مقبره شیخ محمود شبستری
آرامگاه شیخ محمود شبستری ، که صاحب یک مثنوی خیلی معروف ( گلشن راز) است، درون یک باغ به نام( گلشن) در شهر زیبای شبسترقرار دارد. این آرامگاه در آخر قرن 6 و اول قرن 7 قمری ساخته شده است اما در دوران قاجاریه از طریق شخصی به نام (حاج میرزاآغاسی ) که وزیر محمد شاه بود، مرمت شد.
عکس های بیشتر
سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب آرامگاه شیخ محمود شبستری حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی ، با من همراه شو تا بیشتر راجب آرامگاه شیخ محمود شبستری اطلاعات کسب کنیم.
آرامگاه شیخ محمود شبستری ، که صاحب یک مثنوی خیلی معروف ( گلشن راز) است، درون یک باغ به نام( گلشن) در شهر زیبای شبسترقرار دارد. این آرامگاه در آخر قرن 6 و اول قرن 7 قمری ساخته شده است اما در دوران قاجاریه از طریق شخصی به نام (حاج میرزاآغاسی ) که وزیر محمد شاه بود، مرمت شد. دو قطعه سنگ نوشته از جنس مرمر با خط نستعلیق جلی از نوع برجسته در سال ۱۲۶۷ قمری به روی قبرها نصب شد.سال وفاتی که بر روی سنگ مزار شیخ محمود شبستری نوشته شده ۷۲۰ است. این بنای زیبا به دستور(میرزا حسن خان سپهسالار) که پیشخدمت ایالت آذربایجان بود مرمت شد.
اطلاعات کلی
نام آرامگاه شیخ محمود شبستری
کشور ایران
استان استان آذربایجان شرقی
شهرستان شبستر
بخش مرکزی
نام محلی مقبَرَ
نوع بنا آجری با کار بندی
کاربری بقعه
کاربری کنونی مجموعه فرهنگی
دیرینگی دوره ایلخانی
دورهٔ ساخت اثر دوره تیموری
مالک اثر تیمور گورکانی
مالک فعلی اثر شهرداری شبستر
شمارهٔ ثبت ۴۱۹۷
تاریخ ثبت ملی ۱۰ مهر ۱۳۸۰
امکان بازدید برای عموم آزاد
شیخ محمود شبستری در دوره ای که ابوسعید ایلخانی و شیخ محمد خدابنده سلطنت را به دست داشتند زندگی میکرده است. در کتابی به اسم (روضاتالجنان)، شیخ محمود شبستری و شیخ ابی بابا همدوره یکدیگر بودند و همینطور در یک سال دارفانی را وداع گفتند و فوت کردند. و با برداشت از این اطلاعات به صورت احتمالی براورد شده که شیخ محمود شبستری در نزدیکی سن۵۰ سالگی درگذشته است.البته بعضی ها هم شن شیخ محمود را در هنگام فوت 33 سال گفته اند ولی به نظر میرسد که این حرف درست نباشد چون با اطلاعاتی که از طرض تفکر و آن زمان داریم نمیتوان در حدود این سن در آن زمان همچین شهرتی در عرفان به دست آورد. درون باغچه ای که در مقبره است، چندین قطعه سنگی که حجاری شده اند وجود دارد که از آن سنگ ها، سه قطعه جالب و همینطور دارای ارزش است. دو قطعه دیگر نیز شکلی مانند صندوق دارد که به احتمال زیاد از سنگهایی است که متعلق به پایه در ورودی باغچه است و آن یکی، یک پایه سنگی که دارای طرح مقرنس مشعلی است و از دسته سنگهای کبود معمولی است.در حال حاضر از مجموعه آرامگاه شیخ، مانند یک مجموعه فرهنگی و هنری استفاده میکنند و البته جزء مکان های دیدنی شبستر است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در داخل این مجموعه یکسری کلاسهای فرهنگی و علمی برگزار میکنند و این مجموعه کتابخانه ای عمومی و همینطور تخصصی در مورد ادب و عرفان اسلامی، یک سالن برای کنفرانس و چایخانه سنتی را دارا است.
شیخ سعدالدین محمود شبستری در دسته عرفایی است که متعلق به قرن های 7 و 8 ه ق بوده اند است که در دوره ای که گیخاتو سلطنت را به دست داشت در شهر شبستر به دنیا آمد. شهرت او مال زمانی بود که سلطنت به دست ابوسعید بهادر و محمد خدابنده بوده و در شهر تبریز زندگی میکرده است. شیخ محمود سفرهای زیادی داشته و با علمای زیادی از حجاز، مصر و شام دیدار داشته و از آنها دانش کسب کرده است. شیخ محمود شبستری در حرف هایی که درباره خودش گفته این را نیز گفته که سفری به کرمان داشته و در زمانی که آنجا بوده ازدواج کرده و در همانجا هم فرزند دارد شده است. بعضی فرزندان شیخ محمود هم اهل کمالات و قلم بودند. در مورد مذهب شیخ محمود شبستری نظرات و سخنان زیادی رد و بدل میشود بعضی ه گفته اند که شیخ پیرو مذهب سنت است و شیخ را معتقد به کلام اشعری میدانند و بعضی ها هم ایشان را پیروی شیعه اسماعیلیه میدانند بخاطر اینکه ایشان تفاسیر اسماعیلیان را در گلشن راز نوشته است.
شهرت شیخ محمود شبستری بیشتر معروفیتش بخاطر اینکه مثنوی گلشن راز را دارد، است. شیخ گلشن راز را در سال ۷۱۷ ه ق برای جواب دادن به سوال هایی که از مسائل عرفانی ای که اهالی خراسان داشتند سروده است. مثنوی گلشن هزار بیت دارد و یکی از پر محتوا ترین کتابهای عرفانی حساب میشود. و شاید برایتان جالب باشد که در حال حاضر این کتاب را در مقطع دکترای رشته عرفان و ادبیات و فلسفه درس داده میشود. اروپاییان نز کتاب گلشن راز رو به زبان آلمانی و انگلیسی ترجمه و همینطور چاپ کردهاند. مثنوی گلشن راز از قرن های 17 و 18 بین فلاسفه های غرب، مثل کانت هم خوانده میشده. مثنوی گلشن راز پر است از مضامین های عرفانی و فلسفی، و از دسته آثاری است که در مورد موضوع تفکر اسلامی خیلی مورد توجه است. شیخ محمد بجز کتاب گلشن راز، کتاب دیگری نیز به نام مثنوی سعادتنامه دارد. کتاب مثنوی سعادتنامه کتاب عرفانی به نظم است، که این کتاب به وزن حدیقهالحقیقه سنایی گفته شده. مثنوی سعادت نامه تزدیک به سه هزار بیت دارد که از حکایات و تمثیلات تشکیل شده و بحز آن شرح حال و اثر های پنج تن از عارف های مشهور تبریز که در قرن 6 بودند را نیز در درون خود دارد. بجز این ها شیخ محمد آثار دیگری هم به نثر دارد.
شیخ محمود شبستری از دسته فضلا و علما در عصر خود بوده و شهرت جهانی بخاطر داشتن مثنوی گلشن راز دارد.قبر شبخ محمود شبستری از دسته آثاری است که از دوره ایلخانی به جا مانده است ، این اثر در تاریخ 10 مهر ۱۳۸۰ در لیست آثار ملی ایران با شماره ثبت ۴۱۹۷ ثبت شد. و هنوز که هنوز است افراد زیادی را که به عرفان و گردشگری علاقه دارند را به خود جذب میکند.
خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.