علی ابن مهزیار اهوازی

 علی ابن مهزیار اهوازی

علی ابن مهزیار اهوازی

كي از شيعيان ممتاز و چهره‌هاي برجسته ميان اصحاب اهل بيت (عليهم السلام) مي‌باشد. كسي كه توانست خدمت دو امام بزگوار، يعني حضرت جواد و حضرت هادي (عليهما السلام) برسد و جزء اصحاب و نزديكان مخصوص ايشان قرار گيرد. تا آن‌جا كه

عکس های بیشتر

يكي از شيعيان ممتاز و چهره‌هاي برجسته ميان اصحاب اهل بيت (عليهم السلام) مي‌باشد. كسي كه توانست خدمت دو امام بزگوار، يعني حضرت جواد و حضرت هادي (عليهما السلام) برسد و جزء اصحاب و نزديكان مخصوص ايشان قرار گيرد. تا آن‌جا كه امام جواد (عليه السلام) به او وكالت تام دادند، و از امام هادي (عليه السلام) نيز در بعضي نواحي وكالت دريافت نموده است.پدر او در ابتدا نصراني بوده و بعدا به شريعت مقدس اسلام مشرف شده است. خود علي نيز اين چنين بوده و در سايه لطف و عنايت پروردگار متعال به مسير هدايت راه يافته است.

 علي بن مهزيار نزد  اهل بيت (عليهم السلام)

همان گونه‌ كه بيان شد علي بن مهزيار يكي از راويان و اصحاب مخصوص اهل بيت (عليهم السلام) به شمار رفته است. اين مسأله خصوصا از نامه‌هاي امام جواد (عليه السلام) به او آشكار مي‌شود. در يكي از اين توقيعات حضرت جواد (عليه السلام) خطاب به او مي‌فرمايند: به سبب آن چه كه ذكر نمودي، ما را مسرور ساختي، خداوند تو را در بهشت مسرور نمايد. و از تو به خاطر رضايت من راضي شود.و يا در نامه ديگري كه مي‌فرمايند: و اما آن چه از دعا خواسته بودي (طلب دعا كرده بودي) پس معلوم مي‌شود كه نمي‌داني خداوند جايگاه تو را نسبت به ما چگونه قرار داده زيرا بسيار پيش آمده كه در دعاهايم تو را به اسم و نسبت نام بوده‌ام و اين كار به سبب كثرت عنايت و محبتي است كه از تو داشتم، و بواسطه شناختي كه به تو داشتم. پس خداوند فضلش را نسبت به تو ادامه دهد.همچنين حضرت جواد (عليه السلام) در نامه ديگري خطاب به علي بن مهزيار مي‌فرمايند: اي علي! همانا [كه بسيار] تو را آزمودم و تو را آگاه كردم از نصايح، طاعت‌ها، خدمت، بردباري و پس اگر بگويم؛ كسي مانند تو را نديده‌ام، اميد است كه راست گفته باشم.با كمي تأمل درباره اين توقيعات امام جواد (عليه السلام) پيرامون علي بن مهزيار، مي‌توان از جايگاه رفيع و ارزشمند او نزد اهل بيت (عليهم السلام) آگاه شد، زيرا كه آن بزرگوران هيچ‌گاه اهل مبالغه و زياده روي نبوده‌اند، ضمن اين‌كه هميشه پيرامون ائمه (عليهم السلام) چنين شيعيان و اصحاب مخصوصي اگر چه به صورت معدود، حضور داشته‌اند كه توانسته‌اند با توجه به ظرفيت بالاي معرفت لياقبت خود و البته در پرتو عنايت خاص اهل بيت (عليهم السلام) به چنين عنايات و مراتبي دست پيدا كنند.در انتها بايد گفت كه علي بن مهزيار نه تنها خودش جزء اصحاب ويژه و مورد اطمينان اهل بيت (عليهم السلام) به شمار آمده، بلكه خانواده‌اش نيز از اين الطاف و عنايات بي‌بهره نبوده‌اند، به عنوان مثال برادر او يعني ابراهيم نيز از شيعيان برجسته و با اخلاص بوده، و روايت شده كه يكي از سفراي امام زمان (عجل الله تعالي فرجه الشريف) بوده و توانسته خدمت آن حضرت مشرف شود و داستان اين زيارت معنوي، مشهور است و در كتاب شريف كمال الدين ذكر شده است. همچنين محمد، پسر علي بن مهزيار نيز از اصحاب و راويان ثقه حضرت هادي (عليه السلام) به شمار رفته است.مزار شريف علي بن مهزيار در شهر اهواز واقع شده است، و هم اكنون داراي بارگاه با شكوهي است و مورد توجه مخصوص شيعيان و ارادتمندان به آستان اهل بيت (عليهم السلام) قرار دارد.

علی بن مهزیار اهوازی، فقیه، محدث، و از اصحاب امام رضا، امام جواد، امام هادی، و امام عسکری علیهم السلام بود. وی در هندیجان، یکی از شهرهای استان خوزستان، به دنیا آمد. پدرش مهزیار، مسیحی بود، اما در نوجوانی به اسلام گروید.علی بن مهزیار از محضر امامان معصوم علیهم السلام بهره‌های فراوان برد و از جمله شاگردان برجسته آنان بود. او در علم فقه و حدیث تبحر داشت و از جمله راویان معتبر احادیث اهل بیت علیهم السلام محسوب می‌شود.علی بن مهزیار در دوران حیات خود، به عنوان یکی از فقیهان و محدثان برجسته شیعه شناخته می‌شد و از سوی مردم و حاکمان مورد احترام بود. او در سال ۲۲۱ هجری قمری در اهواز درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

آثار علی بن مهزیار اهوازی

علی بن مهزیار اهوازی آثار متعددی در زمینه‌های فقه، حدیث، و کلام دارد. از جمله آثار او می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • المثالب
  • المزار
  • الرد علی النصارى
  • کتاب البشارات

اهمیت علی بن مهزیار اهوازی

علی بن مهزیار اهوازی یکی از شخصیت‌های برجسته علمی و مذهبی شیعه در قرن سوم هجری قمری است. او از محضر امامان معصوم علیهم السلام بهره‌های فراوان برد و آثار متعددی در زمینه‌های فقه، حدیث، و کلام تألیف کرد.علی بن مهزیار اهوازی در دوران حیات خود، به عنوان یکی از فقیهان و محدثان برجسته شیعه شناخته می‌شد و از سوی مردم و حاکمان مورد احترام بود. او در گسترش و نشر معارف اهل بیت علیهم السلام نقش مهمی ایفا کرد.حرم علی بن مهزیار اهوازی در شهر اهواز، در خیابان ساحلی، واقع شده است. این حرم یکی از اماکن مقدس شیعیان در استان خوزستان است و هر ساله پذیرای هزاران زائر از سراسر ایران و جهان است.حرم علی بن مهزیار اهوازی در سال ۱۳۵۵ هجری شمسی به ثبت ملی رسیده است.

آدرس بر روی نقشه

نظرات

نظر بدهید