مسجد ملک زوزن

 مسجد ملک زوزن

مسجد ملک زوزن

این بناازمساجددوایوانی عهدخوارزمشاهیان به سبک خراسانی است که ملک قوام الدین زوزنی روی بقایای مسجدقبلی درسال (۶۱۶ ه ـ ق ) ساخته است

عکس های بیشتر

مسجد ملک زوزن، یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری شهر خواف در استان خراسان رضوی است. این مسجد، در سال ۱۳۱۸ با شمارهٔ ثبت ۳۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.مسجد ملک زوزن، دارای پلان مستطیلی است. طول این مسجد ۱۰۰۰ مترمربع است. از مهم ‌ترین بخش‌ های مسجد علاوه بر دو ایوان، پله های مارپیچ، قبر پسر ملک زوزن و محرابی است که زیر خاك پیدا شده است.این مسجد در ۶۶ کیلومتری جنوب غربی خواف واقع شده و تنها بنای آجری بر جای مانده از بقایای شهر تاریخی زوزن و یادمانی ارزشمند از شکوه و عظمت این منطقه است.از مسجد ملک زوزن در حال حاضر، دو ایوان کوچک و بزرگ در ضلع شمالی و جنوبی باقی مانده است. ایوان شمالی، دارای گنبدی بر روی هشت ستون است. ایوان جنوبی، دارای گنبدی بر روی چهار ستون است.در ضلع شرقی مسجد، پله های مارپیچی وجود دارد که به بخش های زیرین مسجد منتهی می شود. در این بخش، قبر پسر ملک زوزن و محرابی پیدا شده است.مسجد ملک زوزن، در دوره خوارزمشاهیان ساخته شده است. این مسجد، یکی از قدیمی ترین بناهای ایرانی است که در تزیین نمای خارجی آن از کاشی هایی دو رنگ استفاده شده است.کاشی کاری های مسجد ملک زوزن، دارای نقوش اسلیمی و هندسی هستند. این کاشی کاری ها، به زیبایی و جلوه این مسجد افزوده اند.مسجد ملک زوزن، یکی از آثار تاریخی ارزشمند ایران است که نشان از معماری و هنر اسلامی در گذشته دارد. این مسجد، هر ساله میزبان گردشگران و علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ ایران است.

تاریخچه مسجد ملک زوزن

تاریخ دقیق ساخت مسجد ملک زوزن مشخص نیست، اما با توجه به شواهد موجود، می توان گفت که این مسجد در دوره خوارزمشاهیان ساخته شده است.در دوره خوارزمشاهیان، ایران شاهد شکوفایی هنر و معماری بود. در این دوره، بسیاری از آثار تاریخی و فرهنگی ارزشمند، در سراسر ایران ساخته شد. مسجد ملک زوزن، یکی از این آثار تاریخی است.این مسجد، در ابتدا به عنوان یک مسجد ساخته شد، اما در طول زمان، به عنوان یک کاخ نیز مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر، این مسجد، یکی از جاذبه های گردشگری مهم شهر خواف است.

معماری مسجد ملک زوزن

مسجد ملک زوزن، دارای پلان مستطیلی است. طول این مسجد ۱۰۰۰ مترمربع است. از مهم ‌ترین بخش‌ های مسجد علاوه بر دو ایوان، پله های مارپیچ، قبر پسر ملک زوزن و محرابی است که زیر خاك پیدا شده است.

پلان مستطیلی

پلان مستطیلی، یکی از رایج ترین پلان های مساجد در ایران است. این پلان، امکان ایجاد فضایی بزرگ و وسیع را فراهم می کند.

گنبد بر روی هشت ستون

گنبد بر روی هشت ستون، یکی از ویژگی های بارز معماری مساجد ایرانی است. این طرح، باعث ایجاد تعادل و استحکام در سازه گنبد می شود.

کاشی کاری های فیروزه ای رنگ

کاشی کاری های فیروزه ای رنگ، یکی از ویژگی های بارز معماری مساجد ایرانی است. این کاشی کاری ها، جلوه ای زیبا و چشم نواز به مسجد می بخشند.

تزئینات گچبری و مقرنس کاری

گچبری و مقرنس کاری، از دیگر تزئینات رایج در معماری مساجد ایرانی است. این تزئینات، جلوه ای باشکوه و مجلل به مسجد می بخشند.

پله های مارپیچ

پله های مارپیچ، یکی از ویژگی های منحصر به فرد مسجد ملک زوزن است. این پله ها، به بخش های زیرین مسجد منتهی می شود.

قبر پسر ملک زوزن

در ضلع شرقی مسجد، قبر پسر ملک زوزن پیدا شده است. این قبر، دارای تزئینات کاشی کاری است.

محراب

محراب، یکی از مهم ترین بخش های مسجد است. محراب، مکانی است که امام جماعت در آن نماز می خواند. مسجد ملک زوزن، دارای محرابی است که زیر خاك پیدا شده است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید