چشمه مهمانک

 چشمه مهمانک

چشمه مهمانک

روستای مهمانک در فاصله 6 کيلومتري جنوب غربي شهر آشخانه و مجاور جاده آسيايي قرار گرفته است. در فاصله حدود 5/1 کيلومتري از شرق اين روستا چشمه اي با آب گرم وجود دارد. اين چشمه از زير يک کوه آهکي و از چندين نقطه خارج مي شود. چشمه در نام محلي به گرموک مشهور مي باشد.آب اين چشمه برای مصارف کشاورزي و اغلب براي آبياري زمين هاي باغي که بيشتر محصول آنها انگور است استفاده مي شود.

عکس های بیشتر

روستای مهمانک در فاصله 6 کيلومتري جنوب غربي شهر آشخانه و مجاور جاده آسيايي قرار گرفته است. در فاصله حدود 5/1 کيلومتري از شرق اين روستا چشمه اي با آب گرم وجود دارد. اين چشمه از زير يک کوه آهکي و از چندين نقطه خارج مي شود. چشمه در نام محلي به گرموک مشهور مي باشد.آب اين چشمه برای مصارف کشاورزي و اغلب براي آبياري زمين هاي باغي که بيشتر محصول آنها انگور است استفاده مي شود. متوسط آبدهي طبيعي آب اين چشمه در 6 ماهه اول سال 1389 در حدود 47 ليتر بر ثانيه است. دماي آب اين چشمه در حدود 26 درجه سانتيگراد مي باشد و مساحت محدوده چشمه در حدود 50 متر مربع است. عمق متوسط آن در حدود50 سانتيمتر است. آب چشمه بسيار ذلال است بطوريکه انعکاس نور خورشيد در آن ديده مي شود. طبق تحقيقات محلي در گذشته آب اين چشمه بيشتر بوده است و همچنين مکاني که آب خارج مي شده در سطحي بالاتر قرار داشته است که بعلت کم آبيهاي چند سال اخير که در اين منطقه اتفاق افتاده است سطح آب پايين رفته و از ميزان آب چشمه نيز کم شده است. لذا اهالي چشمه را گودتر مي کنند تا آب راحت تر خارج شود. بنابراين چشمه به شکل امروزي مشاهده مي شود. اطراف چشمه در سمت شمال زمين هاي باغي و کشت انگور مشاهده مي شود و در سمت هاي شرق و جنوب آن زمين هايي با پوشش علفي وجود دارند که در اختيار منابع طبيعي هستند و در حال حاضر بيشتر چراي دام در آنها انجام مي شود. طبق تحقيقات محلي مردم به آب اين چشمه اعتقاد دارند. براي درمان ناراحتيهاي پوستي و همچنين زخم از گل اين چشمه استفاده مي کنند. هم مردان و هم زنان در آن آبتني(شنا) مي کنند. داخل آب ماهي هايي کوچک و خاکستري رنگ مشاهده مي شود. آب اين چشمه براي مردم اهميت زيادي دارد چون هم به آن اعتقاد دارند و هم بعنوان تامين کننده معيشت آنها از طريق کشاورزي مي باشد. وجود اين چشمه آب گرم که در استان خراسان شمالي تعداد آنها بسيار کم مي باشد، اهميت زياد و منحصر به خود دارد و معرفي آن مي تواند زمينه تحقيقات بيشتر در زمينه علوم آب و همچنين ورود علاقه مندان را به اين مکان گسترش دهد

زمين ­شناسي

در اين منطقه قديميترين تشکيلات را سازند تيرگان متشکل از آهک اوربيتولين دار روشن متعلق به اوايل کرتاسه از مزوزوئيک تشکيل مي دهد. زمين شناسي اين منطقه مربوط به پهنه رسوبي- ساختاري کپه داغ بوده که جزئي از اين زون محسوب شده و در جنوب آن قرار دارد. ازمهمترين خصوصيات اين زون مي توان به وجود چين خوردگي، گسل خوردگي، نبود تکاپوهاي ماگمايي و يکسان بودن رژيم فشارشي اشاره کرد.

آهک هاي مارني تيرگان، چين خورده و بيشترين گسترش را منطقه دارد. اين سازند در زمينه ذخيره آب و تغذيه سفره هاي زير زميني حائز اهميت است. رسوبات مارني سبز رنگ روي سازند قديمي تر قرار گرفته که در ناوديس هاي منطقه قابل تشخيص بوده، سبب نامطلوب شدن کيفيت آب مي گردد.

نوع سازند: سازند سخت    نام سازند: تيرگان      جنس سازند: آهک         سن سازند: کرتاسه 

منابع: 1- طرح مطالعات امکان سنجي منطقه نمونه ملي گردشگري باباامان  2- فرهنگ جغرافيايي آباديهاي کشور، استان خراسان شمالي، شهرستان مانه و سملقان.3- دفتر مطالعات پايه آب استان خراسان شمالي  

سيماي ظاهري

همانطور که اشاره شد چشمه آب گرم مهمانک در نزديکي روستا مهمانک و در مجاور مسير جاده آسيايي و زيارتي مشهد مقدس قرار دارد. داخل چشمه ماهي هايي کوچک و خاکستري ديده مي شوند. آب چشمه ذلال است و به خاطر سنگ هايي که در آن وجود دارد به رنگ تقريبا" آبي ديده مي شود. آب چشمه پس از عبور از مسير اصلي 2 شاخه شده و به سمت زمين هاي زراعي اطراف کشيده مي شود. اين چشمه با دبي مناسب موجبات بوجود آمدن طبيعت زيباي اطراف خود را فراهم کرده است. خصوصيات طبيعي اين چشمه، چشم انداز خوب، فضاي باز زمين هاي اطراف و دارا بودن مواد معدني باعث شده است تا خواص درماني داشته باشد و مردم براي شفا پيدا کردن در آن شنا مي کنند. بنابراين پتانسيل تبديل شدن به منطقه توريستي را خواهد داشت.

ارزش گونه­اي

چشمه آبگرم به چشمه‌اي گفته می شود كه گرماي آب آن بالاتر از اندازه‌هاي متعارف و نوعاًداراي برخي نمكها و مواد معدني است و گاه اثر درماني نيز دارد. اين نوع آب ها ازاعماق زمين سرچشمه مي‌گيرد و معمولاً از شكافهاي سطح زمين با فشار بيرون مي‌تراود. شناخت خواص درماني آبهاي گرم و معدني وبهره‌گيري از آنها پيشينه‌اي بسيار كهن دارد، به طوري كه زمان آغاز اين امر به درستي روشن نيست. چنين مي‌نمايد كه ساكنان مناطق پيرامون چشمه‌هاي آبگرم در نتيجةآزمونهاي مكرر به خواص اين آبها پي برده‌اند، اما ظاهراً نخستين پزشكي كه دربارةفوايد و خواص برخي آبهاي معدني رساله نوشته و استفاده از آنها را براي درمانبيماريها تجويز كرده، انتيلوس طبيب يوناني سدة 2 م بوده است (نجم‌آبادي، 32؛ پاولي،ذيل آنتيلوس). خواص درماني فوق‌العادة اين‌گونه چشمه‌ها و در نتيجه اهميتاقتصادي غيرقابل انكار آنها، بررسيهاي منظم و گسترده در اين زمينه را ضروري ميسازد

آب اين چشمه نيز به لحاظ تامين سرسبزي طبيعت اطراف و همچنين تامين معيشت مردم در جهت کشاورزي و باغداري براي اهالي منطقه، بسيار مهم بوده و داراي ارزش زيادي به جهات ذکر شده مي باشد. آب اين چشمه دمايي حدود 26 درجه سانتيگراد دارد و ميزان تخليه ساليانه آن 867240 متر مکعب برآورد مي گردد.

وجهه چشمه در فرهنگ منطقه

مردم منطقه به چشمه آب گرم مهمانک در باورهاي خود معتقد هستند و آن را عامل شفا مي دانند. از گل آن براي درمان زخم استفاده مي کنند. بطورکلي اهالي به خاطر اينکه آب چشمه مصرف کشاورزي نيز دارد مراقب آن هستند و چشمه را سالي 1 تا 2 بار لايروبي مي نمايند و سنگ هاي بزرگي را که از کوه مجاور به داخل آن مي افتند با تراکتور از داخل چشمه خارج مي کنند.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید