آب انبار های اردستان

 آب انبار های اردستان

آب انبار های اردستان

آب انبار های اردستان

عکس های بیشتر

آب‌انبارها (یا سرودها) در اردستان به عنوان بخشی از سیستم آبیاری سنتی منطقه شناخته می‌شوند. این آب‌انبارها جزء مهمی از زیرساخت‌های آبیاری در این ناحیه می‌باشند و به تأمین منابع آبی برای زمین‌های کشاورزی کمک می‌کنند. این سازه‌ها به شکل‌های مختلفی در منطقه وجود دارند. ویژگی‌های آب‌انبارها در اردستان به شرح زیر است:

  1. سیستم آبیاری: آب‌انبارها به عنوان بخشی از سیستم آبیاری سنتی ایران در مناطق خشکسال کاربرد دارند. این سیستم‌ها برای ذخیره و تخزین آب در فصل‌های بارانی و استفاده از آن در فصل‌های خشک برای آبیاری زمین‌های کشاورزی به کار می‌روند.

  2. معماری: آب‌انبارها دارای معماری سنتی ایرانی هستند. این سازه‌ها عمدتاً از آجر و سنگ ساخته شده و دارای نقش‌های هنری و تزئینات معماری هستند. آب‌انبارها دارای دیوارهای ضخیم و سقف‌های مقاوم به منظور حفظ آب می‌باشند.

  3. دسترسی به آب: برای دسترسی به آب در داخل آب‌انبارها از تونل‌های زیرزمینی استفاده می‌شود. این تونل‌ها به عنوان راه‌های ورود و خروج آب به کار می‌روند.

  4. حفظ منابع آبی: آب‌انبارها باعث حفظ منابع آبی در منطقه می‌شوند. آب در فصل‌های بارانی جمع‌آوری و در داخل آب‌انبارها ذخیره می‌شود و در فصل‌های خشک برای آبیاری مزارع بهره‌برداری می‌شود.

آب‌انبارها در اردستان به عنوان یک جزء از تاریخچه آبیاری سنتی این منطقه و به عنوان معماری محلی مهم تلقی می‌شوند. این سازه‌ها همچنین به عنوان جاذبه‌های گردشگری نیز جذابیت دارند و می‌توانند برای گردشگران و محققان میراث فرهنگی و آب‌شناسی جاذبه باشند.

آب انبار حاجی حسن

آب انبار حاجی حسن واقع شده است در محله محال مقابل مسجد جامع وآنرا حاجی حسن اردستانی (ظاهراً معاصر با حکیم الملک بوده است )بناء نموده است.

چهارده ( 14 ) قفیز باغ وشش(6)سرجه آب موقوفه آن قرار داده است که در زمان حاضر در تصرف ومتولی آن میرزا مهدی وفائی نژاد است.

آب انبار مقابل امام زاده اسمعیل:

آب انبار مزبور واقع است در محله محال مقابل امام زاده اسمعیل ـ بانی آن نخست غیر معلوم ولیکن حاجی معتمد الحرام نیسیانی که در شعله مربوطه باعیان واشراف ذکر خواهد گردید آب انبار نامبرده را تعمیر ویک منبع هم اضافه کرده وموقوفه هم دارد.

آب انبار میدان پیر مرتضی:

این اب انبار واقع است در محله فهره در میدان معروف بمیدان پیر مرتضی علی وبانی آن غیر معلوم ومموقوفه ای هم ندارد ـ اخیرا از طرف مومنین خیر اندیش محله فهره تعمیر گردیده است.

آب انبار مسجد خاکی :

آب انبار مسجد خاکی جزء محله فهره است که در سال یک هزار وسیصد وسی ودو (1332 هق) باهتمام مرحوم ملا غلام علی اردستانی بانی مسجد خاکی وکمک مادی مومنین محل مزبور ساخته شده است.

آب انبار درب آسیا :

آب انبار درب آسیا آب انبار کوچکی است واقع در درب آسیا محله باب الرحی وبانی آن غیر معلوم وموقوفه هم ندارد.

آب انبار حاجی معدل السلطان :

آب انبار مزبور در محله رامیان مقابل مسجد خسرو ( معروف به مسجد حاجی ملا عبد العظیم )واقع گردیده وبانی آن حاجی معدل السلطان (محمد مهدی بن محمد صادق محالی ) اردستانی است. ومقداری از رقبات موقوفه مسجد خسرو که پیش شرح داده شد اختصاص باین آب انبار دارد که بمصارف معینه بوسیله متولی مسجد می رسد . متولی موقوفه آب انبار همان متولی مسجد خسرو می باشد.

آب انبار دشت

این اب انبار نیز در دشت محله رامیان است ولی بانی آن غیر معلوم وموقوفه هم ندارد.

آب انبار حاجی میر رحیم :

آب انبار حاجی میر رحیم از بنا های حاجی میر رحیم اردستانی یکی از مهمترین تیره های سادات منسوب به سید روح الله اردستانی جد امیر محمد مهدی حکیم الملک معروف است وموقوفه هم ندارد .

آب انبار میدان بازار :

آب انباری است در محله کبودان بسیار قدیمی وبانی آن غیر معلوم . موقوفه هم ندارد.

آب انبار ملایعقوب

این آب انبار واقع است در محله کبودان در نزدیکی مسجد کبودان که آنرا ملا یعقوب اردستانی جد اعلای جعفر جلالی باین شرح : جعفر بن ملا یعقوب بن حاجی ملااسمعیل بن ملا یعقوب بناء نموده است . ویک طاق محله کبودان را بطوریکه در بیان مساجد گذشت وقف بر مسجد کبودان وآب انبار مزبور نموده است. ومتولی آن در این تاریخ جعغفر جلالی فوق الذکر می باشد،

تاریخ ساختمان این آب انبلر مقارن اوائل سلطنت فتحعلی شاه قاجار بوده است

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید