معرفی شهر اهر

 معرفی شهر اهر

معرفی شهر اهر

اَهَر مرکز شهرستان اهر و منطقه ارسباران واز دسته شهرهای مهم استان آذربایجان شرقی و در شمال شرق این استان قرار دارد و وسیع ترین شهر منطقه ارسباران است و با آن شناخته می‌شود.

عکس های بیشتر

 

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب شهرستان اهر حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی، با من همراه شو تا بیشتر راجب شهرستان اهر اطلاعات کسب کنیم.

شهرستان اهر

اَهَر مرکز شهرستان اهر و منطقه ارسباران واز دسته  شهرهای مهم استان آذربایجان شرقی و در شمال شرق این استان قرار دارد و وسیع ترین شهر منطقه ارسباران است و با آن شناخته می‌شود.اهر در مسیر تبریز به قفقاز و باکو قراردارد. این شهر در ۶۵ کیلومتری مشگین ‌شهر۹۰ کیلومتری شمال شرق تبریز در مسیر ارتباطی بین تبریز به استان اردبیل قراردارد. همینطور به مرکز دوتا از شهرستان‌های دیگه قره داغ یعنی و ۳۵ کیلومتری ورزقان و ۶۰ کیلومتری کلیبر به جاده اصلی مسیر دارد.اهر با داشتن منطقه های بکر و زیبا، دشت‌ها و جنگل‌ها و کوه‌ها،از دسته خوش آب و هواترین منطقه استان آذربایجان شرقی است .

اطلاعات کلی

کشور         ایران

استان       آذربایجان شرقی

شهرستان   اهر

بخش        مرکزی

جمعیت     ۱۰۰۶۴۱ نفر (۱۳۹۵)

مساحت    ۱۲٫۷۶ کیلومتر مربع

ارتفاع        ۱۳۴۱

میانگین بارش سالانه   ۳۱۰تا۴۵۰ میلی متر

شهردار       محمد سرقینی

تأسیس شهرداری        ۱۳۰۰

پیش‌شمارهٔ تلفن         ۰۴۱

 

جمعیت شناسی

وقتی که جنگ های بین روسیه – ایران شروع شد بخش های مهمی از مردم قره داغ به زندگی عشایری پرداختند. در آن موقع، اهر به عنوان  ناحیه مرکزی ۳۵۰۰ نفر جمیعت داشت.در مابین دهه ۱۸۳۰ جمعیّت این شهر بین ۵ تا ۶ هزار نفر بود و تعداد خانه‌ها ۹۰۰ واحد براورد شده‌ بود.جمعیّت این شهرستان در سال ۱۳۳۵ به تعداد۱۹۸۱۶ نفر تخمین زده شده.با وجود افزایش 4.5 برابری جمعیت را در ۶۰ سال گذشته اهر آن شکوهی که در تاریخ خود داشت را هیچ وقت به دست نیاورد.اهر تا مرکز استان فاصله ای حدود ۹۰ کیلومتر دارد و آب و هوایی بکر و طبیعت خیلی زیبا دارد مخصوصا در فصل های بهار و تابستان.

نام‌گذاری

در اول قرن 19 میلادی، جیمز موریر، که یک دیپلمات انگلیسی و نویسنده (ماجراهای حاجی بابای اصفهانی) درباره نام اهر این گونه نوشته است که: (بنظر میرسد اهر کاندید خوبی برای محل شهر تاریخی «هارا»، یکی از سه شهری که بر طبق نوشته های تورات پادشاه آشور ، تیلگته پیلنسر (Tilgath Pilneser)، افراد قبایل ربنیت (Reubenites)، گادیت (Gadites) و مناشه (Manasseh) را به آنجا تبعید کرد…نظریه موریر توسط برخی تاریخ‌ نگاران غربی پذیرفته شده‌است.

پیشینه

در اطراف محدوده کوه‌هایی که در نزدیکی اهر است بازمانده‌های زیادی مه مرتبط به دوره پیش از اسلام و مخصوصاً زمان ساسانیان، پیدا شده‌است.آخر های قرن 2 هجری تا سال ۲۲۲ یا همان۸۳۷ میلادی اهر در محدوده قلمرو جاودان و بابک خرمدین بود. در قرن 3هجری، اهر مرکز میمذ (Mīmaḏ) بود. در سال ۹۴۵ میلادی بود که اهر شهری آباد گزارش شده‌. در اخر قرن 12 و اول قرن 13بود که اهر پایتخت حکمرانان سلسله پیشتکین (Pīškīn) شد. یاقوت حموی در800 سال پیش بود که اهر را این‌ چنین شرح کرد، اهر، با اینکه وسعت کمی دارد، اقتصاد شکوفایی دارد. این شهر مابین تبریز و اردبیل قرار دارد و به دست امیری به اسم (ابن پشتگین) اداره می‌شود. اهر فقهای بزرگی را پرورانده ‌است. دو روز راه آن را از (وراوی)، یکی از شهر های بزرگ این شهر جدا می‌کند. من یک شخصی که بس آگاه بود را از آذربایجان با نام (الهجان المنشی) را، که صاحب چند رساله بود را می‌شناختم. او در نوشته‌هایی که داشت اهر را (اهریج) می‌نوشت، و بر همین اساس فکر می‌کنم که نام اولیه اهرهمان (اهریج) باشد.

در دوران ایلخانان مغول، اهر استراحتگاه تابستانی ایلخانان بود (در اکتبر ۱۲۸۴ خواجه شمس الدین محمد جوینی در اهر اعدام شد). به نظر میرسد که در طی 1.5 قرن بعد از یاقوت حموی اهر اهمیت که داشت را در دوره مغول ها از دست داد.حمدالله مستوفی در نیمه قرن 8 هجری اینگونه نوشته: اهر شهرکی کوچک و هوایش سرد است و آبش از رودی که از آنجا متعلق است از جبال اشکنبر میآید و از عیون و قنوات هم آب دارد. حاصلش قلعه و اندک میوه بود و مردمانش پیرو  طریقه شافعی اند و حقوق دیوانیش بتمغا مقرر است و غرب 10 هزار دینار حاصل دارد و ولایتش غریب بیست پاره دیه بود و غرب 5 هزار دینار قرب دارد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید که باز به گفته مستوفی: در همان زمان حقوق دیوانی مردانقم، را که امروز روستایی متوسط شمرده میشود. 8500 دینار قید کرده‌است.

در دوران صفویان اهر توجه چندی از پادشاهان را به خود جلب کرد چون قبر شیخ شهاب الدین (مرشد شیخ صفی الدین) در آنجا قرار دارد. شاه عباس بزرگ دو بار در سال‌ ۱۶۰۵ و ۱۶۱۱ ازاین شهر دیدن کرد.در دوران قاجاریان اهر به دست  شاهزادگان قاجار اداره و گردانده می‌شد.

عباس میرزا برای مدتی اهر را به مرکز فرماندهی علیه روسها تبدیل کرد. در آن زمان عشایر ارسباران قسمت زیادی  از جنگجویان ارتش ایران را فراهم می‌کردند.اهر در طول جنگ آسیب های زیادی دید. مسافر های  فرنگی که در دوران مابین ۱۸۳۷–۱۸۴۳ از اهر دیدن کرده اند اهر را (شهری در وضعی اسفبار) توصیف کرده‌اند. بر اساس برداشت هایی که آنها داشتند، شاهزادگان قاجار، که به عنوان حکمران قره داغ به داخل شهر می آمدند، به فکر این بودن که جیبشان را قبل از تمام شدن مأموریتشان پر کنند.

اهر از دسته کانون‌های جنبش مشروطه ایران بود. چون عشایر ارسباران در جدال ها مسلحانه ای که در جنبش بود درگیر شده بودند؛ فرماندهی نیروهای انقلابی ستار خان بود وفرماندار نیرو های ضدّ-انقلابی  رحیم خان چلبیانلو بود که هر دوی آنها قره داغی بودند. بعد از برقرارشدن پادشاهی دودمان پهلوی شکوفایی اهر تازه شروع شد. شاهان پهلوی با تأکیدی که بر یک‌ جانشینی عشایر داشتند، زندگی بهتر و مرفه ای را فراهم کرده و اینگونه بود که اقتصاد آن را شکوفا کردند. و بعد از آن، رضا شاه با عوض کردن نام قره داغ به نام ایرانی و باستانی اش، ارسباران هویت آنجا را دوباره زنده کرد.

هویت فرهنگی

زبان

مردم اهل اهر با زبان زیبای ترکی آذربایجانی صحبت میکنند که مرتبط به شاخه غربی گره غربی- جنوبی خانواده زبان‌ های ترک است.به طور معمول مردم، بعلاوه زبان ترکی با زبان فارسی نیز صحبت میکنند.

دین

بیشتر مردم اهر  دنباله رو مذهب شیعه دوازده‌امامی هستند و تعداد قابل توجّهی از مردم اهر پیرو اهل حق یا همان گوران در زبان آذری هستن.

مکان های دیدنی

خانه قاسم اهری

خانه قاسم اهری

خانه قاسم اهری

بازار اهر

بازار اهر

بازار اهر

آرامگاه شیخ شهاب الدین اهری

ارامگاه شیخ شهاب اادین اهری

ارامگاه شیخ شهاب الدین اهری

خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

 

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید