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید