پل دختر میانه

پل دختر میانه

پل دختر میانه

در اوایل مسیر میانه به زنجان رودخانه ای وجود دارد به نام قزل اوزن که پل دختر در بالاب آن رودخانه و دل رشته کوه قافلانکوه قرار دارد. و قبل از این که این پل ویران بشود با ششماره ثبت 87 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده این پل از دسته کار های برجسته معماری و مهندسی دوران قدیم است.

عکس های بیشتر

 

سلام من شهر مجازی هستم و توی این مقاله میخوام راجب پل دختر میانه حرف بزنم اگه به گردشگری علاقه داری یا به اطلاعات احتیاج داری جای درستی اومدی، با من همراه شو تا بیشتر راجب پل دختر میانه اطلاعات کسب کنیم.

پل دختر

در اوایل مسیر میانه به زنجان رودخانه ای وجود دارد به نام قزل اوزن که پل دختر در بالاب آن رودخانه و دل رشته کوه قافلانکوه قرار دارد. و قبل از این که این پل ویران بشود با ششماره ثبت 87 در لیست آثار ملی ایران ثبت شده این پل از دسته کار های برجسته معماری و مهندسی دوران قدیم است.این پل تاریخی با داشتن یک دهنه بزرگ توانسته تمام فشارهای تنشی، برشی و کمانشی را خنثی کند. متاسفانه از تاریخ ساخته شدن این پل اطلاعاتی کاملی در دسترس نیست جمعی از باستان شناسان با یکسری از تحقیقات تاریخ پایه های آن را به متعلق به دوره شاهنشاهی  ساسانی میدانند و با نگاه کردن و توجه کردن به سبک معماری آن تاریخ ساخت این پل را به قرن 8 هجری برآورد کرده اند.یک جهانگرد و نقاش فرانسوی به نام ژان دیولافوا در  دوران قاجاریه به این پل سر زده و از آن بازدید کرده و از استحکام و معماری این پل تعریف کرده و گفته که من با براورد از نحوه معماری این پل را متعلق به قرن 12 میلادی( همان قرن 6هجری قمری ) میدانم. این پل در با شماره ثبت 87 در تاریخ 15دی 1310به عنوان یکی از آثار ملی ایرن ثبت شد.

اطلاعات کلی

نام            پل دختر

کشور         ایران

استان       آذربایجان شرقی

شهرستان   میانه

نام‌های دیگر               پل قزل‌اوزن

نوع بنا       سنگی - آجری

سال‌های مرمت           ۹۹۳ هجری - دوران قاجار - سال ۱۳۱۳ - سال 1376[۱]

کاربری       پل

کاربری کنونی               اثر تاریخی

شمارهٔ ثبت ۸۷

تاریخ ثبت ملی           ۱۵ دی ۱۳۱۰

ساختار

این پل سه چشمه زیبا دارد، چشمه ای که در وسط قرار داره هم پهن تر و هم بلند تر از آن دو است  و دلیل اینکه  از وسط پل به سمت های کنار شیب دارد همین است.آب بره های کنار چشمه ای که بزرگ تر است از سنگ اند به به صورت مثلث هستند . تونل ها و کنودهایی که در کنار چشمه بزرگ دیده میشود که با دو نیم ستون که چند ضلعی اند استحکام این پل اضافه میکنند. به روی پایه وسطی پل کتیبه آجری و جود دارد که با خط نسخ نوشته شده که قسمتی از آن پاک شده و از بین رفته و در سمت چپ این پل کتیبه‌ای دیگری وجود دارد که  تاریخ ۹۳۳ هجری را نشان می‌دهد که آخرین تاریخی بوده که این پل مرمت شده که به دست شاه بیگم بنت محمد بیگ موصللو انجام شده است.

شکل های بنا در وسط های قرن نوزدهم

در رفت و آمد و بازدیدهایی خاورشناسان و جهانگردان اروپایی که از جمله آنها به جیمز موره و اوژن فلاندن اشاره کرد که از اینجا دیدن داشته اند و طرح و نقشی را از این پل به جا گذاشتند که وضعیت این پل را پیش از ویرانی و در سده نوزدهم میلادی را به ما نشان میدهد

انفجار طاق پل

وقتی که قوا و نیرو های فرقه دموکرات در حال عقب نشینی در برابر نیرو های دولتی بودند برای اینکه نیروها و ارتش ایران نتواند بیشتر از این پیشروی کند و به آنها برسند طاق چشمه ای که در وسط قرار داشت را با وسیله دینامیت منفجر کردند. این اتفاق در تاریخ 25آذر 1325 رخ داد.

سال های مرمت پل دختر

پل دختر چهار بار در تاریخ های مختلف و افراد مختلف مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته : در حدود سال 933 هجری به دستور شاه بیگم بنت محمد بیگ موصللو مرمت شد، در دوره قاجار به دست آغامحمدخان قاجار مرمت شد، در سال 1313 هجری هم که طاق این پل ششکست و خراب شد، به دست اداره کل باستانشناسی و همراه با کمک اداره فرهنگ شهر میانه و اداره راه مرمت شد .در تاریخ 25آذر 1325 وقتی که پایه های پل با دینامیت منفجر شد به آسیب های زیادی دید و همینطور شکاف های پهن و بلندی هم بر روی آن درست شد مرمت این پل بعد از آن اتفاق در سال 1376 شروع شد و در آبان سال 1376 به پایان رسید.

نامگذاری پل دختر

خیلی ها در این باره نظر های مختلفی دارند عده ای از آنها اینطور فکر میکنند که چون سازنده آن دختری از شاهزادگان بوده به همین علت بوده که  اسم دختر بر روی آن گذاشته شده که هر کدام از افراد آن عده داستان شیرین خودشان را  برای تعریف کردن دارند. ولی باور یک دلی که باستان شناسان این است که ایزدبانوی ناهید، خدای آب و باران و فراوانی یکی از فرشتگان آئین زرتشت بوده و به این خاطر که این پل‌ها اهمیت زیادی  توی زندگی و اقتصاد مردم داشته و از سیل آبها و خطرات جوی و طبیعی در امان باشد اسم دختر را برای آن گذاشتند که این فرشته از آن‌ها نگهداری و مراقبت میکند.

خب دوست عزیز ممنون از این که تا اینجا با من همراه بودی امیدوارم که اطلاعاتی که احتیاج داشتی رو به دست آورده باشی اگه به جاهای دیگه ای هم علاقه داری یا به اطلاعات نیازی داری میتونی داخل صفحه اصلی من اطلاعاتی از اقصی نقاط کشور به دست بیاری.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

client

(answer)

30 دی 1398 پاسخ دادن

نظر بدهید