حرم حضرت معصومه

 حرم حضرت معصومه

حرم حضرت معصومه

آرامگاه فاطمه معصومه در میان بقعه با بلندی ۲۰/۱ و طول و عرض ۹۵/۲ در ۲۰/۱ متر قرار گرفته و با کاشی‌های نفیس و زرفام (آغاز قرن هفتم پوشیده شده‌است. گرداگرد مرقد منور، دیواری به بلندی دو متر و طول و عرض تقریبی (۸۰/۴، در , ۴۰/۴) قرار دارد که در سال ۹۵۰ بنا گردید

عکس های بیشتر

حرم حضرت معصومه (س)، یکی از مهم‌ترین زیارتگاه‌های شیعیان جهان است. این حرم، در مرکز شهر قم واقع شده است و سالانه پذیرای میلیون‌ها زائر از سراسر جهان است.حضرت معصومه (س)، خواهر امام رضا (ع) و دختر امام موسی کاظم (ع) است. ایشان در سال ۱۲۱۶ هجری قمری، در شهر قم درگذشت و در این شهر دفن شد.حرم حضرت معصومه (س)، یکی از بزرگ‌ترین و زیباترین حرم‌های جهان اسلام است. این حرم، دارای صحن‌ها، رواق‌ها، و ایوان‌های متعددی است.صحن اصلی حرم حضرت معصومه (س)، یکی از بزرگ‌ترین صحن‌های جهان اسلام است. این صحن، دارای مساحتی بیش از ۱۰۰ هزار متر مربع است.گنبد و گلدسته‌های حرم حضرت معصومه (س)، یکی از نمادهای شهر قم هستند. این گنبد و گلدسته‌ها، دارای ارتفاعی بیش از ۵۰ متر هستند.حرم حضرت معصومه (س)، علاوه بر جنبهٔ مذهبی، از نظر تاریخی و فرهنگی نیز دارای اهمیت زیادی است. این حرم، یکی از مهم‌ترین مراکز علمی و فرهنگی شیعیان جهان است.زیارت حرم حضرت معصومه (س)، یکی از اعمال مستحب در اسلام است. شیعیان معتقدند که زیارت این حرم، موجب آمرزش گناهان و رسیدن به سعادت می‌شود.حرم حضرت معصومه (س)، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهر قم است. این حرم، سالانه پذیرای میلیون‌ها زائر از سراسر جهان است.

تاریخچه حرم حضرت معصومه قم

تاریخچهٔ حرم حضرت معصومه (س)، به دوران پیش از اسلام بازمی‌گردد. آثار تاریخی متعددی در این منطقه، نشان‌دهندهٔ سکونت انسان در این منطقه از دوران پیش از اسلام است.در دوران اسلامی، این منطقه، تحت تسلط اقوام مختلف ایرانی، مانند مادها، پارس‌ها، و ساسانیان، قرار داشته است. این منطقه، در مسیر جادهٔ ابریشم قرار داشته است و از اهمیت تجاری و نظامی زیادی برخوردار بوده است.در سال ۱۲۱۶ هجری قمری، حضرت معصومه (س)، خواهر امام رضا (ع) و دختر امام موسی کاظم (ع)، در شهر قم درگذشت و در این شهر دفن شد. این واقعه، باعث شد که شهر قم به یکی از مهم‌ترین شهرهای مذهبی شیعیان تبدیل شود.پس از دفن حضرت معصومه (س)، مردم قم، به ساخت و ساز بناهایی در اطراف قبر ایشان پرداختند. در سال ۶۰۵ هجری قمری، امیرمظفر احمد بن اسماعیل، بزرگ خاندان آل مظفر، بزرگ‌ترین استاد کاشی‌ساز آن زمان، محمد بن ابی طاهر کاشی قمی را به‌کار ساخت و پرداخت کاشی‌های متنوع مرقد واداشت. او به مدت هشت سال به این کار مشغول بود تا سرانجام در سال ۶۱۳ کاشی‌های مرقد آماده و کار گذاشته شد.در طول دوره‌های مختلف تاریخی، حرم حضرت معصومه (س)**، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. از جملهٔ مهم‌ترین مرمت‌ها و بازسازی‌های این حرم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در سال ۹۶۵ هجری قمری، شاه تهماسب در چهار طرف مرقد، ضریحی آجری بنا کرد و آن را با کاشی تزئین نمود.
  • در سال ۱۰۱۶ هجری قمری، شاه عباس اول، ضریحی از طلا و نقره بر روی ضریح آجری شاه تهماسب بنا کرد.
  • در سال ۱۲۷۰ هجری قمری، ناصرالدین شاه، ضریح طلا و نقرهٔ شاه عباس اول را تعویض کرد و ضریحی از طلا و نقرهٔ جدید بر روی آن بنا نمود.
  • در سال ۱۳۴۵ هجری شمسی، ضریح ناصرالدین شاه توسط حکومت پهلوی تعویض شد و ضریحی از طلا و نقرهٔ جدید بر روی آن بنا گردید.
  • در سال ۱۳۷۰ هجری شمسی، ضریح طلا و نقرهٔ حکومت پهلوی توسط حکومت جمهوری اسلامی ایران تعویض شد و ضریحی از طلا و نقرهٔ جدید بر روی آن بنا گردید.

حرم حضرت معصومه (س)، در حال حاضر، یکی از بزرگ‌ترین و زیباترین حرم‌های جهان اسلام است. این حرم، دارای صحن‌ها، رواق‌ها، و ایوان‌های متعددی است.صحن اصلی حرم حضرت معصومه (س)، یکی از بزرگ‌ترین صحن‌های جهان اسلام است. این صحن، دارای مساحتی بیش از ۱۰۰ هزار متر مربع است.گنبد و گلدسته‌های حرم حضرت معصومه (س)، یکی از نمادهای شهر قم هستند. این گنبد و گلدسته‌ها، دارای ارتفاعی بیش از ۵۰ متر هستند.حرم حضرت معصومه (س)، علاوه بر جنبهٔ مذهبی، از نظر تاریخی و فرهنگی نیز دارای اهمیت زیادی است. این حرم، یکی از مهم‌ترین مراکز علمی و فرهنگی شیعیان جهان است.زیارت حرم حضرت معصومه (س)، یکی از اعمال مستحب در اسلام است. شیعیان معتقدند که زیارت این حرم، موجب آمرزش گناهان و رسیدن به سعادت می‌شود.حرم حضرت معصومه (س)، یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری شهر قم است. این حرم، سالانه پذیرای میلیون‌ها زائر از سراسر جهان است.

 

معماری حرم حضرت معصومه قم

معماری حرم حضرت معصومه (س)، یکی از زیباترین و غنی‌ترین معماری‌های اسلامی در جهان است. این معماری، ترکیبی از عناصر معماری ایرانی، اسلامی، و اروپایی است.

عناصر معماری ایرانی، در حرم حضرت معصومه (س)**، به وفور دیده می‌شوند. از جملهٔ این عناصر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاشی‌کاری
  • مقرنس‌کاری
  • گره‌چینی
  • آجرکاری
  • نقوش اسلیمی و ختایی

عناصر معماری اسلامی، نیز در حرم حضرت معصومه (س)**، به چشم می‌خورند. از جملهٔ این عناصر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گنبد و گلدسته
  • صحن و رواق
  • ایوان
  • ضریح

عناصر معماری اروپایی، نیز در حرم حضرت معصومه (س)**، به ندرت دیده می‌شوند. از جملهٔ این عناصر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سقف‌های هلالی
  • ستون‌های مرمری

حرم حضرت معصومه (س)، دارای بخش‌های متعددی است که هر کدام، دارای ویژگی‌های معماری خاص خود هستند. از جملهٔ این بخش‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صحن اصلی
  • صحن عتیق
  • صحن امام جواد (ع)
  • صحن جامع
  • صحن آزادی
  • رواق‌ها
  • ایوان‌ها
  • گنبد و گلدسته‌ها
  • ضریح

صحن اصلی، بزرگ‌ترین بخش حرم حضرت معصومه (س)**، است. این صحن، دارای مساحتی بیش از ۱۰۰ هزار متر مربع است و دارای چهار ایوان بزرگ است.

صحن عتیق، قدیمی‌ترین بخش حرم حضرت معصومه (س)**، است. این صحن، در دورهٔ صفویه ساخته شده است و دارای معماری ساده‌ای است.

صحن امام جواد (ع)، در دورهٔ قاجار ساخته شده است و دارای معماری زیبایی است. این صحن، به نام امام جواد (ع)، هشتمین امام شیعیان، نامگذاری شده است.

صحن جامع، در دورهٔ پهلوی ساخته شده است و دارای معماری مدرن‌تری نسبت به سایر صحن‌های حرم است.

صحن آزادی، جدیدترین بخش حرم حضرت معصومه (س)**، است. این صحن، در دورهٔ جمهوری اسلامی ایران ساخته شده است و دارای معماری معاصری است.

رواق‌ها، بخش‌های ارتباطی بین صحن‌ها و ایوان‌های حرم حضرت معصومه (س)**، هستند. این رواق‌ها، دارای تزئینات کاشی‌کاری زیبایی هستند.

ایوان‌ها، بخش‌های ورودی حرم حضرت معصومه (س)**، هستند. این ایوان‌ها، دارای معماری زیبایی هستند و از آن‌ها برای برگزاری مراسم مذهبی استفاده می‌شود.

گنبد و گلدسته‌های حرم حضرت معصومه (س)، یکی از نمادهای شهر قم هستند. این گنبد و گلدسته‌ها، دارای ارتفاعی بیش از ۵۰ متر هستند و از آن‌ها برای برگزاری مراسم مذهبی استفاده می‌شود.

ضریح حضرت معصومه (س)، در مرکز حرم قرار دارد. این ضریح، از طلا و نقره ساخته شده است و دارای تزئینات زیبایی است.

معماری حرم حضرت معصومه (س)، یکی از شاهکارهای هنر اسلامی است. این معماری، نشان‌دهندهٔ ذوق و هنر هنرمندان ایرانی و اسلامی است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید