غار بور نیک

 غار بور نیک

غار بور نیک

غار بورنیک در استان تهران و در 120 كيلومتری شرق شهر تهران و 12 كيلومتری جنوب غربی شهر فيروزكوه و 6 كيلومتری حاشیه جنوبی "روستای هرانده" واقع شده است.

عکس های بیشتر

غار بورنیک در استان تهران و در 120 كيلومتری شرق شهر تهران و 12 كيلومتری جنوب غربی شهر فيروزكوه و 6 كيلومتری حاشیه جنوبی "روستای هرانده" واقع شده است.اين غار در انتهای يكی از دره های منشعب از دره طولانی و وسيع هرانده قرار دارد، از ژرفای دره رودخانه پرآب نمرود جريان دارد كه از شاخه های اصلی حبله رود است. آب نمرود از حوضه وسيع دامنه شمالی كوه قره داغ و دامنه های كوه ميشينه مرگ سرچشمه ميگيرد.نام غار از دو كلمه "بور" و " نيك" تشكيل شده است. "بور" تغيير يافته كلمه "بار" جهت سهولت تلفظ در اضافه شدن به كلمه "نيك" است . "بار" به معنای ساحل، كنار و جای امن است. همانند كاربرد كلمه "بار"در لغت رودبار. لذا بورنيك يا بار نيك يعنی "محل امن خوب" كه اسم پرمعنايی برای غار به علت موقعيت خاص قرارگيری آن است.غار محل امنی برای زندگی و پناه گرفتن بوده است. دهانه غار از ديد نهان و به رودخانه نزديك است. به همين خاطر غار محل امنی برای سكونت در مواقع خطر و زندگی در دوره غار نشينی بوده است.دهانه غار به ابعاد 15،10 متر و بلندی 6 متر در ارتفاع 1950 متری از سطح دريا قرار دارد. غار از سه تالار عظيم تاقديسی تشكيل شده است كه در سقف هر كدام، شكاف (گسل) اوليه مولد غار بخوبی نمايان است.

تالار نخست يا تالار بيرونی، محوطه بزرگی به ابعاد 50،40 متر و بلندی 8 متر است و با سنگچين كردن كف شيب دار در گذشته، دو ايوان كه با يكديگر 2 متر اختلاف ارتفاع دارند بوجود آمده است. اين تالار سكونتگاه اصلي غار بوده و وجود آثاری مانند سفالهای شكسته از دوره های تاريخي مختلف در آن، نشان دهنده آن است كه از مراكز اصلی زيست انسانهای غارنشين به بعد بوده است. در گوشه راست تالار ديوار دروازه دار سنگچين شده ای جلو يك دهليز ساخته شده و احتمالا محل نگهداری احشام بوده است. در گوشه چپ تالار، دهانه ای بعرض 8 متر و بلندی 10 متر ورودی تالار دوم يا تالار اصلی غار است.تالار دوم يا تالار اصلی غار محوطه ای به ابعاد 60،30 متر و بلندي 15 تا 20 متر است و كف آن با شيب تندی به سمت پايين مي رود. اين تالار دارای يك دالان نسبتا طولانی در انتها و دالان ديگری بسوی تالار سوم است. در ابتدا و سمت چپ تالار نيز راهرويی رابط اين تالار و تالار سوم غار است. دالان انتها و سمت راست تالار دوم بطور متوسط 5 متر عرض و 6 متر بلندی دارد و طول دهانه آنها 40 متر است و در انتهای آن يك چاه به عمق 5 متر و يك دهليز بطول 6 متر وجود دارد. ديواره های دالان ياد شده از چكنده های گل كلمی و نخودی سفيد و صورتی رنگ پوشيده شده است.

دالان رابط تالارهای دوم و سوم غار كه در انتهای دو تالار ياد شده قرار دارد حدود 30 متر طول دارد. دالان ديگری كه ابتدای تالارهای دوم و سوم غار را بهم متصل ميكند 10 متر پهنا و 4 متر بلندی دارد. تالار سوم غار 12 متر بلندی و 20،55 متر طول و عرض دارد و از ابتدا تا انتها شيب تند سنگلاخی و لغزنده ای دارد. انتهای آن دهليزی دارد كه پس از 8 متر به تالاری پر از پرتگاه ختم می شود. عمق بعضی پرتگاه ها 20 متر است و اين بخش غار از سنگهای ستونی و چكنده های مخروطی و كف آن از چكيده ها پوشيده شده است. در گوشه ديگری از اين تالار دالانی بطول 20 متر و عرض 5 متر قرار دارد. كف آن سطح صافی دارد كه احتمالا محل اختفای ساكنان غار در مواقع خطر بوده است.عميق ترين سطح غار در تالار سوم و مقابل دهليز رابط پايينی بين دو تالار، حدود 60 متر پايين تر از سطح دهانه غار واقع است. طول شعبه اصلی غار حدود 500 متر است. دشت بورنیک, مزارع منطقه و رودخانه نمرود نیز از دیگر دیدنی های روستای هرانده مي باشند.كتيبه ای منقوش به خط كوفی و نقاشی های ديواری متعلق به دوره ايلخانی بدنبال لايه برداری سطوح سيمانی ديوارهای امامزاده يحيی روستای هرانده فيروزكوه كشف شد. باستان شناسان با اجرای طرح ساماندهی و مرمت بنای امامزاده 900 ساله فيروزكوه، به نقاشی های ديواری و كتيبه ای منقش در سطوح زيرين لايه سيمانی ديواره داخلی دست يافته اند كه بر اساس گمانه زنی های انجام شده قدمت اين اثر به دوره ايلخانی باز ميگردد. بقعه امامزاده يحيی در بخش جنوبی روستای هرانده فيروزكوه به صورت برج سنگی با گنبد رك ( مخروطی )قرار گرفته است.

غار بورنيك در جاده دماوند _ فیروزکوه نزدیک روستای هرانده واقع است؛ از هرانده تا غار بورنیک حدود دو ساعت پیاده روی فاصله است. در فصل تابستان هوای درون غار بسیار خنک و دلپذیر است.  غار بورنیک و روستای هرانده در شهرستان فیروزکوه از توابع استان فیروزکوه از توابع استان تهران بوده و ارتفاع آن از سطح دریا 1980 متر میباشد  این منطقه دارای جاذبه هايی از جمله غارهای متعدد و رودخانه های پر آب و دره های زیبا و مردمی خونگرم است. روستای هرانده در 120 کیلومتری شرق تهران و 12 کیلومتری غرب شهرستان فیروزکوه میباشد.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید