آرامگاه حیدر یغما

 آرامگاه حیدر یغما

آرامگاه حیدر یغما

آرامگاه حيدر يغما، نزديكي مجموعه خيام قرار گرفته است. داخل خيابان عرفان كه از بلوار خيام به سمت آرامگاه عطار مي رود، سمت چپ يك راه فرعي حدوداً 300 متري وجود دارد كه از طريق آن مي توانيد به آرامگاه حيدر يغما برسيد.

عکس های بیشتر

آرامگاه حیدر یغما، نام بنایی در محله شادیاخ نیشابور، خیابان عرفان است. طرح مربع شکل بنای آرامگاه یغما، از شغل این شاعر؛ یعنی خشت مالی الهام گرفته شده‌است. این بنا در فاصله میان باغ آرامگاه خیام و باغ آرامگاه عطار و کمال الملک، در میان قبرستان عمومی، در خیابان عرفان، ساخته شده‌است.حیدر یغما، شاعر معاصر ایرانی و متولد روستای صومعه در شمال نیشابور بود. او به سبب شغل اصلی‌اش که در حدود ۳۰ سال از زندگی‌اش را بدان اشتغال داشت، به «شاعر خشتمال نیشابوری» مشهور است. وی فاقد سواد رسمی و کلاسیک بود اما شعر می‌سرود. نوع ادبی مورد علاقه‌ی وی، غزل بود و دیوانش، عمدتا بر این نوع تکیه دارد اما تعدادی رباعی، قصیده، مثنوی و ترکیب‌بند هم در آن دیده می‌شود.

تاریخچه ساخت آرامگاه

پس از مرگ حیدر یغما، در سال ۱۳۶۶ هجری شمسی، پیکر وی در قبرستان عمومی نیشابور به خاک سپرده شد. در سال ۱۳۷۰ هجری شمسی، شهرداری نیشابور تصمیم گرفت که آرامگاهی برای یغما در همان قبرستان بسازد.طراحی آرامگاه یغما به عهده‌ی استاد محمد متحدی، معمار نیشابوری، گذاشته شد. طرح این آرامگاه، از شغل اصلی یغما، یعنی خشت مالی، الهام گرفته شده‌است.ساخت آرامگاه یغما در سال ۱۳۷۱ هجری شمسی آغاز شد و در سال ۱۳۷۴ هجری شمسی به پایان رسید.

معماری آرامگاه

آرامگاه یغما، یک بنای مربع شکل است که از خشت ساخته شده‌است. این بنا، دارای یک ورودی در ضلع جنوبی است.فضای داخلی آرامگاه، یک فضای مربع شکل است که دارای یک گنبد کوچک است.در مرکز فضای داخلی آرامگاه، قبر حیدر یغما قرار دارد. این قبر، در یک ضریح سنگی قرار دارد.در اطراف قبر یغما، کتیبه‌هایی به خط نستعلیق وجود دارد که اشعاری از یغما را بر روی آن‌ها حک کرده‌اند.

تزئینات آرامگاه

آرامگاه یغما، دارای تزئینات زیبایی از جمله کاشی‌کاری و گچ‌بری است.کاشی‌کاری‌های آرامگاه یغما، در قسمت‌های مختلف بنا، از جمله بدنه، گنبد و ورودی، دیده می‌شوند. این کاشی‌کاری‌ها، از نوع کاشی هفت رنگ است و دارای طرح‌های زیبایی از جمله نقوش گل و گیاه، طرح‌های اسلیمی و کتیبه‌های قرآنی هستند.گچ‌بری‌های آرامگاه یغما نیز در قسمت‌های مختلف بنا، از جمله بدنه، گنبد و ورودی، دیده می‌شوند. این گچ‌بری‌ها، دارای طرح‌های زیبایی از جمله نقوش گل و گیاه، طرح‌های اسلیمی و کتیبه‌های قرآنی هستند.

جانمایی آرامگاه

آرامگاه یغما، در فاصله میان باغ آرامگاه خیام و باغ آرامگاه عطار و کمال الملک، در میان قبرستان عمومی، در خیابان عرفان، ساخته شده‌است. این موقعیت، سبب شده است که آرامگاه یغما، به یکی از جاذبه‌های گردشگری شهر نیشابور تبدیل شود.

اهمیت آرامگاه

آرامگاه یغما، از لحاظ تاریخی و فرهنگی دارای اهمیت ویژه‌ای است. این بنا، مدفن یکی از شاعران معاصر ایرانی است و از لحاظ معماری نیز، یکی از آثار ارزشمند معماری دوره معاصر است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید