بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی

 بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی

شیخ محمود خیوی،پیری عابد و زاهد بود که در قرن هشتم قمری می زیست.احتمالا از اهالی خیا(مشکین شهر امروزی) و یا حد اقل مدتی در آنجا سکونت داشته است

عکس های بیشتر

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی یکی از آثار تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا در استان گیلان است. این بنا در ۶ کیلومتری جاده اصلی آستارا به اردبیل، در منطقه جنگلی و سرسبز قرار دارد.بقعه مربوط به شیخ تاج الدین محمود خیوی از عارفانی است که در قرن هشتم هجری می‌زیسته است. شیخ تاج الدین محمود از سادات خیوی بوده و از علما و عرفای بزرگ منطقه بوده است. او در زمینه‌های مختلف علوم دینی و عرفانی تبحر داشته است و شاگردان زیادی را تربیت کرده است.بنای بقعه از سنگ و آجر ساخته شده است و دارای پلان هشت ضلعی است. گنبد بنا از نوع گنبد مخروطی است و از کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ تزئین شده است. در ورودی بقعه دو کتیبه سنگی وجود دارد که یکی از آنها به خط کوفی و دیگری به خط نسخ است.کتیبه سنگی کوفی در بالای در ورودی بقعه قرار دارد و تاریخ ساخت بنا را سال ۷۱۱ هجری قمری نشان می‌دهد. کتیبه سنگی نسخ در پایین در ورودی بقعه قرار دارد و نام و نسب شیخ تاج الدین محمود را ذکر می‌کند.بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان آستارا است و هر ساله گردشگران بسیاری از آن دیدن می‌کنند.علاوه بر زیبایی و اهمیت تاریخی، بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی دارای ارزش معنوی خاصی برای مردم منطقه نیز هست. مردم منطقه به این بقعه اعتقاد زیادی دارند و آن را مکانی مقدس می‌دانند.در اطراف بقعه، درختان سرسبز و پرباری وجود دارد که فضایی دلنشین و آرامش‌بخش را ایجاد کرده است. در فصل بهار و تابستان، این منطقه مملو از گردشگران و مسافران است که برای بازدید از بقعه و لذت بردن از طبیعت زیبای اطراف آن به این منطقه می‌آیند.بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی یکی از آثار ارزشمند تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا است که در حفظ و نگهداری آن باید کوشید.

تاریخچه و جغرافیای بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی آستارا

تاریخچه

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام ایلخانان است، و در ۶ کیلومتری جاده اصلی آستارا به اردبیل واقع شده، این اثر در تاریخ ۵ شهریور ۱۳۵۲ با شمارهٔ ثبت ۹۵۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.بنای بقعه مربوط به شیخ تاج الدین محمود خیوی از عارفانی است که در قرن هشتم هجری می‌زیسته است. شیخ تاج الدین محمود از سادات خیوی بوده و از علما و عرفای بزرگ منطقه بوده است. او در زمینه‌های مختلف علوم دینی و عرفانی تبحر داشته است و شاگردان زیادی را تربیت کرده است.

جغرافیا

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی در منطقه‌ای کوهستانی و جنگلی در شهرستان آستارا در استان گیلان واقع شده است. این بنا در ۶ کیلومتری جاده اصلی آستارا به اردبیل قرار دارد.بقعه در میان دو روستای عنبران و ویرمونی واقع شده است. این دو روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان آستارا هستند.بقعه در منطقه‌ای سرسبز و زیبا قرار دارد. درختان سرسبز و پربار اطراف بقعه فضایی دلنشین و آرامش‌بخش را ایجاد کرده است.

معماری

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی از بناهای تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا است. این بنا از سنگ و آجر ساخته شده است و دارای پلان هشت ضلعی است. گنبد بنا از نوع گنبد مخروطی است و از کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ تزئین شده است.در ورودی بقعه دو کتیبه سنگی وجود دارد که یکی از آنها به خط کوفی و دیگری به خط نسخ است.کتیبه سنگی کوفی در بالای در ورودی بقعه قرار دارد و تاریخ ساخت بنا را سال ۷۱۱ هجری قمری نشان می‌دهد. کتیبه سنگی نسخ در پایین در ورودی بقعه قرار دارد و نام و نسب شیخ تاج الدین محمود را ذکر می‌کند.

اهمیت

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی یکی از آثار ارزشمند تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا است. این بنا علاوه بر ارزش تاریخی، دارای ارزش معنوی خاصی برای مردم منطقه نیز هست. مردم منطقه به این بقعه اعتقاد زیادی دارند و آن را مکانی مقدس می‌دانند.بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان آستارا است. هر ساله گردشگران بسیاری از این بنا دیدن می‌کنند.

وضعیت کنونی

بقعه شیخ تاج الدین محمود خیوی در حال حاضر در وضعیت خوبی قرار دارد. این بنا در سال ۱۳۵۲ با شمارهٔ ۹۵۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

با این حال، لازم است که اقداماتی برای حفظ و نگهداری این بنا انجام شود. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرمت و بازسازی بنا
  • محوطه‌سازی اطراف بنا
  • ایجاد امکانات رفاهی برای گردشگران

با انجام این اقدامات می‌توان از این بنا به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان آستارا به‌صورت مطلوب‌تری بهره برد.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید