بقعه پیر قطب الدین

 بقعه پیر قطب الدین

بقعه پیر قطب الدین

بقعه پیر قطب االدین در 3 کیلومتری جاده آستارا – اردبیل در دهکده باغچه سرا واقع است. این بنا سده 10 ه ق پلانی مستطیل شکل به اندازه 30/11 در 6 متر دارد نمای بقعه آجری و بام آن سفال پوش است

عکس های بیشتر

تاریخچه

بقعه پیر قطب الدین که در میان مردم محلی توربه پیرقوب شناخته می‌شود، از مکان‌های زیارتی شهرستان و حومه محسوب می‌شود که در ۳ کیلومتری راه آستارا به اردبیل، داخل قبرستان باغچه‌سرا، روی تپهٔ نسبتاً بلند قرار گرفته‌است.بنای بقعه مربوط به پیر قطب الدین از عارفانی است که در قرن هشتم هجری می‌زیسته است. پیر قطب الدین از سادات خیوی بوده و از علما و عرفای بزرگ منطقه بوده است. او در زمینه‌های مختلف علوم دینی و عرفانی تبحر داشته است و شاگردان زیادی را تربیت کرده است.

جغرافیا

بقعه پیر قطب الدین در منطقه‌ای کوهستانی و جنگلی در شهرستان آستارا در استان گیلان واقع شده است. این بنا در ۳ کیلومتری جاده اصلی آستارا به اردبیل قرار دارد.بقعه در میان دو روستای باغچه سرای و قلعه سرای واقع شده است. این دو روستا از توابع بخش مرکزی شهرستان آستارا هستند.بقعه در منطقه‌ای سرسبز و زیبا قرار دارد. درختان سرسبز و پربار اطراف بقعه فضایی دلنشین و آرامش‌بخش را ایجاد کرده است.

معماری

بقعه پیر قطب الدین از بناهای تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا است. این بنا از سنگ و آجر ساخته شده است و دارای پلان هشت ضلعی است. گنبد بنا از نوع گنبد مخروطی است و از کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ تزئین شده است.در ورودی بقعه دو کتیبه سنگی وجود دارد که یکی از آنها به خط کوفی و دیگری به خط نسخ است.کتیبه سنگی کوفی در بالای در ورودی بقعه قرار دارد و تاریخ ساخت بنا را سال ۷۱۱ هجری قمری نشان می‌دهد. کتیبه سنگی نسخ در پایین در ورودی بقعه قرار دارد و نام و نسب پیر قطب الدین را ذکر می‌کند.

اهمیت

بقعه پیر قطب الدین یکی از آثار ارزشمند تاریخی و مذهبی شهرستان آستارا است. این بنا علاوه بر ارزش تاریخی، دارای ارزش معنوی خاصی برای مردم منطقه نیز هست. مردم منطقه به این بقعه اعتقاد زیادی دارند و آن را مکانی مقدس می‌دانند.بقعه پیر قطب الدین یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان آستارا است. هر ساله گردشگران بسیاری از این بنا دیدن می‌کنند.

وضعیت کنونی

بقعه پیر قطب الدین در حال حاضر در وضعیت خوبی قرار دارد. این بنا در سال ۱۳۵۲ با شمارهٔ ۹۵۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.با این حال، لازم است که اقداماتی برای حفظ و نگهداری این بنا انجام شود. از جمله این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مرمت و بازسازی بنا
  • محوطه‌سازی اطراف بنا
  • ایجاد امکانات رفاهی برای گردشگران

با انجام این اقدامات می‌توان از این بنا به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری شهرستان آستارا به‌صورت مطلوب‌تری بهره برد.

مشخصات بنا

بقعه پیر قطب الدین بنایی آجری با پلان هشت ضلعی است. گنبد بنا مخروطی شکل و از کاشی‌های فیروزه‌ای رنگ تزئین شده است. در ورودی بنا دو کتیبه سنگی وجود دارد که یکی از آنها به خط کوفی و دیگری به خط نسخ است.کتیبه سنگی کوفی در بالای در ورودی بقعه قرار دارد و تاریخ ساخت بنا را سال ۷۱۱ هجری قمری نشان می‌دهد. کتیبه سنگی نسخ در پایین در ورودی بقعه قرار دارد و نام و نسب پیر قطب الدین را ذکر می‌کند.در داخل بقعه، قبر پیر قطب الدین قرار دارد. همچنین، در داخل بقعه، دو قبر دیگر نیز وجود دارد که به اعتقاد مردم منطقه، یکی از آنها متعلق به معمار بنا است و دیگری یا متعلق به فرزند پیر قطب الدین است و یا یکی از بزرگان عرفان منطقه.

مسیر دسترسی

برای دسترسی به بقعه پیر قطب الدین، می‌توانید از جاده آستارا به اردبیل استفاده کنید. این بنا در ۳ کیلومتری جاده اصلی آستارا به اردبیل، داخل قبرستان باغچه‌سرا، روی تپهٔ نسبتاً بلند قرار گرفته‌است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید